Liberalii au dat vineri o lovitura grea PD si au inchis complet subiectul fuziunii. PNL nu respinge numai oferta si calendarul PD, ci expediaza un raspuns transant pentru partenerii de Alianta: "In prezent nu sunt intrunite conditiile necesare fuz
Liberalii au dat vineri o lovitura grea PD si au inchis complet subiectul fuziunii. PNL nu respinge numai oferta si calendarul PD, ci expediaza un raspuns transant pentru partenerii de Alianta: "In prezent nu sunt intrunite conditiile necesare fuziunii". Mai mult, liberalii vorbesc pentru prima data deschis despre relatiile lor cu PD si Traian Basescu. "Caracterul conflictual al relatiilor presedintelui Basescu cu PNL, contradictiile de fond intre viziunile constitutionale ale PNL si PD, ca si numeroasele dispute din interiorul Aliantei, la nivel central si local, submineaza grav baza consensuala a acesteia, cu atat mai mult a unei potentiale fuziuni", se arata in documentul elaborat de PNL si adoptat cu larga majoritate de Delegatia Permanenta a partidului.
Protocolul DA a fost prelungit
Pentru a ajunge la concluzia ca "nu sunt intrunite conditiile necesare fuziunii", cativa membri PNL din conducerea partidului printre care ministrul Bogdan Olteanu, cu indrumarea unor reprezentanti ai societatii civile cum ar fi politologul Cristian Parvulescu au intocmit un document argumentat despre situatia PNL, a Aliantei, a principiilor liberale si a sanselor de reusita ale potentialului partid rezultat din fuziune. Documentul s-a constituit intr-o declaratie a Delegatiei Permanente a PNL si a fost adoptat cu 58 de voturi pentru si sase impotriva. Aceste sase voturi au fost fragmentate in doua, intre cei care doreau fuziune cu orice pret si cei care nu doresc fuziune deloc. Deputatul Raluca Turcan, fosta consiliera a lui Theodor Stolojan si presedintele PNL Botosani, senatorul Mihai Tibuleasc (judet de unde provine aceasta), si-au exprimat votul impotriva pornind de la ideea ca fuziunea trebuie sa se faca in conditiile PD. De cealalta parte, trei sectoare ale Bucurestiului si liderul organizatiei din Capitala, Ludovic Orban, au votat impotriva pentru ca nu sunt de acord cu disparitia PNL, iar viitorul partid sa fie manevrat de la Cotroceni, de catre Traian Basescu. Discutiile despre fuziune, din interiorul sedintei Delegatiei Permanente, au durat aproximativ trei ore, timp in care toti cei 64 de lideri de filiale plus membrii conducerii, in numar de 20, si-au exprimat punctul de vedere. Concluzia politica in lipsa fuziunii: prelungirea valabilitatii protocolului Aliantei pana dupa alegerile prezidentiale din 2009.
Desfiintarea CSAT si preluarea atributiilor de catre Guvern
Documentul Delegatiei Permanente este o analiza rece, echilibrata si bazata pe principii si argumente. Din cele 12 principii doctrinare ale PNL "exprimate inca din 1990" si enumerate acum, doua sunt menite sa dea fiori presedintelui Traian Basescu. "Desfiintarea CSAT, structura de inspiratie sovietica, si preluarea atributiilor acestuia de catre Guvern" si "presedintele va avea rol reprezentativ si va fi ales de catre Parlament", se arata in documentul adoptat de Delegatia PNL. Cele doua principii, alaturi de cele care definesc doctrina liberala, sunt prezentate de liberali ca o conditie de la care sa se porneasca construirea unui partid impreuna cu PD. "PNL nu poate deroga de la aceste principii fara sa-si piarda identitatea", se precizeaza in document, inainte ca PNL sa vorbeasca despre "votul uninominal, controlul parlamentar asupra serviciilor de informatii, construirea legislatiei privind siguranta nationala pornind de la asigurarea protectiei cetatenilor si nu de la extinderea competentelor". "Aceste principii sunt principii liberale nu numai in Romania, ci si in afara granitelor ei. De aceea, un partid bazat pe aceste principii se regaseste automat in structurile liberale internationale - Internationala Liberala si Partidul Liberal, Democrat si Reformator European. Solutii artificiale precum afilierea la mai multe structuri europene sunt lipsite de seriozitate si ar fi tratate ca atare de partenerii nostri europeni", se mentioneaza in document ca o prima trimitere la familia europeana, subiect de disputa dintre PNL si PD.
