Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) estimeaza ca in acest an numarul turistilor romani care vor alege sa isi petreaca vacanta in destinatii locale va creste comparativ cu anii trecuti, in defavoarea unor locatii externe, precum Turcia si Bulgar
Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) estimeaza ca in acest an numarul turistilor romani care vor alege sa isi petreaca vacanta in destinatii locale va creste comparativ cu anii trecuti, in defavoarea unor locatii externe, precum Turcia si Bulgaria. "ANT se asteapta ca o buna parte a turistilor romani care preferau Turcia, Bulgaria sau alte tari europene pentru petrecerea concediilor sa aleaga in acest an Romania. Aceasta alegere ar putea fi incurajata si de faptul ca, pentru prima data dupa 1989, au fost alocati aproape un milion de euro pentru promovarea turismului romanesc pe piata interna", a declarat presedintele Autoritatii, Ovidiu Marian. Referindu-se la temerile referitoare la zonele in care a fost depistat virusul gripei aviare, presedintele ANT a precizat ca ele exista si in Bulgaria, Ungaria, Turcia, Germania sau Franta. "Aceste temeri exista pe tot cuprinsul Europei. Suntem insa de parere ca masurile ferme intreprinse de catre autoritatile romane vor fi de natura sa diminueze mult efectele psihologice ale acestui subiect", este de parere Ovidiu Marian. El a adaugat ca va sublinia la toate evenimentele externe si interne din domeniul turistic la care va participa ANT ca Romania este o destinatie sigura din punct de vedere turistic.
Criterii europene
ANT va elabora in acest an un act normativ cu noile norme de clasificare a unitatilor din turism, acestea urmand sa fie mai restrictive si mai atente la calitatea serviciilor si pregatirea profesionala. Autoritatea pentru Turism lucreaza in prezent la o reevaluare a clasificarii unitatilor hoteliere, care ar urma sa alinieze Romania la cerintele UE, in acest domeniu. In plus, potrivit subsecretarului de stat, Livia Sima, patronii hotelurilor, de pe Litoral care nu vor finaliza pregatirile pentru noul sezon estival pana la 1 mai 2006, risca sa ramana fara certificatul de clasificare. Din aceleasi motive le va fi ridicata licenta de functionare si patronilor de baruri si restaurante de pe Litoral. In plus, Ovidiu Marian preciza, in urma cu cateva zile, ca programele sociale de turism vor fi desfiintate, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Astfel, preturile operatorilor de pe piata vor fi stabilite de cerere.
Romania va fi lustruita
Pentru 2006, ANT-ul va beneficia de fonduri, aprobate de Executiv, in valoare de 5 milioane de euro pentru derularea "Programului de marketing si promovare turistica" si "Programului de dezvoltare a produselor turistice". Potrivit presedintelui ANT, "60% din suma va fi pentru promovare si 40% pentru dezvoltare". Programul de marketing si promovare turistica urmareste promovarea produselor turistice din Romania pe piata interna si pe principalele piete turistice din strainatate. Prin programul de dezvoltare a produselor turistice, Ovidiu Marian a declarat ca se are in vedere "in mod special crearea unui cadru de crestere a calitatii serviciilor prin finantarea pregatirii personalului din turism". Persoanele care vor beneficia de finantare in programele de instruire vor fi obligate contractual sa ramana in domeniul turismului. "Se vor finanta programe de instruire cu conditia ca angajatorul sa semneze contracte pe o perioada lunga, de trei sau cinci ani, cu persoanele care beneficiaza de aceasta instruire", a mai declarat seful ANT. De asemenea, vor fi elaborate strategii de dezvoltare a turismului, vor fi sustiunte proiectele de investitii in turism, se ve avea in vedere cresterea claritatii serviciilor. Si invatamantul turistic si pregatirea profesionala de specialitate vor fi sustinute financiar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.