Scandalul scurgerilor de informatii secrete din armata a inregistrat un nou episod. Ieri, intr-o conferinta de presa anuntata in ultimul moment, ministrul Apararii Nationale a iesit la rampa pentru a anunta rezultatele anchetei interne efectuate de s
Scandalul scurgerilor de informatii secrete din armata a inregistrat un nou episod. Ieri, intr-o conferinta de presa anuntata in ultimul moment, ministrul Apararii Nationale a iesit la rampa pentru a anunta rezultatele anchetei interne efectuate de serviciile de informatii ale armatei in cazul CD-ului cu secrete. Decizia lui Teodor Atanasiu de a face publice masurile luate in interiorul MApN ca urmare a scurgerilor de informatii vine dupa precizarea Serviciului Roman de Informatii, facuta in urma cu doua zile, potrivit careia SRI a trimis o notificare ministrului Apararii inca din data de 26 octombrie 2005, prin care il anunta ca la Focsani exista persoane neautorizate care detin informatii militare clasificate. Chiar daca Atanasiu a tinut sa precizeze ca Directia Siguranta Militara stia de acest lucru inca din data de 20 octombrie 2005, evolutia ulterioara in aces caz pune sub semnul intrebarii modul in care cel care se afla la momentul respectiv la conducerea contrainformatiilor militare, Vasile Paun, actualul loctiitor al directorului DGIA, a tratat acest lucru.
SRI avea elemente concrete
Mai este interesant un amanunt: nota trimisa ministrului Apararii de SRI a ajuns in mapa lui Atanasiu cand acesta avea alte prioritati decat cele privind siguranta militarilor si anume nunta si plecarea la Viena in luna de miere. Culmea, in nota SRI se dadeau elemente concrete privind aceasta scurgere de informatii, numele unor cadre din Batalionul 280 (UM 01270) Focsani si numele lui Garleanu si Oancea. Unul din cei doi ziaristi a si declarat ca a anuntat Sectia judeteana a SRI despre CD-ul cu secrete.
In incercarea de a crea impresia ca la nivelul MApN s-au luat masuri drastice, Atanasiu a anuntat ca trei generali si alte 76 de cadre militare au fost sanctionate. Insa nimeni nu si-a dat demisia sau a fost demis. Culmea, ministrul a declarat ca, "nu am de ce sa-mi dau demisia, consider ca MApN si-a facut pe deplin datoria si astept chiar felicitari". El a adaugat ca i s-a cerut demisia de catre oameni politici "care probabil sunt in campanie electorala". Cu toate acestea, chiar daca ministrul Apararii Nationale a prezentat filmul scurgerii informatiilor secrete din armata care s-ar fi produs dintr-o eroare, faptul ca timp de mai multe luni nu s-a intamplat nimic concret in interiorul MApN pentru stoparea difuzarii acestor informatii catre alte persoane vine sa ne intareasca ipoteza potrivit careia, cineva din interiorul armatei a tratat cazul cu superficialitate sau a urmarit declansarea unui scandal public. Spunem acest lucru deoarece Directia Generala de Informatii a Apararii a transmis Parchetului zece sesizari incepand cu data de 7 februarie 2006. Exact in ziua in care ziarul nostru facea public faptul ca din armata au loc scurgeri de informatii secrete. Pana atunci, de ce nu a colaborat DGIA cu Parchetul?
Revenind la declaratia de ieri a lui Atanasiu va prezentam filmul scurgerii informatiilor secrete din armata din perspectiva ministrului Apararii Nationale.
Neglijenta privind protectia informatiilor clasificate
"Pe timpul prezentei Batalionului 151 Infanterie (Batalionul de la Iasi, cunoscut sub denumirea de Lupii Negri-n.a.) in teatrul de operatii din Afganistan, in perioada iulie 2003-ianuarie 2004, nu s-au respectat prevederile interne privind protectia informatiilor clasificate. Contrar normelor privind lucrul cu documente clasificate, dintr-un sistem informatic s-au copiat date pe un suport magnetic care ulterior au fost folosite la pregatirea misiunii Batalionului 280 Infanterie din Focsani ce urma sa inlocuiasca in teatru Batalionul 151 Infanterie. Suportul magnetic creat a ramas in posesia unui cadru militar din Batalionului 280 Infanterie Focsani sub motivatia utilizarii pentru pregatirea subunitatii in vederea participarii la o alta misiune in teatrul de operatii. Pe fondul neglijentei in pastrarea si manuirea suportului magnetic ce continea datele, un alt militar din aceeiasi unitate, respectiv Batalionul 280 Infanterie Focsani, l-a diseminat din greseala in cadrul unui schimb de CD-uri catre o persoana din mediul civil din Focsani.
Sesizari la Parchet dupa izbucnirea scandalului
La data de 7 februarie 2006, MApN a sesizat Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la detinerea ilegala de catre plutonierul major in rezerva Ionel Popa a datelor si a informat totodata institutia mentionata despre persoanele implicate in detinerea si transmiterea suportului magnetic.
