PNL si PD au declansat ieri divortul politic. Democratii au dat de veste formatiunilor de orientare populara, parlamentare si neparlamentare, ca sunt dispusi la negocieri, pentru concubinaj determinat temporal, adica pana la data de 1 ianuarie, an
PNL si PD au declansat ieri divortul politic. Democratii au dat de veste formatiunilor de orientare populara, parlamentare si neparlamentare, ca sunt dispusi la negocieri, pentru concubinaj determinat temporal, adica pana la data de 1 ianuarie, anul viitor. Cu alte cuvinte, PD a decis oficial sa-si caute amante politice dornice sa puna umarul la formarea unei mari familii de centru dreapta. Actiunea partidului condus de Emil Boc este destul de riscanta din cel putin doua motive. Primul se refera la faptul ca PD da cioara din mana pe vrabia de pe gard, renuntand la o constructie ce functioneaza la cote de avarie, dar exista, pentru un proiect hazardat. In al doilea rand, intelepciunea populara spune ca din cocos nu faci gaina, nici din amanta gospodina, asa incat este greu de crezut ca metresele politice ce vor pica in asternutul PD nu vor incurca si mai tare proiectul trambitat de Boc. Pe de alta parte, liberalii coabiteaza destul de bine cu PC si secvential cu UDMR, situatie care transforma Alianta intr-un menaj in grup.
In fapt divortul politic dintre PNL si PD nu are numai cauze doctrinare. Motivul decisiv este legat de dorinta celor doi parteneri de a avea cat mai multa putere. Democratii sustin ca serviciile secrete sa fie dirijate de la Cotroceni in timp ce liberalii vor ca acestea sa se afle in subordinea premierului Tariceanu. Liberalii reproseaza PD ca nu vrea sa-si asume guvernarea, iar democratii considera ca Tariceanu pune talpi ministrilor implicati in problemele guvernarii. Unul dintre motivele sagetilor dintre cele doua partide pare a fi si Elena Udrea, de curand transferata la democrati. De altfel, presedintele Basescu a avut o intrevedere cu democrata blonda duminica seara, inainte de intalnirea cu delegatia conducerii PD. Cu siguranta insa ca divortul dintre cele doua partide nu se datoreaza Elenei, care ramane deocamdata fidela doctrinei trasate de Cotroceni. (Mihai TOADER)
PD renunta la PNL pentru un mare partid popular
Democratii au decis sa isi vada de drumul lor, concentrandu-se pe construirea unui partid puternic de centru-dreapta, de orientare populara. Liderul PD Emil Boc a lansat ieri oficial un apel catre formatiunile interesate de acest proiect politic. Liderii PD au marturisit ca au inteles refuzul liberalilor de a fuziona si nu s-au suparat din aceasta cauza, ci pentru ca ei si presedintele Traian Basescu au fost atacati dur si pe nedrept de liberali. De altfel, un grup de lideri democrati, intre care Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, s-au sfatuit duminica seara cu presedintele Traian Basescu. Surpriza democratilor - ne-au relatat surse din conducerea partidului - a fost ca, in momentul in care au ajuns la intrevederea cu sefului statului, de acolo tocmai pleca Elena Udrea, simplu membru la PD Sector 1. Udrea marturisea, in aceeasi seara, putin mai tarziu, intr-o emisiune la Antena 3, ca nu a mai vorbit de mult cu presedintele, de care tocmai se despartise. Democratii, de comun acord cu presedintele, au stabilit sa nu dea curs unui razboi cu PNL, sa isi vada de ale lor, dar sa ii "taxeze" pe liberali ori de cate ori se va ivi ocazia, ne-au precizat sursele citate. Astfel, chiar daca dragoste cu sila nu se poate, PD si PNL vor incerca sa coabiteze in Alianta pana la 1 ianuarie 2007.
