Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) califica drept falsa afirmatia directorului general al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), Eugen Ghiulea, potrivit careia trecerea ONRC din subordinea Ministerului Justi
Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) califica drept falsa afirmatia directorului general al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), Eugen Ghiulea, potrivit careia trecerea ONRC din subordinea Ministerului Justitiei la CCIR va avea ca efect cresterea taxelor si tarifelor si prelungirea termenelor de inregistrare a firmelor. Potrivit unui comunicat al CCIR, odata cu trecerea Registrului Comertului inapoi la Camera, comerciantii vor reveni la sistemul restituirii taxei pe valoarea adaugata care, in momentul preluarii Registrului de catre Ministerul Justitiei, a fost inclusa automat in nivelul tarifelor percepute, reprezentand astfel o majorare mascata. De asemenea, potrivit CCIR, costurile de functionare a oficiilor Registrului Comertului pe langa Camerele de Comert si Industrie teritoriale vor fi mai mici, avand in vedere ca o serie de activitati comune (resurse umane, marketing, financiar-contabilitate, administrativ) nu vor necesita structuri separate. Cat priveste o eventuala prelungire a termenului de infiintare a firmelor, CCIR precizeaza ca, atat timp cat Registrul a functionat in cadrul sistemului cameral, termenul de infiintare a unei firme era uneori chiar de 1 zi, iar termenul de 3 zile era asigurat in mod constant.
Referitor la diferentele mari intre tarifele si taxele percepute agentilor economici de catre oficiile teritoriale ale Registrului in perioada in care acesta era la CCIR, comunicatul Camerei arata ca aceste taxe si tarife au fost aceleasi la nivelul tarii, avizate de Ministerul Finantelor si publicate in Monitorul Oficial. "Taxele practicate in prezent de Registrul Comertului au fost majorate, existand nemultumiri din partea agentilor economici. Prin bariere tarifare, Camerele de Comert si Industrie au fost restrictionate sa acceseze bazele de date ale registrului comertului, lipsind astfel comunitatea de afaceri si institutiile publice de studiile si analizele cu titlu gratuit pe care acestea le elaborau periodic", se precizeaza in comunicatul citat.
Cat priveste afirmatia actualului director al ONRC referitoare la transferul unor bani publici catre o institutie privata, CCIR afirma ca Registrul Comertului a fost finantat in totalitate din taxele legale platite de comercianti pentru serviciile prestate de personalul camerelor teritoriale, iar aceste venituri au fost utilizate pentru amenajarea spatiilor, tiparirea formularisticii specifice, dotari, cumparare sau constructii de sedii, salarizarea personalului. In plus, reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei arata ca institutia este pregatita pentru trecerea la sistemul de inregistrare online a firmelor, in conditiile in care majoritatea camerelor teritoriale sunt si distribuitoare de semnatura digitala electronica.
Revenirea Registrului la CCIR va avea efecte pozitive
Cat priveste normele europene in domeniul registrului comertului, comunicatul mentioneaza ca in 6 tari din Uniunea Europeana registrul comertului este la Camera de Comert si Industrie (Italia, Olanda, Grecia, Lituania, Luxemburg, Germania pentru registrul informatizat al comertului), in 8 tari, majoritatea intrate recent in UE, este la Ministerul Justitiei (Austria, Cehia, Estonia, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Belgia), iar la alte 11 tari la diferite institutii guvernamentale sau organizatii private.
Principalele efecte pozitive pe care le va avea revenirea ONRC pe langa camerele de comert si industrie sunt, potrivit CCIR, reducerea considerabila a costurilor de functionare ale oficiilor prin eliminarea cheltuielilor pentru actvitati administrative comune, dar si asigurarea neutralitatii de care au nevoie comerciantii cand sunt nevoiti sa apeleze la justitie, pentru diferite greseli ale functionarilor Registrului Comertului (care depinde tot de Justitie). De asemenea, existenta conditiilor de trecere in scurt timp la inregistrarile on-line de firme, reducerea timpului de inregistrare si eliberarea de acte la cerere si practicarea unui program de lucru flexibil cu publicul (in prezent Registrul Comertului are un program scurt) existand posibilitatea personalului camerelor de comert de a prelungi programul de lucru pentru a veni in sprijinul agentilor, sunt alte efecte pozitive subliniate de Camera de Comert si Industrie a Romaniei. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.