Peste 42 de hectare de teren din zona central-vestica a Capitalei vor fi transformate in cel mai mare proiect de dezvoltare urbana din Bucuresti, unde luna viitoare va incepe constructia unui impozant complex de birouri, comercial si rezidential ridi

Peste 42 de hectare de teren din zona central-vestica a Capitalei vor fi transformate in cel mai mare proiect de dezvoltare urbana din Bucuresti, unde luna viitoare va incepe constructia unui impozant complex de birouri, comercial si rezidential ridicat pe o suprafata de aproape 700 de mii de metri patrati. Sema Parc va fi amplasat pe malul drept al raului Dambovita, pe locul unde astazi se afla inca fosta intreprindere Semanatoarea, de la care a pastrat o parte a denumirii, iar suma totala a investitiei se ridica la 700 milioane de euro.
Proiectul a fost realizat de o echipa internationala si va consta intr-un complex de cladiri de birouri de clasa A si A plus, un spatiu comercial amplu, care va ocupa nu mai putin de 172.900 mp si apartamente de lux construite pe 122.150 mp.
"Sema Parc va schimba ideea romanilor despre parcurile imobiliare. Va fi locul din inima Capitalei unde poti avea serviciul, locuinta si unde vei avea posibilitatea totodata sa te recreezi, in spatiile generoase special amenajate pentru asta. Noi suntrem convinsi ca acest proiect va da sens ideii de integrare si va imbunatati substantial imaginea Bucurestiului, perceputa pana acum drept proiectia dezvoltarii imobiliare haotice de dupa 1990", a declarat ieri Radu Lucianu, partener in cadrul companiei de consultanta imobiliara Eurisko, la lansarea proiectului Sema Parc.
"Conceptul Sema Parc, aplicat pe o fosta locatie industriala, trebuie sa devina un exemplu pentru alte asemenea terenuri din Bucuresti.
In ciuda faptului ca exista multi sustinatori ai ideii de extindere a orasului, personal consider ca sunt inca suficiente locatii neexploatate in Capitala. Schimbarea destinatiei initiale a unor platforme industriale reprezinta investitii cu un randament mult mai eficient comparativ cu cel al proiectelor care vizeaza imprejurimile orasului", a mai declarat Radu Lucianu.
Lucrarile vor incepe efectiv luna viitoare, urmand ca proiectul sa fie dezvoltat in doua etape majore, respectiv pana an 2010 se vor finaliza peste 50 la suta din cladirile de birouri, partea rezidentiala si comerciala, iar restul cladirilor office vor fi finalizate pana in 2015.
Primele cladiri de birouri, ridicate pe o suprafata de 49.000 mp, vor fi predate in al doilea semestru al anului viitor. In august anul acesta va incepe ridicarea primului centru comercial, iar in octombrie vor fi demarate lucrarile la proiectul rezidential. In zona de afaceri, ca si in cea rezidentiala, cladirile vor fi dotate cu toate facilitatile vietii moderne - telecomunicatii prin fibra optica, televiziune digitala, acces la Internet. Zona office va fi impartita in trei categorii, respectiv cladiri de tip urban, pozitionate frontal, pe malul Dambovitei, destinate companiilor mari, cu un puternic impact de imagine, cladiri de tip curte interioara, de 10.000-15.000 mp fiecare, potrivite unor companii de dimensiuni mai mici, si cladiri pavilion, independente sau interconectabile, cu administratie proprie, zona de parcare si facilitati destinate unei firme sau mai multor companii care inchiriaza spatiul respectiv. Zona rezidentiala va cuprinde peste 1.200 de apartamente de locuit, cu suprafete cuprinse intre 80 si 260 mp, in cladiri de 4-5 nivele. Zona comerciala cuprinde o suprafata de 180.000 mp pe care va fi ridicat un mall si un hypermarket, cu tot ce presupun aceste amplasamente (centru de divertisment, cinema, restaurante, cafenele). De asemenea, in acelasi perimetru va fi construit un hotel de 4 stele, dispus pe 18 etaje. Una dintre caracteristicile Sema Parc, dincolo de amploarea proiectului si valoarea investitiei, este faptul ca toate locurile de parcare din complex vor fi amplasate in subteran, pentru suprafata fiind proiectate numai spatii verzi si locuri de joaca. De asemenea, terasele cladirilor vor fi ocupate de gradini. Din echipa care constribuie la dezvolatrea Sema Parc fac parte River Invest, Westfourth Arhitecture, Gleeds si Salans, iar pentru acoperirea din punct de vedere financiar sunt implicate doua institutii bancare din Romania si una din strainatate.

Circurile foamei si parcurile industriale - mana cereasca pentru investitori

Fostele "circuri ale foamei" si parcurile industriale, destul de multe in Capitala, sunt adevarate mane ceresti pentru investitori, mai ales ca trebuie sa fie pozitionate in afara Capitalei pana anul viitor, cand vom adera la Uniunea Europeana. Potrivit expertilor imobiliari, amplasamentul central al parcurilor industriale, cladirilor mamut neterminate, garajelor etc. le face extrem de dorite si scade mult costul transformarii lor in afaceri profitabile, din moment ce sunt deja dotate cu utilitati si beneficiare de mijloace de transport in apropiere.
Trei dintre cele patru mall-uri din Bucuresti au fost dezvoltate pe structura unor foste "circuri ale foamei", au suprafete cuprinse intre 50.000 si 100.000 de metri patrati, si au fost finalizate in anii 1999 si 2004. Al treilea mall care foloseste structura vechilor constructii a fost inaugurat in octombrie 2005 in zona de sud - City Mall - si apartine firmei Jaguar Development. De asemenea, in centrul Bucurestiului va mai aparea un minioras, cu mall, centre de afaceri, birouri, sali de conferinte, hoteluri, parcuri suspendate si va fi amplasat la intersectia bulevardelor Unirii, Nerva Traian, Octavian Goga si Mircea Voda.
Edilii Capitalei sunt chiar bucurosi ca exista investitori dispusi sa preia aceste sarcini care in caz contrar le-ar reveni. "E usor sa fii in administratia locala cand exista astfel de investitori care te ajuta in indeplinirea obligatiilor. Dupa aderare, toate amplasamentele industriale trebuie mutate in afara orasului, iar acest proces presupune un efort mare si investitii importante, care sa le transforme in zone cu aspect urban", a declarat ieri viceprimarul Bucurestiului, Ludovic Orban.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.