Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor si Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) analizeaza modul in care Programul de reinnoire a parcului auto va putea fi aplicat si in 2006, a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului. Ea a precizat ca prim
Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor si Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) analizeaza modul in care Programul de reinnoire a parcului auto va putea fi aplicat si in 2006, a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului. Ea a precizat ca prima de casare a masinilor vechi va fi tot de 30 milioane de lei, ca si anul trecut, numarul total al masinilor ce pot beneficia de prima de casare urmand sa fie stabilit in functie de posibilitatile financiare ale Fondului pentru Mediu, care asigura finantarea programului. Fondul pentru Mediu este alimentat de taxele de mediu ce sunt platite de agentii economici a caror activitate are impact asupra mediului. In 2005, prima de casare a fost acordata pentru un numar de 15.000 de autoturisme. La randul sau, directorul AFM, Mihai Toti, a declarat, pentru Mediafax, ca institutia pe care o conduce "are bani" pentru a asigura functionarea proiectului in aceiasi parametri ca si in 2005, insa asteapta aprobarea Executivului. "Avem bani pentru 15.000 de masini, ca si anul trecut", a declarat Toti, care a precizat ca sunt semnale ca populatia este interesata de reluarea programului.
Surse oficiale au declarat ca in sedinta de Guvern de joi au fost analizate datele programului de innoire a parcului national auto din 2005, din care a rezultat ca 14.606 masini vechi au fost scoase din uz. Suma totala decontata in final de stat, prin Administratia Fondului de Mediu, a fost de 438 de miliarde de lei vechi, echivaland cu peste 12 milioane de euro. Programul de innoire a parcului auto prevede predarea spre casare a oricarui tip de autoturism mai vechi de 12 ani, in schimbul sumei de 30 de milioane de lei, constituita ca avans pentru achizitionarea unei masini noi. Pentru a beneficia de prima, proprietarul, persoana fizica, a unei masini uzate trebuia sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou. De asemenea, proprietarul trebuie sa predea masina spre casare unui agent economic autorizat. Ulterior, masina data la casat trebuie radiata din circulatie. Pentru achizitionarea unui autoturism nou, in aceste conditii, reducerea de 30 de milioane de lei este acordata o singura data. Romania se numara printre tarile cu cele mai invechite parcuri auto din lume, varsta medie a autoturismelor, de 13,5 ani, reprezentand pragul de casare in multe tari europene.
Taxa pe second hand
Ministrul Mediului a precizat ca se lucreaza la un act normativ prin care sa fie impuse masuri astfel incat, dupa aderarea Romaniei la UE, tara noastra "sa nu fie invadata de masini vechi". "Devenita stat-membru, piata din Romania va fi libera, astfel ca vor putea fi inmatriculate masini vechi existente in UE. De aceea, ne gandim la introducerea unei taxe de mediu care sa descurajeze un astfel de fenomen", a spus Sulfina Barbu. Ea a dat ca exemplu Polonia, unde taxa de mediu la inmatricularea rablelor comunitare a fost de 200 de euro, suma dovedita insuficienta, in conditiile in care tariful pentru casarea unei masini, in UE, este de aproximativ 500 de euro. Legislatia comunitara, dar si cea romaneasca, impune masuri speciale pentru agentii economici care colecteaza masini, astfel incat dezmembrarea autovehiculelor sa nu produca poluare (n.r. - masinile, la dezmembrare, mai au carburant, uleiuri, substante de spalat parbrizul, surse potentiale de poluare). "Suntem in analiza si inca nu am stabilit un cuantum al taxei. Ea poate fi de 1000-2000 de euro pentru fiecare masina veche inmatriculata, nu se stie inca. Nu s-a stabilit nici vechimea masinii de la care se plateste taxa. Se poate sa se plateasca pentru masini mai vechi de 10 sau 12 ani", a completat ministrul Barbu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.