Atmosfera din Irak ramane marcata de violente interconfesionale. Atacuri cu bombe si obuze de mortier intre grupuri siite si sunnite au fost semnalate in noaptea de marti spre miercuri, ridicand la cel putin 68 de morti bilantul confruntarilor din zi
Atmosfera din Irak ramane marcata de violente interconfesionale. Atacuri cu bombe si obuze de mortier intre grupuri siite si sunnite au fost semnalate in noaptea de marti spre miercuri, ridicand la cel putin 68 de morti bilantul confruntarilor din ziua care a urmat anularii restrictiilor de circulatie, dupa ce, prin aceasta masura se reusise, pentru scurt timp, stoparea varsarii de sange. In ultimul dintre cele sase atacuri comise asupra unor obiective religioase, o masina-capcana a explodat, aproape de caderea noptii, langa moscheea siita Abdel Hadi Shalabi, in cartierul Hurriyah, ucigand 23 de persoane si ranind alte 55. Aproape simultan, obuze de mortier au lovit sanctuarul siit inchinat Imamului Kadhim, in cartierul Kazimiyah, omorand un om si ranind alti 10. Atentatul cu cele mai multe victime a fost provocat, in estul Bagdadului, de un kamikaze. Sinucigasul si-a detonat incarcatura exploziva in mijlocul unui grup de civili care asteptau la rand la un punct de vanzare a kerosenului. In urma atentatului au fost ucise 23 de persoane, alte 51 fiind ranite. Reluarea violentelor intercomunitare, declansate prin atentatul comis de sunniti asupra moscheei Askariya, unul dintre principalele sanctuare siite din Samarra, catalizeaza temerile Guvernului de la Bagdad in privinta riscului de izbucnire a unui razboi civil. In urma represaliilor reciproce, pana marti la ora 16:00 isi pierdusera viata 379 de persoane, iar 458 fusesera ranite. Violentele au afectat negocierile pentru formarea noii echipe guvernamentale a Irakului, plasand sub semnul incertitudinii retragerea trupelor americane.
De pe front, la psiholog
Nici soarta contingentului american detasat in Irak nu este de invidiat. Conform unui studiu al Pentagonului, publicat in numarul de ieri al ziarului Journal of the American Medical Association, o treime dintre infanteristii americani intorsi din Irak a avut nevoie de un ajutor psihologic pentru a-si reveni. Dintr-un sondaj realizat de Institutul Zogby International, rezulta ca 42% dintre militarii americani din Irak nici nu au macar o idee clara privind misiunea din aceasta tara. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.