"Iti dai demisia din PNL si vii la PD"
PD nu renunta la ideea crearii unei formatiuni puternice de centru-dreapta, fundamentata pe doctrina populara, cu sau fara participarea liberalilor, si asteapta pozitiile celorlalte partide interesate de acest proiect, a anuntat presedintele democratilor Emil Boc, dupa sedinta Biroului Permanent National (BPN). "PD invita si alte partide sa creeze un mare partid popular de centru dreapta. Este o idee la care nu renuntam", a completat presedintele executiv Adriean Videanu. Boc a insistat ca PD ramane in Alianta PNL-PD si sustine Protocolul acesteia. Intrebat fiind careia dintre fortele politice i se adreseaza, liderul PD a admis ca din acest punct de vedere PPCD este compatibil cu proiectul democratilor. El a evitat sa se pronunte in privinta partidului condus de Gigi Becali, dar a tinut sa sublinieze ca PD nu poate colabora cu PRM. Liderul democrat a adaugat ca nu va pune in pericol Alianta DA prin discutii cu anumite grupuri din PNL care ar dori fuziunea cu PD. Cu toate acestea, vicepresedintele Liviu Negoita a afirmat, raspunzand unei intrebari: "Daca vrei sa faci parte dintr-un mare partid politic, iti dai demisia din PNL si vii la PD".
Clauza de salvgardare atarna de doi ministri PD
Cel mai rau i-a suparat pe democrati afirmatia liberalilor ca PD nu isi asuma responsabilitatile guvernarii. Liderii PD sunt intrigati de astfel de reprosuri in conditiile in care, sustin ei, ministrii cei mai expusi in procesul de integrare apartin PD. Surse din BPN sustin ca liderii democrati nu s-au plans pana acum in public de "talpile" pe care primul ministru le pune tocmai ministrilor PD implicati direct in problemele integrarii - Vasile Blaga, Anca Boagiu, Monica Macovei si Sulfina Barbu. Boc a insistat ieri ca activarea clauzei de salvgardare depinde in acest moment de doi ministri democrati, respectiv de ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga si de ministrul Justitiei Monica Macovei. "PD nu intelege prin solidaritate sa fie partas la actiuni care se situeaza in afara legii", le-a replicat Boc liberalilor.
Despre CSAT: "Daca trece la Guvern nu ar mai fi institutie stalinista?"
Conducerea PD, care a analizat ieri cu atentie Rezolutia Delegatiei Permanente a PNL, a apreciat ca cele mai multe dintre propunerile liberalilor cu privire la revizuirea Constitutiei nu se regasesc nici in programul electoral al Aliantei DA si nici in programul de guvernare. Boc si-a marturisit nedumerirea fata de faptul ca PNL a formulat aceste propuneri ce nu fac parte din proiectul politic pe care liberalii si democratii si l-au asumat impreuna. Liderul PD a aratat ca democratii nu sunt de acord cu alegerea sefului statului de catre Parlament, pentru ca presedintele poate, in acest fel, "sa fie produsul unor compromisuri politice sau al unor intelegeri de culise", cand, de fapt, trebuie sa fie "produsul legitim al vointei legitim exprimate de catre cetatean prin vot direct". "In sondajele de opinie, peste 90% dintre romani se pronunta pentru alegerea sefului statului prin vot direct. Care este solutia? Sa fie desemnat de Parlament, adica de catre acel for politic care, din nefericire, are o foarte scazuta cota de incredere in ochii opiniei publice, cel putin deocamdata. Credem ca aceasta propunere nu poate fi viabila pe considerentele acestei logici democratice", a spus liderul PD.
Propunerea de desfiintare a CSAT a fost catalogata de liderul PD ca fiind "cel putin curioasa". El a precizat ca problemele de securitate nationala trebuie incredintate institutiei prezidentiale, care este "factorul cel mai legitim din sistemul politic". "Se vorbeste de aceasta institutie ca ar fi una stalinista la Presedintie, dar daca ar trece la Guvern nu ar mai fi o institutie stalinista? Undeva este o contradictie in termeni, pe care ne este greu sa o pricepem", a concluzionat liderul democrat.
"Un raspuns concretizat in atacuri"
"Am facut colegilor liberali o propunere de fuziune si, practic, am primit un raspuns concretizat in atacuri la adresa PD si a presedintelui Traian Basescu", a remarcat Emil Boc. El a contracarat acuzatiile aduse de liberali in Rezolutia adoptata la Brasov, precizand ca nu poate fi vorba de nici o incalcare a Protocolului de functionare a Aliantei la Sectorul 2, nici in cazul primirii in PD a Elenei Udrea si nici de lipsa asumarii raspunderii guvernamentale a PD. Liderul PD a explicat ca, in privinta situatiei create la Sectorul 2, potrivit Protocolului Aliantei, in momentul in care un partid castiga functia de primar, celuilalt partid ii revine automat functia de viceprimar. Cum, la Sectorul 2, PD nu are primar, potrivit practicii democratice, partidul cu cei mai multi consilieri putea avea candidat pentru functia de viceprimar. Boc a precizat ca PD a avut initial cei mai multi consilieri la Sectorul 2. Liderul democrat a aratat, totodata, ca PNL are opt consilieri la Sectorul 2, iar candidatul propus de liberali nu a reusit sa obtina decat cinci voturi. Boc a aratat ca, din aceste considerente, nu poate fi vorba de vreo incalcare a Protocolului Aliantei, apreciind ca aceasta ar fi fost situatia numai daca PD ar fi avut un primar la Sectorul 2.
