Curtea de Apel Alba Iulia a decis ieri sa restituie, Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dosarul in care este judecat magistratul oradean Alexandru Lele, acuzat de coruptie, motivul restiturii cauzei fiind unele nereguli procedurale. Co
Curtea de Apel Alba Iulia a decis ieri sa restituie, Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dosarul in care este judecat magistratul oradean Alexandru Lele, acuzat de coruptie, motivul restiturii cauzei fiind unele nereguli procedurale. Conform Mediafax, Cosmin Muntean, consilier in cadrul Biroului de Presa si Relatii Publice al Curtii de Apel Alba Iulia, a declarat ca instanta a luat aceasta decizie avand in vedere "neregularitatea actului de sesizare a instantei, respectiv a rechizitoriului". In speta, judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia au admis ca din actul de sesizare ar lipsi un aviz si au retrimis dosarul procurorilor Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru refacerea urmaririi penale. La ultimele termene de judecata din acest dosar, Alexandru Florian Lele si aparatorul acestuia au invocat mai multe exceptii, printre care: nevalabilitatea avizului Ministrului Justitiei necesar trimiterii in judecata, prezentarea materialului de urmarire penala, nulitatea probelor administrate in cursul urmaririi penale, neconfirmarea de catre procurorul general a rechizitoriului si efectuarea urmaririi penale de catre un procuror necompetent. Instanta din Alba Iulia a retinut ca o parte a acestor exceptii au fost solutionate anterior de Curtea de Apel Suceava, iar celelalte exceptii, printre care si cea privind lipsa avizului din actul de sesizare a Justitiei, au fost analizate la termenul de joi al procesului. In cadrul aceleiasi sedinte de judecata, Alexandru Florian Lele si aparatorul acestuia au solicitat, pe baza exceptiilor invocate, incetarea procesului penal.
De la Lele la Panait
Parchetul instantei supreme l-a trimis in judecata, in august 2002, pe Alexandru Florian Lele (procuror la Parchetul Tribunalului Bihor, in prezent suspendat din functie), el fiind acuzat de luare de mita, favorizarea infractorului, fals intelectual si retinere/distrugere de inscrisuri. Potrivit anchetatorilor, in perioada 1999-2001, prin actiuni distincte, Lele ar fi contribuit la favorizarea unor infractori pe care, in calitate de procuror, ii cerceta in dosare penale. In unele dintre cazuri, actiunile sale ar fi fost determinate de pretinderea si primirea unor sume de bani.
Din 2002 pana in 2005, procesul procurorului oradean a fost mutat de la Oradea, la Suceava, iar apoi la Alba Iulia. Procurorul Alexandru Lele este cel care, in aprilie 2001, a dispus arestarea lui Adrian Tarau, fiul unui fost prefect al judetului, sub acuzatia de complicitate la contrabanda cu produse petroliere, demers care a fost mult discutat in contextul in care magistratul a fost acuzat ulterior de coruptie. In 27 martie 2002, procurorul bucurestean Cristian Panait de la Parchetul instantei, in baza unui mandat legal, a descins la locuinta procurorului oradean Alexandru Lele, care chemase jurnalisti la el acasa, pentru a asista la demersul anchetatorului sau. Lele critica modul in care decurgea ancheta in cazul sau, afirmand ca aceasta are conotatii politice. In 10 aprilie 2004, procurorul Cristian Panait s-a sinucis, aruncandu-se de la etajul imobilului in care locuia in Sectorul 2 al Capitalei. Dupa aflarea vestii, procurorul oradean Alexandru Lele a sustinut ca decesul procurorului Cristian Panait este un efect al "starii de asediu in care lucra Justitia in Romania" si al marginalizarii acestei puteri in stat. "Mascarada anuntarii publice a acordarii avizelor de cercetare, prezentata de Ministerul Justitiei si parchete drept victorii impotriva coruptiei, este, de fapt, un linsaj mediatic al celor cercetati, frustrati de dreptul elementar al prezumtiei de nevinovatie", considera Lele. El a exemplificat cu situatia sa, perchezitia din 27 martie 2002 fiind anuntata public de Ministerul Justitiei cu cinci zile inainte. (P.N.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.