Partidul prezidential, vehiculat in ultima vreme ca fiind constructia politica ce se pregateste in mare taina, in laboratoarele PD, sub coordonarea Cotrocenilor, prinde contur. Ideea crearii acestei formatiuni politice nu este noua. In decembrie 2
Partidul prezidential, vehiculat in ultima vreme ca fiind constructia politica ce se pregateste in mare taina, in laboratoarele PD, sub coordonarea Cotrocenilor, prinde contur. Ideea crearii acestei formatiuni politice nu este noua. In decembrie 2004, dupa castigarea alegerilor, Traian Basescu a luat in calcul infiintarea unui mega-partid care sa-l sustina pana in 2008. Planul era o alternativa la un eventual esec al anticipatelor. Demersurile presedintelui in vederea declansarii alegerilor anticipate nu s-au materializat. In schimb, prin luarile sale de pozitie, imaginea premierului Tariceanu si implicit a PNL a scazut vertiginos. Pe fondul scaderii liberalilor in sondajele de opinie si a lansarii luptei impotriva marii coruptii, care a afectat credibilitatea unora dintre liderii PSD si PNL, s-a declansat planul B: construirea unui partid prezidential care sa coaguleze partidele de sorginte populara si fragmente importante de la formatiunile politice adversare, dar si prietene. Strategia de infiintare prevede cooptarea nemultumitilor din PNL, a unei parti din PSD, a partidului condus de Corneliu Ciontu, fuziunea cu PPCD si nu in ultimul rand atragerea catorva parlamentari de la PC. La toata aceasta compozitie va fi adaugata ca ingredient echipa parlamentarilor de la Partidul Blocului National Sindical. Asa incat, partidul se va numi, potrivit surselor noastre, Partidul Popular, va deveni operational in luna noiembrie si mizeaza pe 50% din voturile electoratului. Constructia marelui partid va fi precedata de constituirea unei "Uniuni Anticoruptie". Aceasta va avea rolul de a pastra aproape formatiunile care nu vor fi incluse in partid si de a asigura aliati pentru obtinerea unei majoritati la alegerile generale.
Conspiratia consilierilor
Liderul democrat Adriean Videanu a fost insarcinat cu demersurile primare in vederea infiintarii partidului prezidential. Potrivit surselor noastre, Traian Basescu i-a recomandat discretie totala in aceasta actiune delicata. Pentru a respecta consemnul, Videanu a actionat conspirativ prin intermediul consilierilor. Acestia au lansat oferta aripii dure din PNL, unora dintre membrii PSD si PRM. Argumentele consilierilor au fost extrem de convingatoare mai ales ca ei sunt aceia care au posibilitatea directionarii contractelor si fondurilor primariei, cu acordul primarului general, evident. Basescu i-a indicat lui Videanu folosirea consilierilor pentru a nu compromite operatiunea: Primarul General poate cadea oricand victima a luptei anicoruptie. Colaborarea cu PSD in legislatura trecuta, pentru obtinerea licentelor de exploatare a marmurei atarna greu la imaginea sa. Pe de alta parte, in PD a fost lansata posiblitatea ca in 2008 Videanu sa fie inlocuit cu Liviu Negoita.
Lovitura liderilor PNL
Pentru PNL vin vremuri tulburi. Cel putin patru parlamentari sunt gata sa paraseasca partidul. Mona Musca, Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Cristian Boureanu si Raluca Turcan sunt pregatiti sa puna umarul la infiintarea partidului prezidential. Ei au blamat fatis politica liderului Tariceanu si in repetate randuri si-au exprimat neincrederea in presedintele PNL.
Mona Musca s-a autosuspendat din toate functiile de conducere exact pe motivul lipsei de incredere in lider. Decizia sa a venit ca urmare a refuzului lui Tariceanu de a demisiona din functia de premier. Miza demisiei fiind alegerile anticipate. Musca este cunoscuta ca o sustinatoare a lui Basescu.
Theodor Stolojan se bucura de toata increderea presedintelui si este dorit de o parte a liberalilor in functia de sef de partid. Promovarea sa intr-o asemenea pozitie ar face din PNL un partener mai docil pentru PD si presedintele Basescu. Stolojan are sanse maxime sa ocupe un loc important in noul partid. Raluca Turcan este una dintre colaboratoarele apropiate ale lui Stolojan, fapt pentru care il va urma fara impotrivire. Valeriu Stoica, desi marginalizat, la nivel declarativ se pronunta pentru ramanerea ca membru PNL.
Cristian Boureanu este inca un nemultumit de prestatia lui Tariceanu, susceptibil sa treaca in tabara monei Musca. Sfetnicii de taina ai presedintelui Basescu mizeaza pe dizlocarea a 40% din filialele PNL, provenite mai ales din Moldova si Ardeal. Senatul liberalilor si conducerea partidului nu doresc sa renunte la identitatea libarala. In fond ei nu doresc sa devina masa de manevra pentru democrati.