Reprosurile democratilor
Liderul PD le-a reprosat liberalilor situatia de la Bacau, unde, contrar prevederilor Protocolului, PNL detine atat functia de primar, cat si pe cea de viceprimar, care ar fi revenit PD. In cazul Elenei Udrea, Boc a precizat ca nu este vorba despre o incalcare a protocolului avand in vedere ca acesta contine o prevedere expresa potrivit careia partidele membre ale Aliantei nu accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora. El a precizat ca Elena Udrea nu este membra a PNL de mai bine de sase luni si a aratat ca, in consecinta, nu este vorba despre o incalcare a protocolului. "Este doar un motiv invocat pentru ca este gustat de opinia publica pentru a invoca relatiile tensionate dintre PD si PNL la nivelul Bucurestiului", a conchis Boc. (Anca HRIBAN)
Liberalii ureaza succes democratilor
Liberalii au luat act de noile planuri ale democratilor, urandu-le acestora - mai mult sau mai putin ironic - "succes". "PNL saluta optiunea PD de a crea in Romania o forta politica bazata pe doctrina crestin-democrata. Uram succes colegilor nostri in acest demers politic pe care il consideram semnificativ", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, senatorul liberal Norica Nicolai. Ea a calificat optiunea PD ca un prim pas spre o abordare corecta si normala a relatiilor politice din Romania si de respect fata de valorile pe care fiecare partid le impartaseste. Potrivit Noricai Nicolai, liberalii au inteles din declaratia democratilor ca acestia respecta optiunea PNL de a ramane in continuare fidel principiilor liberale, atasat Internationalei Liberale si Partidului Liberal European. "Noi credem ca este un pas semnificativ spre o normalizare a relatiilor in Alianta. Va trebui impreuna sa reconstruim mecanismele de buna functionare a acestei Aliante", a adaugat senatorul liberal, apreciind ca cele doua partide au reusit sa treaca peste orgolii politice marunte. "Si vom face pasi semnificativi in continuare, pentru ca este fara relevanta cine munceste mai mult, cine munceste mai putin pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", a spus Nicolai. Intrebata daca a murit ideea fuziunii dintre PNL si PD, Norica Nicolai a raspuns ca, in opinia sa, daca nu a murit, acest proiect de fuziune "nu se simte prea bine", intrucat a fost abandonat de catre PD prin decizia ferma de a continua constructia unui partid popular. Norica Nicolai a apreciat ca va fi "absolut fiabila" coabitarea dintre PNL si PD in cadrul Guvernului si a dat ca exemplu relatiile dintre PD si PNTCD in perioada 1996-2000, cand democratii au ramas in Executiv pana la finalul guvernarii. Referindu-se la Elena Udrea, Nicolai a apreciat ca aceasta nu semnifica "absolut nimic" in relatia dintre PD si PNL si ca, daca cineva si-a imaginat ca va avea loc un razboi troian intre cele doua partide din cauza acesteia, atunci s-a inselat.
