Judetul Mehedinti ramane in continuare, extrem de afectat de alunecarile de teren produse ca urmare a precipitatiilor cazute in utlimele zile. Locuitorii din Mentii din Fata ale caror case au fost distruse sau partial avariate de alunecarile de marti
Judetul Mehedinti ramane in continuare, extrem de afectat de alunecarile de teren produse ca urmare a precipitatiilor cazute in utlimele zile. Locuitorii din Mentii din Fata ale caror case au fost distruse sau partial avariate de alunecarile de marti noaptea erau si ieri izolati de restul lumii. Autoritatile orasului Strehaia, la care este arondat acest sat, se afla in imposibilitatea inceperii lucrarilor de stabilizare a faliei care a distrus 5 case si a afectat alte 11, si a consolidarii infrastructurii DJ674B din lipsa de fonduri. Primarul Simion Burcu a declarat ieri ca, din acest motiv, cele 65 de gospodarii aflate pe malul stang al raului Motru raman izolate, singura legatura cu restul localitatilor fiind o punte improvizata, care nu permite accesul autovehiculelor in zona. "Am reusit doar sa luam masuri de evacuare a persoanelor sinistrate. S-au amenajat 40 de paturi in trei dormitoare ale internatului Liceului Matei Basarab din Strehaia. Din pacate, cei aflati in aceasta situatie disperata au refuzat sa se mute. In perioada care urmeaza le vom repartiza terenuri in satul vecin, Comanda, unde isi vor putea construi alte case", a precizat Burcu.Tot in Mehedinti, o alunecare de teren produsa ieri dimineata a distrus partial o casa si 5 kmp de teren agricol in satul Barlogeni, comuna Stangaceaua. Alte doua case din comuna mehedinteana Corcova s-au prabusit miercuri noaptea, din cauza precipitatiilor abundente care le-au afectat temelia.
La nivelul Consiliului Judetean si al Prefecturii Mehedinti se analizeaza posibilitatea acordarii, din fondurile destinate limitarii efectelor dezastrelor, unui sprijin financiar familiilor calamitate.
Frig cumplit
Minus 28 de grade Celsius s-au inregistrat ieri dimineata, in municipiul Miercurea Ciuc, in timp ce la Intorsura Buzaului, in judetul Covasna, au fost minus 27 de grade Celsius. Temperaturi scazute au fost si la Joseni si Toplita, inregistrandu-se minus 26, respectiv minus 21 grade Celsius. La Odorheiu-Secuiesc, unde de obicei este mai cald, au fost inregistrate minus 15 grade Celsius. Minima absoluta a lunii martie a fost inregistrata in judetul Harghita in anul 1986, cand mercurul termometrelor a coborat pana la minus 29 de grade Celsius, iar maxima acestei luni a fost masurata in 1975, cand au fost plus 25,2 grade Celsius.
La Intorsura Buzaului, ieri dimineata au fost minus 27 de grade Celsius, temperatura nemaiintalnita de aproximativ 20 de ani in aceasta zona, in luna martie. In municipiul Sfantu Gheorghe, in jurul orei 7.00 s-au inregistrat minus 18,5 de grade, in timp ce in zonele de deal si de munte au fost minus 16 si minus 20 de grade Celsius. In judetul Covasna, cea mai scazuta temperatura a fost inregistrata in anul 1963 si in 1990, in zona Intorsura Buzaului, dar in luna ianuarie, cand termometrele au coborat pana la minus 35,5 grade Celsius, in timp ce anul trecut, in luna februarie, s-a inregistrat un record absolut pentru aceasta luna, minus 36,5 grade Celsius.
Minus 25 de grade s-au inregistrat ieri dimineata si la Brasov, la ora 6.00, potrivit meteorologilor de la statia Ghimbav. La statia meteorologica din Masivul Postavarul, temperatura inregistrata ieri, la ora 8.00, era de minus 14 grade Celsius. O sina de cale ferata s-a fisurat ieri, din cauza frigului, intre statiile Alba Iulia si Barabant, circulatia trenurilor facandu-se timp de aproape trei ore pe un singur fir. La Alba Iulia s-au inregistrat, ieri dimineata, minus 5 grade Celsius. In urma cu peste o luna, la sfarsitul lui ianuarie, mai multe sine de cale ferata s-au rupt in Alba din cauza gerului.
Vin inundatiile
Hidrologii au lansat o avertizare, catre 8 prefecturi, privind posibilitatea producerii de inundatii, in intervalul 10.03.06, ora 12.00 - 11.03.06, ora 18.00, informeaza Ministerul Mediului. Au fost avertizate prefecturile judetelor Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Hunedoara, Valcea si Olt. Sunt vizate bazinele hidrografice ale raurilor Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Desnatui, Jiu, Motru, Raznic, Gilort, Amaradia, Olanesti, Bistrita, Luncavat, Mamu, Beica, Oltet si Teslui. Prognoza hidrologica prevede ca, urmare a precipitatiilor si cedarii apei din stratul de zapada, se vor produce scurgeri pe versanti, torenti, paraie, terenuri joase si cresteri de debite pe raurile din bazinele hidrografice nominalizate, cu mici posibilitati de depatire ale cotelor de pericol, medii ale cotelor de inundatii si mari ale cotelor de atentie, precizeaza comunicatul. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.