Federatia Internationala a Jurnalistilor considera ca anchetarea jurnalistilor romani pentru dezvaluirea de informatii considerate secrete militare constituie un "atentat absurd si periculos" la drepturile acestora, se arata pe site-ul ifj.org. IFJ (
Federatia Internationala a Jurnalistilor considera ca anchetarea jurnalistilor romani pentru dezvaluirea de informatii considerate secrete militare constituie un "atentat absurd si periculos" la drepturile acestora, se arata pe site-ul ifj.org. IFJ (International Federation of Journalists) si Federatia Europeana a Jurnalistilor sprijina organizatiile de media din Romania care protesteaza fata de "intimidarea inacceptabila" a jurnalistilor, in incercarea autoritatilor de a-i convinge sa-si dezvaluie sursele. Federatia se alatura astfel Conventiei Organizatiilor de Media, Agentiei de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu, Centrului de Jurnalism Independent si Uniunii sindicale MediaSind in protestul lor fata abuzurile autoritatilor la adresa jurnalistilor Sebastian Oancea si Marian Garleanu. Cei doi sunt anchetati pentru posesia si divulgarea de informatii considerate secrete militare.
Presiuni intolerabile
"Autoritatile exercita presiuni intolerabile asupra libertatii presei atunci cand incearca sa limiteze informatiile de care se pot folosi jurnalistii sau cand ii forteaza sa-si dezvaluie sursele. Este o intimidare inaceptabila", a precizat Marc Gruber, directorul Federatiei Europene a Jurnalistilor, citat de Mediafax. IFJ si Federatia Europeana a Jurnalistilor se arata ingrijorate de modul in care reactioneaza autoritatile din Romania, in conditiile in care o mare parte dintre informatiile pe care institutiile romanesti vroiau sa le mentina secrete erau deja disponibile pe piata, pe Internet sau alte surse, inainte ca cei doi jurnalisti sa intre in posesia lor. "Autoritatile pot proteja anumite informatii cand este vorba de securitatea statului si de interesul public, asa cum jurnalistilor trebuie sa li se garanteze dreptul de a-si proteja sursele. Acest aspect important pentru libertatea presei este prevazut in articolul 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului", a adaugat Gruber.IFJ reprezinta interesele a peste 500.000 de jurnalisti din 110 tari.Conventia Organizatiilor de Media, Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu, Centrul de Jurnalism Independent si Uniunea sindicala MediaSind au organizat miercuri, in ziua in care jurnalistii Sebastian Oancea si Marian Garleanu au fost audiati la Parchetul General, un targ de informatii secrete in semn de protest fata de abuzurile procurorilor in cazul scurgerii de informatii clasificate ale armatei.
MediaSind condamna atacurile
Uniunea Sindicala MediaSind a solicitat sprijinul Federatiei Internationale a Jurnalistilor, in cadrul intalnirii ce a avut loc, in urma cu cateva zile, la Bruxelles, cu secretarul general al acestei organizatii, in urma atacurilor concertate la care este supusa presa din Romania in ultima vreme. MediaSind considera un lucru extrem de grav faptul ca jurnalistii de la Romania Libera si ZIUA sunt anchetati de procurori, desi informatiile pe care le detineau au intrat in circuitul public in urma cu sase luni, iar Legea 182/2002 prevede ca doar persoanele autorizate poarta responsabilitatea protejarii informatiilor clasificate. De asemenea, MediaSind considera un abuz si anchetarea jurnalistilor de la ZIUA de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal pentru publucarea pe site-ul propriu ai unui material, in care se incrimineaza faptul ca ONPCSB obliga bancile, notarii, fondurile de acumulare, etc sa raporteze orice tranzactie care depaseste 10.000 de euro. (B.C.G., M.A.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.