Precipitatiile din ultimele ore inregistrate in judetele Dolj si Mehedinti au provocat alunecari de teren in mai multe localitati. Pe DJ606A, intre localitatile Breasta si Grecesti, pe o lungime de 60 m, s-a inclinat zidul de sprijin al soselei, iar
Precipitatiile din ultimele ore inregistrate in judetele Dolj si Mehedinti au provocat alunecari de teren in mai multe localitati. Pe DJ606A, intre localitatile Breasta si Grecesti, pe o lungime de 60 m, s-a inclinat zidul de sprijin al soselei, iar pamantul s-a pravalit peste drum. Specialistii sunt ingrijorati pentru ca s-ar putea ca si in localitatea invecinata, Crovna, care este la 10 km, sa se produca astfel de alunecari si sa acopere unele locuinte din zona.
De asemenea, in judetul Mehedinti, la Strehaia, la Mentii din Fata, s-a produs o alunecare puternica de teren care a determinat evacuarea mai multor persoane. Au fost afectate, in prima etapa cinci case de locuit si avariate 12. De asemenea, un km de retele electrice, iar drumul care leaga Comanda de Borascu nu mai este practicabil decat pentru pietoni.
Un sat din zona Muntilor Apuseni, judetul Alba, este izolat dupa ce drumul de acces a fost rupt, marti seara, in urma unor alunecari de teren. Potrivit subprefectului de Alba, Clement Negrut, alunecarile de teren s-au produs in zona comunei Lupsa, drumul industrial care face accesul spre Barajul Valea Sesii si satul Barzani fiind distrus pe o portiune de peste un kilometru. Aproximativ 40 de persoane sunt izolate in zona, accesul spre localitate realizandu-se doar pe jos. Si in comuna Rosia Montana s-au produs doua alunecari de teren in satele Ignatesti si Costa Hentii, fiind afectat un drum satesc pe o portiune de aproximativ 50 de metri. In comuna Craciunelul de Jos s-a amplificat o alunecare de teren mai veche din cauza precipitatiilor abundente si topirii zapezii, existand pericolul afectarii a doua gospodarii ale cetatenilor din zona.
60 de copii n-au facut ieri scoala
Peste 8000 de locuitori ce traiesc in noua sate din comunele bacauane Livezi si Berzunti sunt afectati de deteriorarea grava a unui pod din zona peste raul Tazlau. Mai bine de 60 de copii nu au mai putut ajunge, ieri, la scoala. Pentru a avea acces la o artera mai importanta care sa permita legaturi cu orasele Onesti sau Bacau este necesar un ocol de peste 20 de kilometri. Podul peste Tazlau, ce permitea accesul locuitorilor din cele noua sate la soseaua Bacau-Onesti, a fost distrus, partial, in cursul inundatiilor ce au avut loc in vara anului trecut. Autoritatile din zona au reusit repunerea sa, provizorie, in circulatie, dar precipitatiile cazute in ultima saptamana au dus la deteriorarea totala a sa.
Dezastru pe Vaser
Raul Vaser a iesit din matca, in zona orasului Viseul de Sus, fiind blocat de mai multe sloiuri de gheata. Din cauza incalzirii rapide a vremii, dar si din cauza ca nu exista amenajari ale malurilor, gheata de pe raul Vaser a pornit la vale si a blocat cursul raului, iar apa a "plecat" pe strazi, prin curtile si casele oamenilor. In Viseul de Sus, in apropiere de Novat, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, a dinamitat mai multe astfel de poduri de gheata, insa problemele nu s-au rezolvat deoarece gheata continua sa blocheze cursul raului. Pana acum, opt case au fost inundate si una a fost distrusa in proportie de 80%. Au fost dinamitate doua poduri de gheata avand suprafete de 1500 de metri lungime respectiv 800 de metri. Potrivit reprezentatilor primariei din Viseul de Sus, cele opt familii sinistrate au fost gazduite in casele din vecinatate, iar Crucea Rosie judeteana urmeaza sa le distribuie ajutoare in alimente, haine si medicamente, iar primaria orasului le va acorda ajutoare in bani. De asemenea, o echipa de evaluare urmeaza sa puna la dispozitia primariei datele culese in teren privind efectul acestor inundatii. In aceasta zona si mai ales la confluenta dintre raul Vaser si Viseu apele fac distrugeri serioase in fiecare an. "Desi incepand cu 2001, dupa inundatiile din luna martie, am avut numeroase interventii la Guvernul Romaniei, la Apele Romane, pentru ameliorarea situatiei, aceste interventii au ramas fara ecou, aceasta zona fiind neglijata din toate punctele de vedere, atat de organele judetene, cat si de cele centrale. Nutrim speranta ca de data aceasta semnalul nostru sa fie receptat de organele abilitate pentru a putea veni in sprijinul acestor oameni loviti de soarta in fiecare an", au declarat reprezentantii primariei din Viseul de Sus.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.