Conflictele dintre comunitatile de credinciosi ortodocsi si cele de catolici pot fi intalnite din ce in ce mai des pe teritoriul Romaniei. Sute de oameni baricadati in biserici, batai in adevaratul sens al cuvantului intre vecini sau cunoscuti, forte
Conflictele dintre comunitatile de credinciosi ortodocsi si cele de catolici pot fi intalnite din ce in ce mai des pe teritoriul Romaniei. Sute de oameni baricadati in biserici, batai in adevaratul sens al cuvantului intre vecini sau cunoscuti, forte impresionante de politisti detasate la locul conflictului. O imagine arhicunoscuta ce a fost prezentata de majoritatea posturilor de televiziune si descrisa pe larg de ziare. Situatia este departe de a fi rezolvata, asemenea scene putand sa apara oricand si oriunde. Iar urmarile pot fi unele extrem de grave.
Ultimul caz de acest gen a avut loc intr-o mica localitate din judetul Hunedoara. Satul Stei, comuna Densus. O localitate necunoscuta in care traiesc cateva sute de oameni. Dar care a pus pe jar politistii dintr-un intreg judet. Si care de cateva saptamani este scena unui conflict deschis izbucnit intre catolici si ortodocsi, care din fericire, cel putin pana in acest moment, nu a avut urmari tragice. Riscul producerii unor incidente majore persista, iar tensiunea se acumuleaza pe zi ce trece.
Si in satul Stei, la fel ca majoritatea localitatilor de pe teritoriul Romaniei, credinciosii catolici au fost fortati de catre regimul comunist sa treaca la confesiunea ortodoxa. O trecere ce a avut loc si in ceea ce priveste bisericile catolice, in care, dupa instaurarea regimului comunist, au slujit preoti ortodocsi. Aceasta a fost situatia in satul Stei pana in urma cu cateva saptamani. Atunci cand peste o suta de sateni au decis sa renunte la confesiunea ortodoxa si sa treaca la cea catolica.
O singura biserica
In mica localitate hunedoreana exista o singura biserica, fosta greco-catolica, dar detinuta, dupa instaurarea regimului comunist, de parohia ortodoxa. Pana acum aproximativ o luna, slujbele erau tinute de preotul Matei Nedeloni, care insa a fost mutat disciplinar. Cu aceasta ocazie, din cauza lipsei unui preot in localitate, patru din cei cinci consilieri parohiali ortodocsi, impreuna cu 104 de credinciosi, tot ortodocsi, au decis sa treaca la catolicism. La scurt timp, acestia au cerut, de urgenta, numirea in localitate a unui preot greco-catolic. Ceea ce s-a si intamplat, Eparhia Greco-Catolica de Lugoj numindu-l pe Pr. Solomon Daniel ca Administrator Parohial la Stei. De asemenea, sustinand faptul ca potrivit Cartii Funciare, proprietarul bisericii, cimitirului, casei parohiale si terenului aferent este dintotdeauna Biserica Greco-Catolica, intrucat regimul comunist nu a schimbat si in acte proprietarul, si tinand cont de faptul ca Primaria comunei Densus nu s-a exprimat impotriva trecerii schimbarii confesiunii, "noii" greco-catolici au considerat ca pot tine Sfanta Liturghie in biserica recuperata din Stei.
Primele discutii
Totusi, lucrurile nu au stat intocmai. Astfel, in data de 25 februarie, reprezentantii parohiei Greco-Catolice, respectiv Consiliul Parohial, asistati de pr. Florin Vasiloni, Protopop de Sarmizegetusa, Pavel Dragota, Protopop de Hateg, si Solomon Daniel, au fost chemati de catre Politia Hateg si IPJ Hunedoara la sediul primariei Densus. Aici, li s-ar fi spus ca nu au deocamdata, pana la clarificarea situatiei, nici un drept sa intre in biserica, si ca la fata locului se vor deplasa efective importante ale Politiei, Jandarmeriei si DIAS pentru a veghea la respectarea acestei decizii. Totodata, politistii au specificat ca in caz contrar amenzile pot atinge valoarea de 5000 de lei (50.000.000 de lei vechi). In acelasi timp, s-a ajuns la un acord de principiu ca, pentru evitarea unor conflicte, Sf. Liturghie din data de 26 februarie sa se oficieze in Caminul Cultural din Stei, inchiriat de catre primaria Densus.
Acord nerespectat
Cu toate acestea, asa-zisul acord nu a fost deloc respectat. Astfel, zeci de credinciosi catolici au incercat sa intre in biserica din Stei, ei fiind insa opriti de impresionantele efective de jandarmi, politisti si luptatori DIAS. In aceeasi zi, 26 februarie, dar cateva ore mai tarziu, patru preoti ortodocsi condusi de Secretarul Protopopiatului Hateg, Pr. Florin Jula, au mers in Parohia Stei pentru a oficia Sf. Maslu, dar si pentru, in opinia catolicilor, a indemna credinciosii din Stei sa nu paraseasca ortodoxismul. De asemenea, in satul hunedorean si-au facut aparitia si manifestele anticatolice, de raspandirea acestora fiind acuzata o anume Elena Bogdan, in varsta de 50 de ani.
O alta acuzatie lansata de catolicii din localitate il priveste direct pe Secretarul Protopopiatului Hateg, Pr. Florin Jula, care, insotit de preotul ortodox din Hatagel, ar fi injurat-o si amenintat-o pe vanzatoarea de la Magazinul Cooperatiei, Dorina Gradistean, pe motiv ca a semnat revenirea la catolicism.
