Spitalul Clinic ''Caritas - Acad. Nicolae Cajal'' din Bucuresti nu mai are, in prezent, nici un motiv sa achizitioneze aparatura medicala de ultima ora sau sa modernizeze saloanele si salile de operatii.
''Spitalul are o capacitate de 468 de p

Spitalul Clinic ''Caritas - Acad. Nicolae Cajal'' din Bucuresti nu mai are, in prezent, nici un motiv sa achizitioneze aparatura medicala de ultima ora sau sa modernizeze saloanele si salile de operatii.
''Spitalul are o capacitate de 468 de paturi si 570 de angajati. Din pacate, atat pacientii, cat si cadrele medicale trebuie sa accepte conditiile actuale de internare si cazare, respectiv de lucru. Aceste conditii, insa, nu sunt prea bune. Norocul nostru este profesionalismul cadrelor medicale. De ce s-a ajuns in aceasta situatie? Unitatea spitaliceasca este, daca putem spune asa, in sah-mat. Spitalul <> a fost retrocedat, printr-un decret al fostului premier Radu Vasile, Comunitatii Evreiesti, mai exact Fundatiei <>. De la semnarea decretului pana la jumatatea anului trecut, fosta conducere a unitatii spitalicesti a facut demersuri la autoritatile sanitare in speranta ca acest spital nu va fi retrocedat. Totodata, fosta conducere a unitatii a dorit sa inceapa consolidarea si modernizarea spitalului, dar in data de 9 iunie 2005, Spitalul <> a fost pus in situatia, conform legii, de a semna cu Fundatia <> protocolul de predare-preluare, iar in data de 11 octombrie 2005 intre cele doua parti a fost semnat contractul de incheiere'', ne-a explicat Bogdan Jansen, directorul general interimar al Spitalului ''Caritas''. Conform contractului de inchiriere, spitalul trebuie sa plateasca lunar Fundatiei ''Caritatea'' suma de 2.000 de euro si ''sa execute toate lucrarile de mentinere si reparatii, inclusiv cele datorate uzurii normale''. ''Tot in contract, asa cum prevede si legea de altfel, se precizeaza faptul ca proprietarul este obligat sa ne tina aici 5 ani, dar Fundatia <> ne mai da voie sa stam inca 5 ani. Aceasta inseamna ca spitalul poate functiona in cele trei pavilioane pana in 2015. Conform contractului de inchiriere, insa, pana la 8 iunie 2010, spitalul plateste chirie lunara de 2.000 euro, iar dupa aceasta data partile vor negocia chiria in functie de pretul pietei'', explica Jansen.

Primaria sectorului 3 a promis ca aloca lunar 1,5 miliarde lei

Totodata, directorul general interimar spune ca Spitalul ''Caritas'' mai are o problema: ''Din cele trei pavilioane ale unitatii spitalicesti, doua pavilioane si trei sferturi, adica 75 la suta din spital, sunt ale Fundatiei <>, iar restul de un sfert este al statului roman. Aceasta parte a fost construita de statul roman in anul 1978. Toate cele trei pavilioane sunt construite, insa, pe terenul Comunitatii Evreiesti. In aceste conditii, legea actuala permite autoritatilor centrale si locale sa ne aloce bani doar pentru reparatiile necesare la acel sfert de pavilion. Intrebarea este: cum putem face lucrari de reparatii la toate pavilioanele doar cu acesti bani? Cert este ca tot spitalul are probleme din punct de vedere seismic si ca nu are rost sa facem investitii de miliarde de euro in consolidari, conditii hoteliere si schimbarea aparaturii pentru ca apoi sa fim nevoiti sa ne mutam de aici''. Pe de alta parte, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, Bogdan Jansen si primarul sectorului 3, Liviu Negoita, au discutat despre ''posibilitatea construirii unui nou spital, ca urmare a retrocedarii localului in care functioneaza in acest moment Spitalul Clinic Caritas''. Nicolaescu a declarat ca ''noua unitate medicala va avea statut de spital judetean de urgenta si va fi construita pe un teren de aproximativ 4.000 mp, in curtea Policlinicii Vitan''.
In acelasi timp, directorul general interimar al Spitalului ''Caritas'' ne-a spus ca primarul Liviu Negoita l-a instiintat despre faptul ca ''Primaria sectorului 3 nu a alocat bani pentru spital pe anul 2006, dar ca va aloca lunar, incepand cu 1 martie 2006, unitatii spitalicesti, suma de 1,5 miliarde de lei pentru plata utilitatilor''. De asemenea, la recenta vizita efectuata la Spitalul ''Caritas'', Eugen Nicolaescu a precizat ca ''Ministerul Sanatatii va finanta construirea spitalului din curtea Policlinicii Vitan. Estimam ca noul spital va fi dat in folosinta la sfarsitul anului 2007''.
Pe de alta parte, surse autorizate din cadrul MS ne-au spus ca ''va fi o mare realizare daca noul spital va fi dat in folosinta pana la finele anului 2007, avand in vedere ca sunt necesare miliarde de euro, avize, studii de proiectare, licitatie pentru firma care sa efectueze lucrarile de constructie, licitatii pentru dotarea cu aparatura moderna''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.