Mirajul PPE, fara priza in Romania
De altfel, un subcapitol al analizei este legat de mirajul PPE in care se demonteaza teoria ca o astfel de ideologie ar avea priza in Romania. "Electoratul din Romania nu este interesat de doctrina populara, potrivit studiilor, circa 48% din romani se definesc social democrati, spre 30% liberali si sub 14% crestin-democrati/populari. Aceasta ar presupune ca PNL sa paraseasca un bazin pe care nu a reusit inca niciodata sa-l ocupe integral, spre a se inghesui in altul sensibil mai mic, alaturi de alte cateva partide (PNTCD/ PPCD, BND/UCS, PRM si PNG chiar)", se precizeaza in declaratia Delegatiei. PNL mentioneaza si ca partenerul extern vizat (PPE) nu si-a exprimat pana acum nici interesul si nici sustinerea pentru un astfel de partid. "PD nu a primit decat calitatea de observator la PPE si nu are deocamdata semnale foarte incurajatoare; in plus PPE este grupul cel mai reticent la integrarea europeana a Romaniei. In sfarsit, teoria ca partidul rezultat in urma fuziunii ar putea fi liberal, dar afiliat la PPE, arata necunoasterea realitatilor politice europene. PPE nu va accepta partide care nu ii impartasesc principiile; exemplele vehiculate in public (FIDESZ Ungaria si Forza Italia) sunt ale unor partide neliberale", se puncteaza in document. Argumentul oportunitatii afilierii se adauga altor motivatii precum "argumentul alternativei la PSD". Potrivit autorilor, Alianta s-a constituit ca o alternativa la PSD si are o baza electorala pe ascest subiect, iar odata cu disparitia ratiunii ei, va dispare si baza politica si plasarea politica a PNL-PD. Un alt argument este cel al eliminarii conflictelor dintre cele doua partide. Si aici autorii spun ca este o tema falsa, intrucat daca lipesti doua partide tensionate, nu rezulta un partid mare si coerent, ci cresterea conflictelor cu consecinta "ruperii certe a colaborarii". Aceste argumente si motive determina PNL sa spuna ca doreste continuarea colaborarii in interiroul Aliantei. "PNL considera ca premisele fundamentale ale fuziunii sunt baza doctrinara asumata in comun si buna colaborare in Alianta, precum si buna colaborare cu presedintele Traian Basescu", se spune in document. Abia dupa ce sunt intrunite aceste premise plus alte sase actiuni, calendarul fuziunii devine o chestiune tehnica.
Avertisment catre democrati
Liberalii avertizeaza PD sa respecte cateva principii pentru ca "fuziunea sa treaca de etapa bunelor intentii sau a spectacolului mediatic". PNL cere PD: asumarea in comun a responsabilitatilor ce decurg din asumarea guvernarii la nivel central si local; asumarea ferma a angajamentelor de a respecta prevederile protocolului Aliantei; refacerea spiritului de echipa al Coalitiei de guvernare; prelungirea valabilitatii protocolului Aliantei pana dupa alegerile prezidentiale din 2009; participarea PNL si PD pe liste comune la alegerile locale, inclusiv cele partiale, la alegerile parlamentare si la cele pentru parlamentul European; sustinerea candidaturii presedintelui Traian Basescu pentru un nou mandat prezidential si sustinerea ferma a acestuia pentru programul si actiunea Guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu. Pana la realizarea acestor premise, liberalii isi intorc spatele la subiectul fuziunii si promit sa se preocupe de guvernare.
