Investitiile RomTelecom in infrastructura de telecomunicatii s-au redus anul trecut cu 34%, iar compania nu prevede o majorare semnificativa in 2006, sustinand ca pozitia sa pe piata este afectata de deciziile Autoritatii Nationale de Reglementare in
Investitiile RomTelecom in infrastructura de telecomunicatii s-au redus anul trecut cu 34%, iar compania nu prevede o majorare semnificativa in 2006, sustinand ca pozitia sa pe piata este afectata de deciziile Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC). Directorul general al operatorului, James Hubley, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca numarul de linii fixe a scazut anul trecut cu peste 300.000, iar fenomenul va continua si in acest an. Conform declaratiilor acestuia, tarifele de interconectare stabilite de ANRC sunt mai mici cu 20% fata de costurile Romtelecom. Hubley a aratat ca proiectul privind reteaua Next Generation Network (NGN) a fost suspendat pe fondul unui climat investitional nefavorabil si a pozitiei ANRC. Potrivit datelor RomTelecom, compania si-a redus in 2005 cheltuielile de capital (investitiile - n.r.) cu 34%, pana la 92,5 milioane de euro, explicatia fiind suspendarea programului NGN. Hubley a adaugat ca in privinta zonelor rurale nu exista o strategie coerenta, aratand ca o investitie de circa 38 de milioane euro va deveni inutilizabila in cel mai scurt timp. "RomTelecom a dezvoltat, la propunerea Guvernului de atunci, un proiect de telefonie fixa in zonele rurale din Cluj, Alba si Buzau, bazat pe o tehnologie fara fir. Aceeasi frecventa este destinata, in prezent, telefoniei 3G, una din licente revenind in exclusivitate MobiFon, iar compania solicita iesirea RomTelecom de pe aceasta frecventa", a aratat reprezentantul RomTelecom.
Oficialul RomTelecom s-a referit si la situatia operatorilor CATV, care, alaturi de programele TV, furnizeaza si servicii de telecomunicatii. "Este vorba de o subventie incrucisata, considerata peste tot in lume anti-concurentiala. Nu pot sa inteleg de ce ANRC si Consiliul Concurentei nu vor sa investigheze aceasta situatie", s-a intrebat Hubley. El a afirmat si ca operatorul RCS&RDS beneficiaza, indirect, de subventie din partea statului de circa 22 milioane de euro, suma reprezentand datoriile acestei companii la buget, potrivit datelor Ministerului Finantelor. "In 2005, RomTelecom a platit 96,8 milioane de euro sub forma de taxe si impozite", a afirmat Hubley. Totusi, el a aratat ca societatea va investi in 2006 peste 100 milioane de euro in instalarea de fibra optica. RomTelecom a incheiat anul 2005 cu un profit net de 233,7 milioane de euro, cu 4,4%, in timp ce veniturile operationale s-au situat la 927 milioane de euro, in crestere cu 10,3%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.