Partidul prezidential mai mare
In opinia liderului deputatilor liberali, Crin Antonescu, gestul democratilor tradeaza planul construirii unui partid prezidential mai mare. "Dupa cum am estimat, pentru PD este foarte important si foarte urgent sa fuzioneze cu cineva, sa construiasca un partid prezidential mai mare. Eu le urez succes. Ma bucur daca, de maine, sub acest aspect, ne lasa in pace si sper ca, pe baza unui numitor comun, pe care-l avem, anume programul de guvernare, sa ne achitam fata de datoriile pe care le avem fata de electorat", a spus Antonescu, potrivit Mediafax. Liderul PNL a adaugat ca se bucura ca Emil Boc a acceptat hotararea liberalilor privind fuziunea si le-a urat democratilor "sa faca un partid urias". "Inteleg ca dorinta lor de a fuziona cu cineva se va materializa cu cine va putea. Cu noi, nu", a adaugat Antonescu. Intrebat daca ar putea cere ruperea Aliantei in cazul in care ostilitatile continua intre PD si PNL, Antonescu a spus: "Eu nu vad de ce ar trebui sa continue ostilitatile. Nu ne-am propus, nici o clipa, problema ruperii Aliantei, pentru ca asta ar insemna ruperea unei intelegeri intre noi si electorat". Liberalul a mentionat ca "sunt oameni in PNL care, in acest moment, ar putea merge sa se inscrie in PD", iar portile formatiunii liberale sunt deschise celor din PD. Crin Antonescu a evitat sa precizeze care sunt, in opinia sa, colegii care ar putea merge sa se inscrie in PD. "Oricine (...). Eu am spus doar de principiu ca e posibil sa fie oameni care astazi s-ar regasi mai bine in PD. N-am spus ca stiu eu oameni", a explicat Antonescu. Intrebat daca l-ar trimite pe Theodor Stolojan la PD, Crin Antonescu a spus ca nu este in masura sa faca asa ceva. "Eu nu sunt in masura si, chiar daca as fi, n-as face asta, sa trimit pe cineva sau pe altcineva la PD. In ce-l priveste pe domnia sa (pe Stolojan - n.r.), cu tot respectul, domnia sa are un loc de munca pe care-l cunoasteti cu totii", a adaugat Antonescu.
Relatiile, asa cum sunt
Mai putin radical decat colegii sai Nicolai si Antonescu, vicepresedintele liberal Teodor Melescanu apreciaza ca neintelegerile din ultima perioada dintre PNL si PD nu semnifica "racirea" relatiilor din interiorul Aliantei, ci doar "punerea pe masa" a problemelor existente, cu solutiile rezolvarii acestora, fara a se renunta la ideea fuziunii. "Din punctul nostru de vedere, proiectul politic de creare a unui partid mare, de centru-dreapta, este un proiect politic valabil, cu conditia ca el sa fie bazat pe valorile liberalismului", a adaugat Melescanu. El a negat afirmatiile potrivit carora declaratiile din ultima perioada ale liderilor liberali si democrati ar semnifica racirea relatiilor dintre partenerii de coalitie. "Relatiile nu s-au racit. Relatiile doar au fost puse pe masa asa cum sunt, cu problemele care exista si cu posibilitatile de a depasi aceste probleme", a spus reprezentantul PNL. (Ovidiu BANCHES)
Argumentele pentru Servicii secrete in subordinea Guvernului
Radu Stroe si Norica Nicolai - specialistii liberalilor in "aparare" si "siguranta nationala" - au precizat ieri, intr-o conferinta de presa, ca ideea de desfiintare a CSAT si preluare a atributiilor acestuia de catre Guvern nu vizeaza trecerea Serviciilor de informatii "la premierul Tariceanu", ci la puterea executiva. Potrivit senatorului Radu Stroe, presedintele Comisiei pentru exercitarea controlului asupra SRI, proiectul fuziunii cu PD nu poate fi abordat inainte ca partidele sa cada de acord asupra unui program politic minimal, care sa includa reconstructia sistemului parlamentar si a sistemului de securitate nationala. In acest context trebuie abordata problema CSAT - "un organism pe care Ion Iliescu l-a infiintat la inceputul anilor '90 spre a-i asigura suprematia in stat pentru perioada in care avea sa conduca tara", dar si chestiunea reformarii serviciilor de informatii, sustine Stroe. "Am considerat ca Serviciile trebuie sa aiba o conducere civila, ca ele trebuie, prin Constitutie, trecute la una dintre cele trei puteri ale statului", respectiv cea executiva, a mai spus liberalul, precizand ca Parlamentul exercita functia de control, iar puterea judecatoreasca are alte atributii. "N-am considerat ca ele trebuie sa treaca la Calin Popescu Tariceanu sau la primul-ministru, ci la puterea executiva", a precizat Stroe, oferind exemple de modele existente in alte tari, in special din foste tari comuniste, acum membre ale UE.