Fuziunea, vorba goala
"Povestea cu fuziunea este vorba goala" a sintetizat liderul PNL Calin Popescu Tariceanu parerea PNL despre precipitarea discutiilor pe un subiect tratat superficial. El a reluat temele doctrinare si identitare din document, dar a insistat cel mai mult pe realatiile cu PD. "Avem nevoie de credibilitate si respect reciproc, de un comportament corect intre partide. Nu putem sa spunem haideti sa facem un partid si atat. El trebuie sa se bazeze pe o platforma identitara, pe principii si idei politice comune", a spus Tariceanu. "Constatam cu regret ca, Alianta, in loc sa functioneze mai bine, ea functioneaza mai putin bine", a fost maximum de critica a liderului PNL la adresa PD. El i-a mai atins pe partenerii de la PD reprosandu-le ca nu isi asuma actiunile Guvernului si ca nu respecta hotararile din interiorul Aliantei. Bogdan Olteanu si Teodor Melescanu au si dat example amintind de decizia singulara a PD de a nu sustine proiectul Statutului minoritatilor si cea de a nu desemna un ministru al Educatiei in Guvernul Tariceanu. "Facem un apel serios la partenerii de Alianta pentru a se gandi serios asupra Aliantei si a functionarii acesteia. Alianta trebuie sa duca la buna indeplinire programul de guvernare cu obiectivul clar al integrarii. Intindem din nou mana PD intr-un gest de fair-play", a fost discursul destul de ultimativ al premierului Tariceanu. Intrebat daca ia in calcul ruperea Aliantei dupa refuzul fuziunii, dar si al criticilor si nemultumirilor exprimate, Tariceanu a spus sec: "Ma surprinde aceasta intrebare". (Alina MIHAI)
Orban: Afara cu Udrea din PD
Seful liberalilor bucuresteni ii cere lui Basescu sa nu se mai comporte ca un "Stapan al inelelor"
Liderul Organizatiei PNL Bucuresti Ludovic Orban l-a acuzat ieri pe presedintele Basescu ca nu a sustinut deloc Guvernul Tariceanu si a spus ca seful statului se poarta ca un "Stapan al Inelelor" care isi permite sa "urecheze" pe oricine. Totodata, liberalul a somat PD s-o excluda pe Elena Udrea din partid deoarece inregimentarea acesteia in formatiunea democrata reprezinta o incalcare a Protocolului Aliantei DA. "Performata Guvernului ar fi fost mult mai buna daca ar fi beneficiat de sprijinul presedintelui", a explicat liberalul. Intrebat in ce masura Basescu si-a pus umarul la initiativele Executivului, Orban a fost vehement: "Nu a sustinut aproape nimic din actiunile Guvernului". Drept argumente, liberalul a trecut in revista declaratiile lui Basescu referitoare la grupurile de interese mafiote care ar fi la "poarta" Guvernului. Referitor la criticile pe care Basescu le aduce in mod constant Executivului, Orban a insistat: "Nu cred ca poate fi cineva deasupra societatii romanesti care sa fie Stapanul Inelelor, sa urecheze pe cineva cand vrea sau sa faca trimiteri la niste subiecte care nu au fost intotdeauna in atentia sa in mandatul sau de presedinte". Pe de alta parte, liberalul a criticat atitudinea sefului statului privitoare la PNL. "Se raporteaza la PNL ca la un partid din emisfera australa. PNL s-a implicat in respectarea programului de guvernare cu toate fortele, inca de la investirea Guvernului de catre Parlament (...) In PNL discutiile sunt serioase, nu este nevoie sa te cheme Traian Basescu pentru a purta discutii serioase (...) Presedintele emite niste calificative asupra pozitiilor oficiale ale unui partid pe care il considera rupt de realitate dar care l-a facut presedintele Romaniei", a afirmat liderul PNL Bucuresti. El a fost de parere ca, in primele noua luni de mandat prezidential, subiectul integrarii europene era "ratacit cu totul" in discursul prezidential.
