Ofiterii de la "Investigarea Fraudelor" din cadrul IJP Timis si-au declinat competenta in favoarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Timis intr-un nou dosar de evaziune fiscala. Este vorba desp

Ofiterii de la "Investigarea Fraudelor" din cadrul IJP Timis si-au declinat competenta in favoarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Timis intr-un nou dosar de evaziune fiscala. Este vorba despre societatea SC Bojan Trade SRL Timisoara, una dintre cele 11 "fantome" descoperite anul trecut de comisarii Garzii Financiare, si un prejudiciu de aproape 1,7 milioane de euro, creat prin folosirea ilegala a sase blocuri de facturi.
Potrivit purtatorului de cuvant al inspectoratului timisorean, comisarul Serban Pittner, administratorul societatii si Simon Adolf, aflat in penitenciar pentru o alta cauza, sunt cercetati penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si infractiuni la Legea societatilor comerciale.
In fapt, ofiterii de la "Investigarea Fraudelor" au descoperit ca, in perioada 2003 - 2004, Mugurel Eugen Bojan (48 de ani - administratorull SC BojanTrade SRL Timisoara) si Simon Adolf au ridicat de la o imprimerie din Timisoara sase blocuri de facturi fiscale in numele firmei Bojan.
Facturile au fost folosite, desi societatea desfasura activitati comerciale fara a le inregistra in evidentele contabile. In acest mod, societatea s-a sustras de la plata obligatiilor catre bugetul de stat in valoare totala de 5.852.938 lei RON (echivalentul a aproape 1,7 milioane de euro) reprezentand impozit pe profit si TVA aferent.
Prejudiciul este inca nerecuperat, iar Mugurel Bojan, care se sustrage urmaririi penale, este dat, deocamdata, in urmarire locala.

10 de miliarde in zece luni, pe zece societati

Ancheta in acest caz a fost demarata la inceputul anului trecut de catre comisarii Garzii Financiare Timis, in cadrul verificarilor asupra mai multor societati comerciale banuite a fi "fantome". In urma verificarilor, comisarii au estimat un prejudiciu total de peste 1.000 de miliarde de lei vechi, creat bugetului de stat in numai zece luni de catre cele zece societati.
Evaziunea fiscala era realizata prin pasarea documentelor fiscale de la o firma la alta, nu prin tranzactionarea marfurilor asa cum ar fi normal.
La sfarsitul anului trecut, seful Garzii Financiare Timis, comisarul-sef Ioan Olari, ne declarase ca societatile faceau, chipurile, tranzactii cu diferite marfuri sau utilaje. "Numai ca acestea nu vand sau cumpara marfuri, ci doar emit facturi in baza carora, ulterior, fac solicitari de returnare de TVA sau isi diminueaza impozitul de profit. Marfurile nu exista decat scriptic", ne-a explicat comisarul-sef.
Comisariatul a primit, in perioada ianuarie - octombrie 2005, zece sesizari penale privind activitatea financiara a zece societati comerciale. Toate cu sediul in judetul Timis, acestea erau Bojan Trade SRL din Timisoara, Orient Expres SRL din Lugoj, Desamir Compact SRL din localitatea Bulgarus, Company Regen SRL Timisoara, Betagro din localitatea Bethausen, Granagra SRL, Silocer SRL, Campanagra SRL, Anaporex SRL din Bulgarus si Romad Impex SRL din Giroc.

"Fantoma" Romad Impex SRL

Unul dintre cele mai mari prejudicii stabilite de comisarii Garzii Financiare vizeaza "tepele" date de firma SC Romad Impex SRL.
"Comisarii Garzii Financiare impreuna cu ofiterii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Sectiei Regionale a Politiei Transporturi au mers pe urmele a 12 facturi fiscale emise de Romad Impex SRL in cursul anului 2003, estimand, numai in acest caz, un prejudiciu total de peste 120,7 miliarde de lei", a afirmat Olari.
Potrivit acestuia, se pare ca administratorul Romad Impex, Mihai Daniel Pasca, i-a dat lui Marius Andras (unul dintre cei mai mari evazionisti din Timisoara) o procura autentificata la notariat, dar neinregistrata in evidentele Oficiului Registrului Comertului. Ulterior, profitand de faptul ca are pe mana toate facturile societatii, Andras le-a rulat astfel incat sa poata solicita statului deduceri de TVA si sa se eschiveze de la plata impozitului pe profit.
Conform propriilor declaratii facute in fata comisarilor financiari, dupa ce a semnat facturile fiscale in alb si i le-a dat lui Andras, fara a intocmi vreun proces-verbal sau alt document de predare primire cu regim special, Mihai Pasca a ramas fara nici un document fiscal.
Din verificarile comisarilor a reiesit, ulterior, ca aceste 12 facturi fiscale pe care le-au gasit fac parte dintr-un lot de 400 care au fost semnate in alb de catre Pasca. "Noi continuam verificarile, sperand ca le vom gasi si pe acestea, dar am calculat prejudiciul, conform Legii evaziunii fiscale, si am ajuns la peste 120 de miliarde de lei vechi. Din acest motiv, am sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, trimitand totodata nota de constatare si Ministerului de Finante", ne-a mai spus comisarul-sef Olari.

"Anaporex" si Simon Adolf

In ceea ce priveste celelalte noua firme, potrivit comisarului-sef Ioan Olari, o parte dintre administratorii acestora sunt "clienti vechi de-ai Garzii Financiare".
In urma controalelor efectuate la firma Anaporex, cu sediul declarat in localitatea Bulgarus, comisarii au descoperit un prejudiciu estimat la peste 40 de miliarde de lei. Mai ales ca, in ultimii sase ani, administratorii s-au schimbat de cinci ori, iar actualul administrator habar n-are ce inseamna documente cu regim special, facturi, declaratii de impozit sau evidenta contabila.
Cu toate acestea, in perioada 1999 - 2004, in numele societatii s-au ridicat peste 1.600 de facturi fiscale, unele dintre ele pe numele unui alt evazionist, deja cunoscut de politistii si comisarii financiari locali: Simon Adolf.
Simon Adolf este administrator la SC Bojan Trade SRL din Timisoara, Orient Expres SRL din Lugoj si Desamir Compact SRL din Bulgarus.
La celelalte patru firme, Company Regen SRL, Granagra SRL, Silocer SRL si Campanagra SRL, toate din Timisoara, administratori sunt Nicolae Brediceanu si Dana Rodica Boboc, si ei cercetati penal sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala. Despre Brediceanu exista informatii potrivit carora ar fi fugit de mai mult timp in Spania.
Cat despre Marius Andras, patron al SC Reparatii Termice Vulcatim SRL, acesta a fost arestat in 2003, dupa ce a prejudiciat statul cu peste 70 de miliarde de lei.
In perioada 2000 - 2003, Andras a cumparat marfa de la diverse societati din tara pe care a revandut-o unor firme din Hunedoara, Maramures sau Ilfov, fara a inregistra tranzactiile in evidentele contabile. Cu doua saptamani inainte de a fi arestat, s-a internat la o clinica de psihiatrie din Targu Mures, declarand ca a avut tulburari de memorie si alte probleme psihice exact in perioada 2000 - 2003.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.