In PSD se pregateste "Actiunea Morala"
PSD pregateste in laboratoarele politice "Actiunea Morala", in contextul in care aproape toata conducerea partidului se afla in cercetari la DNA. Grupul care concepe "Actiunea Morala" este condus de Victor Ponta, sustin sursele noastre. Misiunea acestuia vizeaza, intr-o prima faza, demararea discutiilor in interiorul partidului pe tema moralitatii liderilor ca apoi sa solicite convocarea congresului extraordinar. In conditiile in care liderul PSD Mircea Geoana militeaza pentru unitatea partidului, mai ales in aceste momente, cererea lui Ponta va atrage dupa sine excluderea din partid a grupului "Actiunea Morala".
Practic initiativa "Actiunea Morala" se pliaza ca o manusa pe lupta anticoruptie demarata de Cotroceni. Presedintele Basescu explica in urma cu doua zile, in cadrul unui interviu la Radio Gherilla, ca isi respecta promisiunea facuta in campanie referitoare la diminuarea fenomenului coruptiei, iar cetatenii, conform sondajelor de opinie, apreciaza initiativa. Asa incat disidentii din PSD se vor alipi partidului prezidential in baza unei asa-numite "Uniuni Anticoruptie". Speriati de avalansa si heirupismul anchetelor si etichetati la gramada corupti, liderii PSD vor prefera sa sara in barca lui Basescu. Asa incat este de asteptat ca in a doua faza pesedistii ardeleni sa paraseasca partidul. O lovitura mortala pentru PSD.
Primii care parasesc corabia sunt, ca intodeauna, alesii locali. Primarii din judetul Sibiu incearca sa-si asigure un scaun cat mai cald. 16 dintre acestia, potrivit postului Realitatea TV, si-au depus cereri de a intra in PD. Doi dintre ei au fost deja acceptati in randurile democratilor, iar ceilalti asteapta cu sufletul la gura decizia sefilor PD judeteni. Senatorii au votat saptamana trecuta noul statut al alesilor locali. Conform noilor reglementari, consilierii locali care demisioneaza ori sunt exclusi din formatiunea pe listele careia au fost alesi isi vor pierde functia. Primarii insa isi vor pierde fotoliul doar daca demisioneaza din partid. Noua lege intra in vigoare in aceasta primavara asa ca, pana atunci, sezonul migratiei ramane deschis.
Ciuhandu da PPCD pe postul de vicepresedinte
PPCD doreste cu disperare sa devina primul aliat al PD in construirea partidului prezidential. De ce? Pentru ca Gheorghe Ciuhandu tinteste postul de vicepresedinte al noii formatiuni. El va pune la dispozitia democratilor relatiile pe care le are cu PPE din Germania. PPCD va promite PD netezirea drumului catre statutul de membru cu drepturi depline in PPE.
Ciuhandu are insa de rezolvat problema "Talpes", care poate deveni imputabila daca se dovedeste ca misiunea acestuia in PPCD este dezbinarea partidului, asa cum ii reproseaza vicepresedintele taranist Gheorghe Ciuhandu. Astazi taranistii urmeaza sa decida daca il primesc pe Taples in partid sau nu. Ioan Talpes este considerat de o parte a PPCD indezirabil pentru ca este un apropiat al lui Iliescu si fost membru PSD. Unii dintre liderii taranisti sustin insa ca Talpes trebuie pastrat pentru ca a mijlocit o intrevedere intre Ciuhandu cu cancelarul german Angela Merkel si alti reprezentanti ai Uniunii Crestin Democrate.
Parlamentarii sindicalisti din Partidul Blocul National Sindical semneaza astazi la Capsa protocolul de fuziune cu taranistii lui Gheorghe Ciuhandu. Intrati pe listele PRM in Parlament, grupul BNS a pararsit partidul lui CV Tudor pentru a se alatura lui Corneliu Ciontu care a infiintat Partidul Popular. Oferta PPCD a fost insa mai tentanta intrucat parlamentarii sindicalisti intra intr-un partid cunoscut, afiliat la Partidul Popular European, si au perspectiva intrarii in PD. In fond, PPCD s-a grabit sa racoleze grupul BNS pentru a se prezenta in fata democratilor si cu o componenta sindicala.
Ciontu furnizeaza numele contra functie
Partidul Popular al lui Corneliu Ciontu va fi tinut pe tusa de catre Justitie, pana la inceputul lunii martie, cand va primi hotararea definitiva. Ciontu isi va oferi partidul dupa modelul Cunescu-PSD, urmand ca el sa primeasca functia de vicepresedinte.
Misiunea lui Ciontu va fi si aceea de a capta un numar cat mai mare de peremisti. Discutiile cu parlamentarii PRM sunt in toi, acestia solicitand garantii ca vor primi cate un post caldut. Prin filiera Onaca, Ciontu va aduce la zestrea noului partid si un grup de conservatori.
Becali da rau la imagine
Cu siguranta, Gigi Becali nu va fi primit in partidul prezidential. El va fi invitat doar sa semneze protocolul "Uniunii Anticoruptie" si va fi intretinut la foc caldut de Cotroceni.
O apropiere oficiala intre noua constructie politica si PNG-ul lui Becali ar da rau la imagine. Pe e alta parte, profilul coleric al latifundiarului din Pipera il face greu controlabil. Totusi, capitalul de simpatie al lui Becali poate fi transferat destul de usor in contul lui Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.