Protocolul Aliantei in Capitala, amenintat
Pe de alta parte, Orban a somat PD Bucuresti sa "revina la legalitate" si sa respecte Protocolul Aliantei PNL-PD avertizand ca liberalii cocheteaza cu ideea ruperii Protocolului in Capitala. In acest sens, Orban a criticat primirea Elenei Udrea in randurile PD. "Protocolul a fost incalcat prin inscrierea in PD a Elenei Udrea, fost membru PNL, personaj care in ultimele sase luni a avut un discurs politic de tip PSD, fiind consecventa doar in atacurile impotriva PNL si a Guvernului", a spus el. Orban a mai enumerat doua incalcari ale Protocolului: tentativa PD de modificare a Legii 215 referitoare la Bucuresti si votul comun al PD si PSD pentru alegerea lui Cezar Ionescu drept viceprimar al Sectorului 2. El i-a somat pe democrati sa retracteze aceste decizii in termen de trei saptamani, altfel, PNL isi va sustine propriile politici si preoiecte la nivelul Capitalei. "PNL Bucuresti someaza PD Bucuresti sa ia urmatoarele decizii: excluderea din PD a Elenei Udrea; demisia din functia de viceprimar a lui Dan Cezar Ion; demiterea din conducerea PD, Sector 2, a consilierilor care au votat cot la cot cu consilierii PSD; sustinerea candidatului PNL pentru functia de viceprimar al Sectorului 2", a conchis Orban. (Razvan GHEORGHE)
Replica Elenei Udrea: "Orban nu vorbeste in numele intregului PNL"
Fostul consilier de stat Elena Udrea apreciaza ca inscrierea sa in PD este folosita ca pretext pentru a se crea o stare de tensiune in Alianta, raspunzand astfel acuzatiilor liderului PNL Bucuresti Ludovic Orban. Conform lui Udrea, citata de Mediafax, "in realitate, Orban nu vorbeste in numele intregului PNL, ci al unei grupari aflate acum la conducerea partidului". Elena Udrea sustine ca reactia liderului PNL Bucuresti este determinata de faptul ca, in aparitiile sale publice, ea a aratat ca "aceasta parte a PNL promoveaza o politica imorala, straina de principiile Aliantei, sustinand anumite grupuri de interese nelegitime". Referitor la Protocolul Aliantei, Udrea precizeaza ca acesta nu a fost incalcat, pentru ca nu mai era membru PNL, atunci cand a optat pentru PD. "Faptul ca, in cazul membrilor cu functii in partide s-a intervenit cu o completare la protocol pentru a li se interzice trecerea la celalalt partid dupa demisie, demonstreaza per a contrario ca, atunci cand e vorba despre simpli membri, nu exista nici o restrictie", argumenteaza Elena Udrea. Totodata, ea roaga conducerea liberala sa ia act de faptul ca functia de demnitate publica pe care a detinut-o in cadrul Administratiei Prezidentiale nu a fost legata de calitatea sa de membru PNL.
Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a explicat ieri, pentru Mediafax, ca intrarea Elenei Udrea in PD nu contravine protocolului Aliantei. El a precizat ca articolul 1.1.1.8 din Protocol se refera la membrii in functie ai celor doua partide, iar Udrea nu mai era membra PNL de mai bine de opt luni. (A.H.)