Temeri legate de Strategia de securitate
La randul sau, senatorul Norica Nicolai, vicepresedinte al Comisiei de aparare, a subliniat ca optiunea PNL este pentru protejarea clara a drepturilor si libertatilor individuale. Referitor la Strategia de securitate nationala, publicata pe site-ul Presedintiei, ea a apreciat ca obiectiile liberalilor sunt legate de unele prevederi, precum cele din capitolul privind activitatea de informatii, contrainformatii si securitate, in care se arata ca ofiterii de informatii pot identifica infractiunea. "Cred ca cei care au trait inainte de 1989 au deja frisoane (...) Credem ca acest text din Strategia de securitate nationala deschide calea pentru ca cineva, atunci cand va dori sa aplice aceasta strategie, sa puna in discutie un proiect de lege care sa restranga drepturile fundamentale ale omului", a spus Nicolai. Ea a mentionat ca liberalii au optat pentru o formula de coordonare a Serviciilor de catre Executiv pentru ca, in viziunea lor, acesta este principalul beneficiar de informatii si cel care trebuie sa ia primele masuri. (O.B.)
Ciuhandu accepta invitatia
Presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, a anuntat ieri ca formatiunea pe care o conduce va participa, in calitate de partid crestin-democrat, la discutii cu PD. El a precizat ca, la negocieri, PPCD va viza "coagularea unei alternative politice de centru-dreapta, durabila, cu sprijin popular cat mai larg", potrivit Mediafax. Si vicepresedintele PPCD Remus Opris a salutat dialogul intre crestin-democrati si PD. El a sustinut ca dialogul reprezinta "un demers al normalitatii politice", intrucat Romania are nevoie de o puternica alternativa de centru-dreapta. "Apartenenta noastra in cadrul PPE, chiar daca este diferita, PNTCD fiind pe deplin afiliat, iar PD doar membru observator, reprezinta inca un argument pentru a avea un dialog politic. Participarea noastra la dialog se va face de pe pozitia de partid autentic crestin-democrat, care doreste sa-si pastreze individualitatea", a apreciat Opris. El a insistat ca dialogul cu PD nu inseamna acceptarea de catre membrii PPCD a unor compromisuri care pot indeparta partidul de valorile crestin-democrate: "Nu avem in vedere ca prin aceasta colaborare sa acceptam disparitia noastra ca partid politic, cum nu vom accepta nici compromisuri care ne pot indeparta de valorile si traditiile crestin-democrate". (R.G.)
UDMR solicita mai multa concentrare
Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, solicita liderilor PNL si PD "mai putine talk-show-uri, mai putine declaratii de presa, mai putine mesaje prin presa si mai multa concentrare" pe obligatiile Guvernului in perspectiva integrarii in UE. "Eu cred ca trebuie sa fie mai multe sedinte ale Aliantei in care sa se discute intern, pentru ca este o disputa interna care nu trebuie neaparat sa fie prezenta prin declaratii de presa sau alt tip de mesaje. In interiorul Aliantei ar trebui clarificata aceasta problema (a fuziunii - n.red.), atat si nimic mai mult. Noi acum trebuie sa ne concentram toata atentia si toate energiile in ceea ce priveste integrarea in UE. Acesta este scopul comun al tuturor si eu cred ca in perioada urmatoare va trebui sa avem intelegerea sa avem mai putine talk-show-uri, mai putine declaratii de presa, mai putine mesaje prin presa si mai multa concentrare asupra acestor obligatii care ne stau in fata", a declarat ieri Borbely, potrivit Mediafax. Aflat la Targu Mures, liderul UDMR a apreciat ca trebuie facuta o analiza in detaliu a indeplinirii programului de guvernare, la un an de la instalarea la putere a Coa-litiei. (O.B.)
Ciontu are un alt proiect
Corneliu Ciontu, presedintele Partidului Popular a declarat: "Nu exclud sa vorbesc cu cei din PD, dar eu am propriul meu proiect politic la care tin foarte mult: Partidul Popular si accederea in Partidul Popular European. Cei din PD au incercat sa ma atraga de mai multe ori spre constituirea unui astfel de pol. Eu am insa, asa cum am spus, propriul meu proiect. Despre polul despre care se tot vehiculeaza, este extrem de greu sa faci un proiect atat de amplu. Nu este deloc simplu. Ce este simplu este doar sa vorbesti. Eu am insa un alt proiect." (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.