Pentru ca nu se teme de perchezitie si se impotriveste vizitei procurorilor din principiu, Adrian Nastase a lasat cateva televiziuni sa-i vada casa din Zambaccian. A fost gazda buna, invitand reporteri, cameramani si public telespectator sa vada ce p
Pentru ca nu se teme de perchezitie si se impotriveste vizitei procurorilor din principiu, Adrian Nastase a lasat cateva televiziuni sa-i vada casa din Zambaccian. A fost gazda buna, invitand reporteri, cameramani si public telespectator sa vada ce pot face o minte si o mana lunga de politician, daca ii lasi bugetul tarii pe mana cativa ani. Au strabatut oamenii cu pasul si privirea sute de metri patrati de locuinta, mobilier, picturi si biblioteci pentru a se convinge ca Nastase nu are nimic de ascuns. Au vizitat saloane, dormitoare, holuri, chicinete, au pipait cu ochiul sute de tablouri si mii de carti rare. Gazda facea pe ghidul in muzeul unde a ales sa-si ingroape viata si familia. Dar, zice Nastase, opulenta este partial trucata, unele tablouri sunt copii fara valoare. Nemultumit de tapet si de izolatia termica, si-a tapetat casa cu facaturi! Cum ar putea o perchezitie sa tulbure muzica sferelor de pe sub boltile casei? De ce vor procurorii sa strice armonia, sa tulbure atmosfera muzeala? Nastase este un om bun, simpatic, gazda stangace, dar binevoitoare, diferit de imaginea impusa de presa de-a lungul anilor. Cei care asteptau sa vada ziduri tapetate cu bani, costume de vanator, pusti, trofee, grenade fumigene aruncate in Parlament si tunuri date in economie au fost dezamagiti. Nastase e un inofensiv atins de mania colectionarii de panze false si chinezarii.
Campania publicitara gratuita de la televiziune are ca fundal scandalul declansat de cererea Justitiei de a perchezitiona doua dintre casele lui Nastase. A avut loc in aceleasi zile in care deputati PSD, in frunte cu creierul mic al partidului, Viorel Hrebenciuc, erau gata sa impuna adoptarea unui proiect de lege care modifica pe sest declararea averilor demnitarilor in asa fel incat oricine sa fure oricat fara sa se vada. Cu conditia sa fie politician. Proiectul, scandalos, a fost retras. In schimb, colegii din coalitia majoritara au propus o solutie de compromis! Averile ilicite sa fie dublu impozitate! Poti fura linistit cu conditia sa contribui la buget. Cu alte cuvinte, furati, cu ceva tot veti ramane!
Pentru insi pentru care imunitatea e tot una cu impunitatea controlul averilor e de neconceput. Obisnuiti sa strabata istoria recenta cu girofarul, complici sau autori a sute de legi proaste, privatizari frauduloase si declaratii care insulta bunul simt, politicienii nu inteleg cum averea lor, rodul anilor de fara-de-lege, ar putea fi supusa controlului. Presiunile societatii civile care cere controlul averilor demnitarilor par secvente dintr-un film cu porumbei carnivori. Esecul actiuni de igienizare a parlamentului n-ar fi posibil fara o complicitate quasi-unanima.
Ar fi naiv sa asteptam ca din exces de constiinta, vreunul dintre ei sa intre in greva foamei pentru adoptarea in forma initiala a ordonantei DNA sau pentru a condamna oligarhia financiara din spatele politicii. Nu e o naivitate sa intrebam de ce opinia publica nu reactioneaza la nesimtirea, lacomia si impunitatea politicienilor. Mai ales ca nu-si mai ascund averea, ies cu ea la strada, la periferia rezidentiala a oraselor, unde traiesc in vile de prost gust, intinse pe pogoane de stucatura, marmura si lambriuri si strabat tara in rovere 4x4, mangaind ranile electoratului de stanga cu mana ingreunata de Rolexuri si ghiuluri. Opinia publica ar putea vedea cum s-au labartat proprietatile funciare ale celor care chipurile ne conduc destinele. Sunt inavutitii postcomunismului. Si-au cumparat casele de protocol in care locuiau, s-au improprietarit cu mii de hectare sau le-au luat cu japca, s-au implicat in afaceri cu bani murdari, ascunsi sub presul de cadavre al Revolutiei de fostii potentati ai securitatii si partidului comunist. Cine nu vede toate acestea e orb sau complice. Cu conditia sa nu le vada la televizor. E posibil ca Romania sa nu aiba inca o opinie publica tocmai pentru ca sunt prea multi cei care se uita la televizor si se intreaba de ce un om, e drept arogant, dar cu aparente de intelectual fin si cu peretii lucind de urmele unei lacomii rafinate, este hartuit de procuratura. Oamenii, insa, sunt prinsi, ca iepurii noaptea, de lumina televizoarelor. Confunda cinstea cu tupeul. De mirare ca printre tablourile din palatul lui Nastase nu erau atarnate si trofeele acestor vanatori de noapte. Sursa bogatiei lui Nastase si a celor de-o teapa cu el a fost nepasarea justitiei si discretia oamenilor din jurul lui si a celor care, sincer, il considera un om de onoare si profunzime si nu merita sa fie tratat ca un borfas de rand.
Vila, hambar de lux cu termopane, doldora de un prost gust care se vrea rafinament, este echivalentul caselor cu turnulete din mahalele Romaniei profunde. Cu Tizian, in copie, in loc de "Rapirea de Serai". Adrian Nastase are o problema. Mai mult decat Mircea Geoana. Parea inteligent! Insa Arogantul bate Prostanacul! Ion Iliescu s-a mai inselat odata!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.