Basescu ataca furios PNL
Presedintele i-a atacat ieri dur pe liberali, acuzandu-i ca sunt mai interesati de ce vor face la alegerile urmatoare, de mutarea CSAT si instituirea republicii parlamentare, decat de problemele imediate ale tarii. "Ma uitam intr-un comunicat si constatam cat de departe - si asta m-a ingrijorat - cat de departe este un partid component al Aliantei DA de realitatea imediata. Vorbesc de mutat CSAT, o institutie de tip sovietic si tot acolo se contrazic, dar atributiunile trebuie mutate in alta parte", a comentat Basescu, facand aluzie directa la liberali, dar fara sa le rosteasca numele. In acelasi timp, a explicat seful statului, "noi avem probleme la educatie, probleme la sanatate, probleme in justitie, probleme la interne(...) E incredibil cat de departe putem fi unii de altii". Presedintele a promis ca, dupa ce a vazut cat de departe sunt "partidele aflate la guvernare de realitatile imediate" le va invita la o discutie serioasa. "O discutie in care sa spuna: le preocupa educatia, securizarea frontierei, agricultura sau le preocupa altceva: o batalie interna", a precizat seful statului. In aceeasi interventie dintr-o emisiune la TVR, Basescu a mai atacat o data PNL. "Ma uitam la un partid care ma anunta ca ma va sustine la alegerile prezidentiale, in 2009. Dar nu se gandeste ca sunt alegerile in 2008. Or, pe ce au facut deocamdata, la alegerile parlamentare, nu stiu daca vor avea cu ce sa se laude foarte mult", a spus Basescu, tintand din nou spre partidul lui Tariceanu.
Un partid desprins de realitate
O nou aluzie dura la PNL a venit cand Basescu a vorbit despre propunerea acestora de instituire a republicii parlamentare. "Sa-i spui poporului roman ca asta te framanta pe tine, sa alegem presedintele in Parlament. Pai cred ca ar pica o astfel de propunere de modificare a Constitutiei, iar un astfel de partid nu poate fi etichetat decat a fi desprins din realitatile poporului roman", comentat Basescu. In context, seful statului a spus ca vrea o modificare a Constitutiei care sa nu satisfaca interese si persoane. Basescu a aratat ca astfel ca defectiunile Constitutiei reflecta relatiile de putre in raporturile dintre presedinte si premier. "Eu voi face foarte curand catre partide un apel la incercarea de a face o revizuire a Constitutiei care sa corespunda aspiratiilor romanilor. Si daca vom reusi sa facem acest lucru, vom avea un stat functional perfect", a adaugat Basescu.
In privinta posibilitatii ca serviciile secrete sa fie preluate de primul ministru, Basescu a spus ca nu are nimic impotriva. "Eu nu am nevoie de servicii secrete ca sa fac politica", a adaugat presedintele. (C.E.)
Proiect liberal privind siguranta nationala
Liberalii vor finaliza saptamana viitoare propriul proiect privind siguranta nationala. Textul va fi prezentat in cadrul unei dezbateri publice. De asemenea, PNL pregateste si un nou proiect de lege privind organizarea si functionarea SRI. Deputatul PNL George Scutaru a explicat intr-un comunicat remis ieri ca proiectul referitor la SRI va avea drept obiectiv asigurarea protectiei drepturilor cetatenesti si nu extinderea competentelor acestui serviciu de informatii. "Toate initiativele liberale vor fi discutate cu societatea civila inainte de a fi depuse in Parlament, pentru ca noi consideram ca activitatea serviciilor de informatii si necesitatea respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor sunt probleme prea importante pentru ca dezbaterea lor sa se faca fara opinia publica si aportul societatii civile", spune Scutaru. Acesta mai vorbeste si despre faptul ca initiativele liberale vor amenda "substantial" propunerile legislative din domeniul securitatii nationale prezentate in sedinta CSAT din 13 februarie 2006, "propuneri secretizate fara respectarea legilor in vigoare, doar pentru a fi ascunse de ochii opiniei publice". "Speram ca si colegii din PD vor sustine demersul nostru si nu vor accepta adoptarea in Parlament a unor legi ca cele provenind de la serviciile secrete, via CSAT, si care, daca ar fi adoptate in forma actuala, ar incalca grav drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor", afirma Scutaru. Deputatul mai spune ca PD "ar dovedi ca isi merita denumirea de <<democrati>> si ca nu doresc sa puna umarul la instituirea unui puteri autocratice, sprijinite de niste servicii cu atributii exacerbate".
