Adjunctul Sectiei a 2-a din Parchetul General, Urmarire Penala si Criminalistica, procurorul Elena Iordache a solicitat Executivului mai multe acte privind scutirea de taxe vamale a unor importuri de seringi si alte produse medicale in valoare totala
Adjunctul Sectiei a 2-a din Parchetul General, Urmarire Penala si Criminalistica, procurorul Elena Iordache a solicitat Executivului mai multe acte privind scutirea de taxe vamale a unor importuri de seringi si alte produse medicale in valoare totala de 30 de milioane de dolari, aprobata de Guvern in 1996. Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, procurorul Elena Iordache a solicitat atat hotararile de Guvern privind scutirea de taxe, cat si notele de fundamentare si orice alte acte care au stat la baza emiterii actelor normative respective. Solicitarea procurorului vine in urma mai multor plangeri depuse la Parchet de actionari ai societatii Sanovit Arad (producator autohton de seringi de unica folosinta), cu privire la aprobarea acestei scutiri de taxe vamale. Producatorii autohtoni apreciau ca, prin promovarea acestor acte normative, s-ar fi incercat falimentarea societatii aradene.
Hotarari semnate de Nicolae Vacaroiu
Guvernul Romaniei a adoptat, in mai 1996, doua hotarari privind scutirea de taxe vamale a unor produse destinate sistemului sanitar - vaccinuri, medicamente, preparate contraceptive, manusi chirurgicale, seringi de unica folosinta si altele, in valoare totala de 30 de milioane de dolari. Prevederile erau aplicabile pana la data de 31 decembrie 1996, administrarea contingentului - pe baza de licente - fiind atribuita Ministerului Comertului, cu avizul Ministerului Sanatatii.
Astfel, HG 393/1996 prevede "exceptarea de la plata taxelor vamale, in limita unui contingent tarifar de 30 de milioane de dolari SUA", a unor produse. Hotararea de Guvern a fost semnata de premierul Nicolae Vacaroiu si contrasemnata de Iulian Mincu ministru al Sanatatii la acea data, Nicolae Constantinescu - secretar de stat in Ministerul Finantelor, precum si de Ion Pargaru - secretar de stat in Ministerul Comertului.
Bartos, Florin Georgescu si DIP cosemnatari
Ulterior, in decembrie 1996, anexa actului normativ a fost amendata, prin Hotararea de Guvern 1392, care inlocuieste o categorie de marfuri cu o alta cu denumire similara si pozitie tarifara diferita in Tariful vamal de import, pastrandu-se insa sumele prevazute in actul initial. Aceasta hotarare a fost semnata tot de premierul Nicolae Vacaroiu, fiind contrasemnata de Daniela Bartos ministrul Sanatatii, Florin Georgescu, ministrul Finantelor, precum si de Dan Ioan Popescu, ministrul Comertului.
Directorii spitalelor nemultumiti
Deschisa in 1995, Sanevit a fost prima fabrica din tara producatoare de seringi si ace medicale de unica folosinta. Fabrica are o capacitate de productie anuala de 200 de milioane seringi de unica folosinta si de peste 500 de milioane de ace medicale. In 15 iunie 1998, Guvernul a aprobat o hotarare care prevedea ca unitatile sanitare publice sa achizitioneze anual 120 de milioane de seringi si 250 de milioane de ace medicale sterile de unica folosinta de la Sanevit Arad, in limita stocurilor fabricate. O serie de directori ai spitalelor bucurestene s-au aratat atunci nemultumiti de hotararea Guvernului si au reclamat calitatea si pretul seringilor si acelor fabricate de societate.
Fostul ministru al Sanatatii Francisc Baranyi - promotor al hotararii din partea Ministerului Sanatatii - afirma atunci ca, in cazul in care Executivul nu ar fi luat aceasta decizie, statul ar fi avut de pierdut contravaloarea garantiei guvernamentale acordate pentru construirea fabricii de ace si seringi de unica folosinta de la Arad.
Guvernul a "ucis" Sanovit Arad
In 2002, societatea a intrat in blocaj financiar, fiind in imposibilitatea de a-si achita datoriile catre furnizorii de materii prime si servicii. Creanta Sanevit a fost preluata de AVAB de la Ministerul Finantelor Publice, care a garantat un imprumut extern contractat de aceasta societate.
In 2001, Guvernul a decis conversia in actiuni a datoriilor societatii Sanevit, acestea fiind preluate apoi de catre fostul APAPS. Ulterior, fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Bancare a organizat trei licitatii pentru vinzarea societatii, dar nu a primit oferte concrete.
In 2004, capitalul social al fabricii a fost majorat cu 40 de miliarde de lei vechi, prin aportul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.