Se zice ca o singura fotografie face mai mult decat o mie de cuvinte. Iata de ce am ales sa las imaginile sa vorbeasca despre un dezastru aflat in plina desfasurare. Un dezastru care ne lasa pe toti mult mai saraci.
Distrugerea Moscheei de aur
Se zice ca o singura fotografie face mai mult decat o mie de cuvinte. Iata de ce am ales sa las imaginile sa vorbeasca despre un dezastru aflat in plina desfasurare. Un dezastru care ne lasa pe toti mult mai saraci.
Distrugerea Moscheei de aur de la Samarra este doar cea mai recenta dintre crimele comise in ultimii ani impotriva patrimoniului cultural irakian. Patrimoniu al intregii omeniri. Nu degeaba Irakul este supranumit "leaganul civilizatiilor". In tinutul dintre Tigru si Eufrat (botezat de greci "Mesopotamia"- "pamantul dintre ape") au inflorit primele imperii din istoria umanitatii.
In aprilie 2003, in timpul ofensivei americane, Samarra a fost la un pas sa piarda o alta capodopera: moscheea sunnita construita in anul 852 de califul al-Muttawakil, celebra in intreaga lume prin minaretul sau spiralat, inalt de 52 de metri. Inconjurata de ziduri inalte de 10 metri si groase de 2,65 de metri, vegheata de 44 de turnuri de paza, al-Muttawakil a fost, timp de mai multe secole, cea mai mare moschee din lume. "Malwiya", minaretul sau in forma de melc este acum grav avariat, asa cum bombardamentele din 1991 au deteriorat zigguratul din Ur.
Muzeul national irakian, considerat unul dintre primele cinci ale lumii, a fost devastat in urma cu trei ani, imediat dupa caderea Bagdadului. S-au pierdut atunci comori inestimabile. Poate pentru totdeauna. Muzeul din Tikrit a fost bombardat. Biblioteci au fost incendiate. Mii de manuscrise, unele datand de pe vremea califilor, au fost transformate in scrum. Unele dintre aceste nenorociri au fost accidente nefericite, imposibil de evitat intr-un teatru de razboi. Altele au fost rezultatul unor actiuni deliberate. Cine se ascunde in spatele lor este greu de intuit. Dupa cum este dificil de inteles ce logica perversa poate justifica dinamitarea unor ca-podopere. Pe cine deranja statuia califului Jafar al-Mansur, intemeietorul Bagdadului, aruncata in aer la sfarsitul anului trecut? Uriasul cap de granit - slefuit de cel mai renumit artist contemporan al Irakului, Mohammad Ghani - a fost smuls de pe soclul sau si grav avariat. Nu petrolul este cea mai mare bogatie a Irakului, ci istoria si patrimoniul sau multimilenar. De care risca sa se aleaga praful. (Miruna MUNTEANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.