Angajatii Seviciului asistenta medicala din Ministerul Justitiei care au declarat-o inapta pe Sonia Cososchi, candidata la functia de judecator, inainte ca doctorii s-o evalueze din punct de vedere medical, au incalcat prevederile Statutului function
Angajatii Seviciului asistenta medicala din Ministerul Justitiei care au declarat-o inapta pe Sonia Cososchi, candidata la functia de judecator, inainte ca doctorii s-o evalueze din punct de vedere medical, au incalcat prevederile Statutului functionarilor publici din Administratia Nationala a Penitenciarelor. Cei doi ar putea fi sanctionati disciplinar, de la mustrare pana la revocarea din functie. Candidata la functia de judecator, Sonia Cososchi - care a obtinut la examen nota 9,03 - a fost respinsa de Ministerul Justitiei intrucat, in 2003, a suferit de cancer la san, boala vindecata dupa o interventie chirurgicala si tratament prin chimioterapie. Regulamentul privind concursul de admitere in magistratura impune ca fiecare candidat admis sa fie supus unor verificari medicale, in special din punct de vedere psihiatric si psihologic. Aceasta evaluare medicala nu a mai fost facuta in cazul candidatei Sonia Cososchi, intrucat cei de la Ministerul Justitiei au declarat-o inapta inainte de a fi consultata de doctori, motiv pentru care ministrul Monica Macovei a dispus declansarea verificarilor interne.
Ancheta finalizata
Potrivit MJ, Corpul de inspectie al ministrului (CIM) a finalizat ancheta interna privind cazul Soniei Cososchi, careia i-a fost transmisa, din interiorul Ministerului Justitiei, informatia falsa ca ar fi fost declarata "inapta" la examenul medical si privind modul in care aceasta a fost tratata de angajati ai Ministerului Justitiei. In urma verificarilor efectuate, CIM a decis sa se adreseze comisiei de disciplina stabilita la nivelul Ministerului Justitiei, in vederea efectuarii cercetarii prealabile cu privire la doi angajati din cadrul Serviciului asistenta medicala, respectiv Carmen Mandrescu, inspector sef dr. si Petre Vancea, farmacist. CIM a apreciat ca Petre Vancea, in raspunsul pe care i l-a transmis Soniei Cososchi, s-a substituit comisiei de examinare medicala si s-a antepronuntat pe fond, in absenta unor informatii oficiale din partea acestei comisii. In cazul doctorului Carmen Mandrescu, CIM a retinut ca aceasta a avut o atitudine necorespunzatoare si nepoliticoasa in relatia cu Sonia Cososchi si ca nu avea mandatul ministrului Justitiei pentru a furniza informatii de natura a angaja institutia. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.