A doua intalnire, al doilea esec
O noua intalnire care avea ca scop detensionarea situatiei si gasirea unei solutii a fost programata pentru data de 04 martie, la primaria Densus. Discutiile dintre catolici si ortodocsi urmau sa fie mediate de catre reprezentantii Politiei Hateg si ai IPJ Hunedoara. Numai ca din cate se pare intalnirea a fost un esec total. Asta din cauza lipsei primarului Sorin Stefoni, a Politiei Hateg, dar si a unui reprezentant al partii ortodoxe, de la Protopopiatul Hateg sau Episcopia Arad. Astfel, incercarile de rezolvare a situatiei au fost moarte din fasa. Iar tensiunile au continuat a doua zi. Cand, sustin catolicii, Episcopul ortodox Daniel al Varsetului (venit din Iugoslavia), insotit de preotul ortodox din Salasul de Jos, dar si de alti credinciosi din afara Parohiei Stei, s-ar fi deplasat in satul hunedorean, unde la incheierea slujbei ar fi atacat in termeni extrem de duri Biserica Greco-Catolica.
In aceste conditii, conflictul dintre ortodocsii si catolicii de la Stei are toate sansele sa mai tina o buna bucata de timp. Iar riscul producerii unor incidente grave creste din ce in ce mai mult. Singura solutie este probabil interventia reprezentantilor Bisericii Ortodoxe si a celei Greco Catolice, care sa caute, dar mai ales sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea cazului. Daca nu, politistii, jandarmii si luptatorii DIAS vor putea fi vazuti in continuare in satul Stei.
"Sa nu oferim imaginea unui conflict religios"
Reprezentantul Episcopiei Aradului, cea de care tine satul Stei, a declarat, contactat de ZIUA, ca urmeaza sa se constituie o comisie mixta care sa analizeze situatia si sa organizeze un recensamant in localitate. "Deocamdata nu se intampla absolut nimic. Urmeaza sa hirotonim preot. In rest nu exista absolut nici o problema, decat ca daca vor sa treaca la greco-catolicism este dreptul lor firesc de care noi vom tine seama in mod legal. Se va organiza o comisie mixta prin care se va recenza populatia, iar biserica va apartine celor majoritari", a precizat parintele Viorel Pop. Reprezentantul Episcopiei Aradului a mai adaugat referindu-se la acelasi recensamant, ca acesta va fi realizat in colaborare cu greco-catolicii din localitate. "Ei s-au constituit ad-hoc, au inceput sa se numere. Un recensamant serios este unul recunoscut de ambele parti. Noi vom face un recensamant impreuna cu ei. Tocmai asta e valoarea comisiei mixte: sa lucreze in echipa. Noi nu am cerut sprijinul Politiei. Si ei sunt interesati sa se rezolve situatia si sa nu oferim imaginea unui conflict religios. Eu asa sper", a mentionat parintele Pop.
Acesta a tinut insa sa sublinieze ca Biserica Greco-Catolica doreste ca toate bunurile patrimoniale din Stei sa fie trecute in proprietatea ei. "O comunitate eminamente greco-catolica, spun ei (n.r. - catolicii) fortat, trece la ortodoxism in anii '40. Aceeasi comunitate are posibilitatea in anul 1989 sa revina la greco-catolicism. Dar la recensamantul din 1992 si 2002 nu se declara greco-catolica. Biserica Greco-Catolica are pretentia acum ca bunurile sa fie date Eparhiei Unite Lugoj. Mereu ne trimit somatii. Ceea ce mi se pare scandolos. Pana la un anumit moment sunt de inteles aceste eforturi de a pune mana pe bunuri patrimoniale. Dar sa se tina cont de cadrul legal", a conchis reprezentantul Episcopiei Aradului.
ZIUA a incercat sa ia legatura si cu reprezentantii Eparhiei Lugojului, insa acestia nu au putut fi contactati.
Nici un conflict
De asemenea, am cerut un punct de vedere si Politiei judetului Hunedoara pentru a afla daca au fost inregistrate incidente intre ortodocsii si catolicii din satul Stei. "Din punctul nostru de vedere nu poate fi vorba de un conflict. Este vorba de o revendicare patrimoniala care tine de ambele biserici, cea ortodoxa si cea greco-catolica. Nu este treaba noastra acest lucru. Oricum nu au fost semnalate conflicte. Nu poate fi vorba de o escaladare a tensiunilor. Politistii prezenti la fata locului doar au asigurat ordinea", ne-a declarat Bogdan Nitu, purtatorul de cuvant al IPJ Hunedoara.
Dan Ciachir: "Ierarhii ar trebui sa fie mult mai atenti"
Scriitorul Dan Ciachir, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in probleme teologice, considera ca situatia din satul Stei tine de proasta administratie eparhiala. "Sunt reminiscente ale neintelegerilor dintre greco-catolici si ortodocsi, ultimele intrucat majoritatea conflictelor s-au aplanat. Insa situatia de aici tine de proasta administratie eparhiala, respectiv de Episcopia Aradului. Ortodocsii trecuti la greco-catolicism au facut-o, este evident, din motive de nemultumire fata de paroh si nu din ratiuni confesionale. In situatii de acest gen ierarhii din zonele cu greco-catolici ar trebui sa fi mult mai atenti", ne-a spus Dan Ciachir.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.