Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au fost suspendate ieri de la tranzactionarea la Bursa, dupa ce Comisia de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor a adus, miercuri, un amendament la actul normativ care reglementeaza pragul de
Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au fost suspendate ieri de la tranzactionarea la Bursa, dupa ce Comisia de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor a adus, miercuri, un amendament la actul normativ care reglementeaza pragul de detinere la capitalul SIF. Potrivit unui comunicat transmis dupa incheierea sedintei, comisia a dezbatut un proiect de lege privind aprobarea unei Ordonante a Guvernului din 2005 privind reglementarea unor masuri financiare, unul din puncte fiind pragul de detinere la capitalul SIF si impactul acestuia asupra pietei de capital si a investitorilor. Deputatii si reprezentantii pietei de capital prezenti la dezbatere au analizat doua propuneri referitoare la limita de detinere la capitalul SIF, si anume pragul de 1% sa includa sau nu actiunile concertate. In urma discutiilor s-a stabilit ca orice persoana poate detine, singura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de catre SIF in limita a maximum 1% din capitalul social al acestor societati, se arata intr-un comunicat al Comisiei. Propunerea a fost adoptata cu o abtinere si raportul va fi dezbatut in plenul Camerei Deputatilor. In ordonanta Guvernului se mentioneaza ca orice persoana poate dobandi cu orice titlu sau poate detine actiuni emise de catre SIF in limita de 1% din capitalul social, fara a se face mentiunea daca actionarul poate detine singur aceasta participatie sau impreuna cu alte prsoane. Daca actionarii depasesc aceasta limita sunt obligati sa informeze in termen de trei zile SIF, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Bursa de Valori Bucuresti si sa vanda titlurile care depasesc pragul de 1%, in termen de 3 luni. Reglementarille Comisie Nationale a Valorilor Mobiliare stabilesc ca persoanele care actioneaza in mod concertat sunt cele legate printr-un acord expres sau tacit, pentru a realiza o politica comuna in legatura cu un emitent. Potrivit reglementarilor BVB, directorul general al BVB poate decide suspendarea transferurilor cu actiunile unui emitent, in vederea mentinerii unei piete ordonate, transparente si echitabile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.