Cladirea in care functioneaza Primaria Capitalei - dar si Prefectura -, va intra in lucrari de consolidare la sfarsitul acestui an, costurile fiind estimate la 10 milioane de euro. Cladirea are bulina rosie si risca sa se prabuseasca la un cutremur m
Cladirea in care functioneaza Primaria Capitalei - dar si Prefectura -, va intra in lucrari de consolidare la sfarsitul acestui an, costurile fiind estimate la 10 milioane de euro. Cladirea are bulina rosie si risca sa se prabuseasca la un cutremur mai puternic. Vladimir Sommer, seful de cabinet al primarului general, sustine ca proiectul de consolidare vizeaza o metoda diferita de cea clasica, deoarece aceasta din urma nu permitea lucrul in prezenta celor 800 de angajati ai municipalitatii. Edilii au optat pentru o metoda noua in Romania, care prevede izolarea bazei. "Este vorba despre o metoda care abia din 2006 se poate folosi in tara noastra, dupa ce a fost aprobata legal, si care se numeste izolarea bazei. Varianta clasica de consolidare, chiar daca s-ar fi realizat pe fragmente, ar fi produs serioase inconveniente: poluare sonora prelungita, praf imprastiat peste tot si conditii de santier in care ar fi trebuit sa-si desfasoare activitatea atat angajatii primariei, cat si sutele de cetateni care vin zilnic sa-si rezolve diverse probleme", a spus Sommer.
In urma unui concurs de solutii lansat la sfarsitul anului trecut de Primaria Capitalei, din trei oferte a fost selectata cea prezentata de SC PROESCOM SRL, care va executa serviciile de proiectare SF, PT, DE si AT aferente proiectarii in solutie alternativa conceptual la varianta clasica a consolidarii imobilului.
Fiecare primar general de dupa '90 a sustinut necesitatea consolidarii cladirii, dar nu a avut fonduri suficiente pentru o asemenea operatiune, si nici nu si-a asumat raspunderea de a bulversa, timp de cel putin cateva luni, activitatea celor doua institutii care functioneaza in imobilul cu o suprafata totala de peste 22.000 mp. Abia din luna februarie a.c. au intrat in vigoare noile norme de consolidare, care includ metoda izolarii bazei, fiind utilizate cu succes timp de 25 de ani in tari ca Noua Zeelanda, Japonia, SUA, Cipru. "Metoda se bazeaza pe lucrari concentrate masiv la nivelul subsolului, cele de la suprastructura fiind foarte reduse", a spus reprezentantul Primariei. Baza cladirii va fi asezata pe izolatori din metal si neopren in straturi succesive. Noua metoda are doua avantaje importante: activitatea nu se intrerupe in cladire pe perioada lucrarilor, iar nivelul de siguranta in caz de cutremur este mult mai mare. Banca Mondiala, cea care sustine financiar consolidarea cladirilor de importanta strategica, a impus Romaniei sa nu utilizeze exclusiv proiecte de consolidare in varianta clasica, ci in concepte noi. In prezent, se afla in curs de realizare proiectul amintit, care va trebui supus aprobarii Comisiei tehnice de la nivelul Ministerului Transporturilor.
Primarul general Adriean Videanu anunta recent ca o noua cladire va fi construita pentru Primaria Capitalei, din fonduri externe nerambursabile, iar vechiul imobilul va fi transformat in muzeu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.