Motto: Nici un fel de santaj penal nu-mi pune pumnul in gura.
Daca in cursul acestei dimineti, Traian Basescu va rezista tentatiei de a da cu consultarile de pamant, de a-si pune faimosul fes negru pe cap si, dedicandu-se mult mai popularei act
Motto: Nici un fel de santaj penal nu-mi pune pumnul in gura.
Daca in cursul acestei dimineti, Traian Basescu va rezista tentatiei de a da cu consultarile de pamant, de a-si pune faimosul fes negru pe cap si, dedicandu-se mult mai popularei actiuni de deszapezire a Pasului Tihuta, atunci va prefera placerea de a trece ca o cometa sau ca un bolid Ferrari, de Formula 1, pe sub nasul inaltilor reprezentanti ai clasei politice de la Bucuresti. La Cotroceni, in tribuna oficiala a acestei nemaipomenite curse, programata pentru 90 de minute, vor lua loc, in lojele de onoare, cei mai importanti aliati ai presedintelui. Emil Boc si "compania" de la PD, Corneliu Vadim Tudor si "compania" de la PRM. Mai la margine, celelalte partide parlamentare, UDMR, PNL, PC, iar, aruncati pe jumatate in strada, cel mai mare partid din Romania, PSD. Astazi Basescu va juca o carte imposibila. Si poate va castiga, consacrandu-si rolul de veritabil mediator si arbitru prezidential intre partidele incrancenate pe diverse teme. Astazi, merele discordiei sunt patru, iar miza lor este cu adevarat nationala. Va reusi Basescu sa performeze? Va castiga competitia de Formula 1, infruntandu-se cu liderii partidelor parlamentare? Sau va alerga pur si simplu de unul singur?
Colegii mei de la Departamentul Politic au facut un calcul simplu, la capatul caruia toti reporterii redactiei ziarului Ziua au ramas cu gura cascata. De uimire. Au impartit cele 90 de minute, consacrate celei de-a patra consultari de criza, initiata de presedintele Traian Basescu, la numarul de teme propuse si la numarul de partide prezente. Rezultatul este uimitor. Daca presedintele tace malc, neirosind timp nici macar pentru fotografiile de familie cu Tribunul si cu Boc, rezulta ca pentru fiecare tema, unui partid nu-i revin decat 3 minute si 45 de secunde, in care isi poate exprima punctul de vedere. Daca aritmetica noastra este corecta, atunci nu mai ramane loc nici macar pentru concluzii. In ipoteza in care insa Traian Basescu face una dintre miscarile sale pe cat de spectaculoase, pe atat de neasteptate si isi autoaloca timpul de 90 de minute, renuntand sa mai stea la sezatoare cu liderii de partide, atunci teoretic, cel putin, e suficient timp pentru a lansa pe piata si a impune solutii in stil personal, pentru rezolvarea definitiva a tuturor problemelor litigioase. Sa ne plasam, in aceasta ipoteza, sa vedem ce s-ar putea intampla.
Poate ca presedintele Traian Basescu a avut, pana astazi, intense contacte cu reprezentantii partidelor care sunt invitate la Cotroceni si cunoaste la perfectie punctele de vedere ale fiecaruia dintre ei. Un tablou completat, in chip fericit si eficient, de notele sintetice plasate pe biroul presedintelui de specialistii comunitatii serviciilor de informatii. Asi in ale politicii. Daca asa stau lucrurile, nu este de mirare ca nu au fost rezervate decat 90 de minute pentru stabilirea solutiilor - timpul alesilor neamului e pretios - si, nu ar fi de asemenea de mirare, ca presedintele sa se comporte ca un jucator, in timp ce invitatii sa ramana spectatori. Daca optimismul meu se confirma, atunci in chestiunea statutului minoritatilor este de presupus ca presedintele a obtinut acceptul deplin al PRM pentru versiunea UDMR, dupa ce, in prealabil, a pocnit din bici, iar Emil Boc s-a sucit cu 180 de grade. El conteaza, cu certitudine, si pe un accept tacit al celorlalte trei partide, PNL, PC si PSD, confruntate cu scenariul - din ce in ce mai consistent - penal, organizat de procurorii republicii. Sau UDMR s-a sucit. O alta chestiune in litigiu ar fi modificarea Constitutiei. Basescu, sprijinit de PD si PRM, doreste sistem unicameral si puteri sporite. Ceilalti dimpotriva: sistem bicameral si transformarea "presedintelui jucator" in "presedinte decor". Reducerea la ascultare a majoritatii parlamentare - ma refer la cea creata ca suport pentru acest al doilea proiect - tine de domeniul miracolului. Dar nu-mi imaginez ca Basescu nu a pregatit o miscare surpriza. Legile anticoruptie, care ar trebui votate in mare viteza in vederea evitarii clauzei de salvgardare, vor fi nascute tot cu forcepsul prezidential. Pentru ca altfel, aceeasi conjucturala majoritate parlamentara va fi reticenta si chiar ostila, considerand - in urma experientei din ultimele luni - ca sistemul national anticoruptie va fi dedicat, in exclusivitate, solutionarii unor vendete politice. Ori, va sta la baza crearii, in jurul PD, a unui mega si artificial partid. Sper insa ca si aici Basescu detine o cheie la care acum nici nu ne gandim. Si, in fine, va trebui solutionata chestiunea celor sase legi ale noului sistem de securitate romanesc, ba secretizate, ba desecretizate si care deja incendiaza mediile societatii civile. Daca va reusi si la acest capitol, atunci Basescu devine campionul absolut al solutiilor de interes national. Identificate in doi timpi si trei miscari. Sau, pur si simplu, chestiunea va fi amanata. Si lasata in vigoare legea desueta din '91.
Nu-mi imaginez ca la Cotroceni e organizata o intalnire de o asemenea importanta doar de florile marului. Si cu caracter festiv, in care microfonul sa se transforme intr-o stafeta de trei minute si 45 de secunde. De aceea, toate sperantele mele se indreapta spre performantele pe care le poate obtine azi Traian Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.