In opinia lui Scutaru, PD ar demonstra astfel ca nu mai are nici o legatura cu "acel sistem care, acum 16 ani, orchestra mineriadele cu ajutorul securistilor si ca spiritul totalitar al FSN a disparut cu adevarat". (V.D.)
Emil Boc: "Obstacole false"
Presedintele PD, Emil Boc, a apreciat ieri, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca obstacolele mentionate de membrii PNL in cazul fuziunii sunt false si ca, daca aceasta nu se va realiza, ea nu va fi din vina PD, chestiunea fuziunii fiind una de vointa politica.
"Invocarea unor argumente potrivit carora PD nu si-ar asuma responsabilitatea guvernarii nu au absolut nici un temei. Ma refer aici la ministrii PD care duc greul integrarii. De asemenea, argumentul ca PD nu ar fi solidar cu actiunea guvernamentala e fie fals, fie avem de-a face cu o proasta intelegere a conceptului de solidaritate. PD nu intelege ca prin solidaritatea invocata sa nu ne respectam obligatiile din programul de guvernare, cum a fost alocarea a 5% din PIB pentru educatie. Era o promisiune din campania electorala, din programul de guvernare", a spus Boc. El a continuat spunand ca liberalii au invocat acte normative care nu ar avea sustinerea totala a PD. "Acestea nu au fost discutate in Alianta de la bun inceput. Guvernul este produsul politic al Aliantei, si nu invers. Cu alte cuvinte, deciziile majore se iau intai in Alianta si apoi in Guvern", a spus Emil Boc. El a precizat ca Legea bugetului de stat pe 2006, Legea privind Statutul Minoritatilor Nationale si Legea privind statutul Fundatiei Gojdu nu au fost discutate in Alianta, fiind vorba de decizii luate direct de Guvern.
Reprosurile democratilor
"Nu ni se poate cere solidaritate pentru acte pe care nu le cunoastem. Prin solidaritate, PD nu intelege sa fie copartas la incalcarea legii si legalitatii. Vorbim aici si de acordul cu Elvetia, despre incredintarea directa a unui miliard de euro, sau despre duty-free-uri, unde este un focar inflationist si care nu se desfiinteaza", a aratat liderul democrat. Emil Boc s-a declarat surprins de criticile presedintelui PNL Bucuresti, Ludovic Orban, care a afirmat ca PD preia primari de la alte partide. El a spus ca in sedinta Aliantei, cand PD a propus un moratoriu ca timp de sase luni sa nu primeasca pe nimeni in partid, liberalii au spus sa nu se amestece democratii in politica lor. Emil Boc considera ca argumentele colegilor din PNL sunt "diferite forme de a spune nu fuziunii". "Se cauta argumente in loc sa se spuna transant ca nu se doreste fuziunea. Argumentele reprezinta o forma mascata de a spune <<nu>> fuziunii. Sunt surprins ca premierul Tariceanu a facut referiri la disfunctionalitati in cadrul Aliantei fara a mentiona faptul ca in Parlament UDMR se abtine de la unele proiecte ale Coalitiei, iar PC voteaza impotriva in comisii", sustine Emil Boc.
Potrivit liderului democrat, "ar fi pacat ca Alianta sa nu profite de acest moment politic victorios si sa nu realizeze fuziunea". "Sansele unei bune guvernari ar fi mult mai mari in conditiile realizarii unei fuziuni, decat in conditiile mentinerii protocolului. Alianta va functiona chiar daca fuziunea nu se va realiza", a declarat Boc, reafirmand, totodata, ca tema fuziunii nu este inchisa definitiv si ca ramane deschisa pana la inceputul verii. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.