Maine se implinesc 29 de ani de la cutremurul din 1977, care a pus la pamant mii de imobile, ucigand aproape 2000 de oameni in mai putin de 35 de secunde. Cu toate ca de atunci a trecut ceva timp si au mai trecut si alte cutremure peste romani, co
Maine se implinesc 29 de ani de la cutremurul din 1977, care a pus la pamant mii de imobile, ucigand aproape 2000 de oameni in mai putin de 35 de secunde. Cu toate ca de atunci a trecut ceva timp si au mai trecut si alte cutremure peste romani, constructiile din Bucuresti, dar si din alte zone ale tarii sunt la fel de subrede. Dupa '89 a aparut o puzderie de imobile ridicate dupa planuri artizanale, cele mai multe fara autorizatie, dar, cel mai grav, fara un calcul temeinic de rezistenta. Din acest punct de vedere, constructiile din Romania de dupa '89 seamana cu cele ridicate de mantuiala de turci intr-o perioada similara, cele care au cazut cu sutele de mii la devastatorul cutremur din 1999, soldat cu 17.000 de morti. Un alt motiv de ingrijorare il constituie faptul ca Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica Pamantului, a prognozat ca un cutremur major se va petrece in Romania cel mai probabil in 2006. Cu tot avertismentul lui Marmureanu - care dateaza inca de pe vremea polemicilor cu Virgil Hancu, cel care pretindea ca poate prognoza pana si data unui cutremur printr-o metoda originala - autoritatile n-au facut nimic pentru consolidarea imobilelor cu risc ridicat de seism, asa-numitele blocuri cu bulina rosie.
Fara a dori sa cream panica, prezentam azi distributia undelor seismice in tara in cazul unui cutremur cu epicentrul in Vrancea, de 9 grade pe scara MSK (care reprezinta o combinatie intre magnitudine si intensitate). Aceasta scala se refera in special la cladirile vechi, cele de zidarie, dar ia in calcul, intre alte componente, si efectul cutremurului asupra populatiei. Este o scara aproximativ echivalenta cu Mercali.
De asemenea, prezentam si distributia acceleratiilor de teren in diferite cartiere ale Capitalei, in functie de incidenta undei de soc. In acest caz, coeficientii actioneaza ca o amplificare, respectiv atenuare a amplitudinii undei incidente. Hartile se refera la masuratori efectuate la cutremurele din 1986 si 1990. Se observa ca, in principiu, nu difera foarte mult, ceea ce ne indreptateste sa credem ca si la un viitor cutremur acceleratiile locale nu vor diferi foarte mult. Astfel, ca sa dam un exemplu, pentru un rezident al zonei Berceni, un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Mercali la intrarea in Bucuresti a undei pe izolinie va fi resimtit ca un cutremur amplificat, de 7,71 pe aceeasi scara. Acelasi cutremur va fi resimtit in zona Panduri ca unul de 8,37 grade pe Mercali.
2006 a debutat cu o activitate seismica anormala in Romania
De cativa ani, specialistii seismologi sustin ca un cutremur major nu se poate declansa in Romania decat in preajma anului 2006 - se pot cita aici o sumedenie de personalitati in domeniu, dintre care cea mai proeminenta este Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica Pamantului. Ultimele mari miscari seismice din zona Vrancea s-au produs in anul 1940, respectiv 1977, deci cutremurele au avut loc la un interval de 37 de ani.
"Teoria statistica a periodicitatii miscarilor tectonice severe considera ca intr-un secol nu pot exista decat trei cutremure mari, la un interval de 30 de ani, sau mai mult, pana la 50 de ani. In secolul XX au fost doua, deci acum ar mai urma unul. Noi nu subscriem acestei teorii si nici nu o comentam", ne-a declarat Adrian Ailenei, directorul Institutului Roman de Seismologie Aplicata.
Conform statisticii, urmatorul cutremur major nu se poate produce decat in anul 2014. Cu toate acestea, in ultimii doi ani, si in special in ultimele doua luni, zona seismica Vrancea este una anormal de activa, lucru care nu s-a spus inca oficial.
"Anul 2006 a debutat cu mai multe cutremure cu magnitudini de peste 4 grade Richter, cu epicentrul in Vrancea, seisme inregistrate de aparatura noastra. Nu este o activitate normala pentru Vrancea. Modificarea de ritmicitate si magnitudine s-a produs in 2004, deci putem spune ca avem deja doi ani de anormalitate seismica pentru Romania. Repet, noi nu subscriem teoriilor statistice", ne-a declarat Adrian Ailenei.
Unele zone din Romania amplifica miscarile tectonice
Dupa 1977, specialistii geologi din Romania au intocmit mai multe harti de microzonare sesimica, pentru a vedea unde si de ce se amplifica cutremurele in tara noastra si, in special, in Bucuresti. Au fost montate mai multe sonde seismice, in diferite puncte ale tarii, acestea au inregistrat toate cutremurele produse in timp, apoi datele au fost puse cap la cap si s-au tras concluziile.
Conform hartilor realizate prin studierea cutremurelor din 1986 si 1990, a rezultat ca zonele care amplifica cel mai tare cutremurele in Bucuresti - de exemplu - sunt Magurele, Militari, Panduri, Casa Presei, Pantelimon si Balta Alba. Lucru pe care cei ce vor sa cumpere locuinte in aceste zone ar trebui sa il stie atunci cand dau banii...
Din anul 2000, specialistii romani si germani lucreaza la o noua harta, si mai detaliata, care are termen de predare catre Guvernul Romaniei anul 2007.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.