DGIA a sesizat operativ Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la datele referitoare la personalul militar implicat, cercetarile Parchetului desfasurandu-se in conformitate cu procedurile legale. Astfel, au fost transmise Parchetului 10 sesizari incepand cu data de 7 februarie 2006.
Concomitent cu masurile intreprinse de structurile de informatii, la ordinul ministrului Apararii Nationale s-au declansat masuri in cadrul unei anchete interne pentru clarificarea unor aspecte semnalate in legatura cu activitatea din teatrul de operatii.
Pentru verificarea datelor referitoare la scurgerile de informatii clasificate, Directia Siguranta Militara (DSM) a intreprins urmatoarele masuri:
Pe 20 octombrie 2005 s-a obtinut informatia privind detinerea unor date clasificate din domeniul militar de catre unele persoane neautorizate din Focsani. Ulterior s-a deschis actiunea de verificare in scopul identificarii si blocarii potentialelor cai de scurgere a informatiilor clasificate cu continut militar, concomitent cu stabilirea unor masuri de prevenire a sustragerii de date confidentiale si/sau secrete. Aspectele din nota primita de la SRI, care semnala detinerea unor date clasificate cu continut militar de catre persoane din media focsaneana, au fost coroborate cu datele detinute de DSM ca urmare a verificarii sus-mentionate. La data semnalarii, DSM intreprindea deja masuri de verificare in mediul militar a informatiilor obtinute prin mijloace proprii. Continutul informatiei transmisa de SRI facea referire la doua persoane din mediul civil din Focsani pentru care competenta de verificare apartinea serviciului mentionat si nu constituia element de noutate pentru DSM.
1000 de militari au fost verificati
Verificarile efectuate de DSM, incepand cu luna octombrie 2005 au vizat un numar de 1000 de militari participanti la misiuni in teatrul de operatii din Afganistan. In ultima decada a lunii decembrie s-a reanalizat situatia operativa si s-a aprobat continuarea masurilor de verificare in caz. Activitatile desfasurate au condus la restrangerea cercului de persoane care ar fi putut fi implicate in scurgerea de informatii, la finele lunii februarie fiind identificate in acest sens doua cadre militare. In prezent se deruleaza cooperarea cu Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. S-au dispus masurile administrative pentru sanctionarea persoanelor vinovate de producerea scurgerii de informatii. De asemenea, in luna februarie ministrul Apararii Nationale a emis un ordin privind imbunatatirea masurilor de protectie a informatiilor clasificate pe timpul executarii misiunilor in afara teritoriului national, ordin care s-a transpus in practica prin dispozitii specifice pe linie de comanda."
Trei generali au fost sanctionati
Teodor Atanasiu incearca sa-si salveze fotoliul de ministru prin faptul ca a impartit sanctiuni in stanga si in dreapta. El a spus ca, "avand in vedere gravitatea acestui eveniment, am solicitat maxima exigenta si tragerea la raspundere a tuturor celor responsabili din cadrul armatei, indiferent de nume, grad sau functie. In calitate de ministru al Apararii am dispus sanctiuni fara precedent in armata in ultimii 16 ani. 79 de persoane, comandanti de brigada si loctiitori, comandanti de batalioane si sefi de state majore, responsabili din domeniul protectiei informatiilor clasificate si comandanti de subunitati au fost sanctionate in conformitate cu prevederile regulamentelor militare si ale Statutului cadrelor militare. Trei generali au fost sanctionati in cadrul acestui incident de securitate. Alti 67 de ofiteri, doi maistrii militari si sapte subofiteri au fost sanctionati disciplinar cu pedepse corespunzatoare prevederilor care reglementeaza accesul si lucru cu informatii clasificate. Sanctiunile aplicate constau in: sase persoane trimise in judecata cu propunerea de a fi amanate in gradul urmator, 11 cadre militare-consemnare, 20 de ofiteri sanctionati cu mustrare scrisa, 19 cu avertisment, 23 de amenzi, in functie de responsabilitatea fiecaruia in lucru cu documente clasificate. De asemenea, in cazul a doua cadre militare a fost sesizat Parchetul in vederea continuarii cercetarilor penale."
A iertat Atanasiu pe cineva?
Atanasiu a adaugat ca si generalul Eugen Badalan, seful SMG, a emis o dispozitie in care sunt prevazute masurile necesare ca in viitor sa se elimine riscul producerii unor incidente de securitate.
In finalul declaratiei de ieri, ministrul Apararii a precizat ca "MApN si-a facut pe deplin datoria in cazul gasirii si sanctionarii drastice a celor care se fac responsabili de scurgerile de informatii clasificate. Prin masurile aplicate am dovedit ca suntem capabili sa ne facem singuri curatenie in curtea MApN. Nu am iertat pe nimeni. De acum inainte este treaba Justitiei sa stabileasca vinovatiile penale. Noi am pus si vom pune la dispozitia procurorilor si a instantei rezultatul cercetarilor pe care le-am facut."
Chiar daca Atanasiu a anuntat ca MApN a terminat ancheta in acest caz, multe intrebari raman inca fara raspuns, iar lista sanctiunilor sau a demisiilor este deschisa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.