Ce a fost saptamana trecuta?
* Perchezitii in Zambaccian
* Nastase, la judecata colegilor
* Inca un episod Patriciu
* Liberalii au facut implozie
* Avertismente din partea oficialilor europeni.
Moartea tatal
Ce a fost saptamana trecuta?
* Perchezitii in Zambaccian
* Nastase, la judecata colegilor
* Inca un episod Patriciu
* Liberalii au facut implozie
* Avertismente din partea oficialilor europeni.
Moartea tatalui este cel mai important moment din viata unui barbat, spunea Freud. Este momentul in care se depaseste Complexul lui Oedip.
Daca privim freudian relatiile din Alianta constatam ca PNL se plaseaza in rolul copilului rebel, razvratit impotriva propriului tata, cel care l-a facut sa fie ceea ce este acum, cu alte cuvinte cel care l-a adus la putere. Acest tata simbolic al PNL este Traian Basescu.
Daca relatia intra in sfera patologicului, revolta copilului va deveni exploziva si chiar autodistructiva.
Or, raporturile PNL cu tatal sau simbolic tind sa capete accente patologice, ruperea relatiilor fiind oricand posibila.
Coborand in arena politica, constatam ca reactiile liberale se tin lant, produc scandal si atrag dubiu in ce priveste performanta guvernamentala. Sondajele de opinie identifica scaderea increderii in PNL si in ministrii sai. In acest context, ruperea relatiilor din cadrul Aliantei va pune in fata PNL tema supravietuirii politice.
In astfel de conditii pare a fi tot mai probabila o schimbare drastica in interiorul Aliantei. Si poate este de dorit pentru viitor.
De ce?
Saptamana a debutat apoteotic prin descinderea procurorilor anticoruptie in imobilul din strada Zambaccian in care locuieste Adrian Nastase. Nu s-au sfiit sa scotoceasca prin apartamentele vecinilor domnului Nastase, printre acestia fiind chiar fiul presedintelui Camerei Deputatilor. Dincolo de cautari la termopane si dispute aprige pe tema necesitatii acestui demers, intreaga poveste a starnit enervarea cumplita a celui pe care doar cateva zeci de mii de voturi l-au despartit in 2004 de dobandirea fotoliului de presedinte al tuturor romanilor. Simtind slabiciunea demnitarului fostului partid de guvernamant si mergand probabil pe teoria ca enervarea conduce la savarsirea unor erori, subordonatii domnului Daniel Morar au repetat miscarea, spre amuzamentul spectatorilor neutri.
Pana la urma, calculul anchetatorilor s-a dovedit in oarecare masura corect, Nastase iesind din liniile sale strategice si apeland la tehnici pe care le-a mai folosit si care nu ii sunt din cale afara de favorabile. Mai precis, ajuns la judecata colegilor sai de Parlament, Nastase a ales ca arma victimizarea in fata comisiei juridice a Camerei Deputatilor. Or, pentru cel intrat in memoria recenta a romanilor ca un premier caracterizat prin adjective de tipul "dur" sau "arogant" o atare ipostaza nu prea se asorteaza. Povestile lacrimogene despre mainile procurorilor care ar fi intinat in timpul perchezitiei lenjeria intima a celei care a fost pe cale sa fie prima doamna a tarii sau despre imposibilitatea fiului domnului Nastase de a-si recupera din apartamentul sigilat rechizitele (precum un copil sarman care nu mai are un alt penar si set de creioane) nu au impresionat pe nimeni. Mai degraba, ele au aruncat personajul principal in derizoriu.
Tot la o strategie de victimizare a apelat si un alt personaj abonat de la o vreme la vizite la Parchet si la mandate de arestare neimplinite: domnul Dinu Patriciu. De data aceasta, tema aleasa a fost mediatizarea excesiva a intregului proces, fapt care ar produce o presiune extraordinara. La fel de deplasat acest punct de vedere in conditiile in care, la inceputul acestei povesti, Dinu Patriciu a fost cel care a incurajat mediatizarea excesiva. Oricum, ce se intampla ne face sa ne simtim de parca am asista la ruleta ruseasca.
Toata ura unor liberali fata de democrati s-a strans intr-un ghem mare, care a facut implozie la Brasov, cu ocazia unei sedinte a partidului. Rautatile n-au curs in valuri in afara cercului liberal, dar au putut fi "adulmecate" de ziaristi din luarile publice de pozitie ale unor politicieni sinceri, mai putin versati. Astfel, in primul rand, liberalii vor sa-i taie pensia lui Basescu, personajul care le-a subtiat si lor privilegiile. In al doilea rand, unificarea cu PD, un subiect drag sefului statului, a fost pasata pentru Sfantul Asteapta. Fuziunea a inghetat sub pretextul apararii doctrinei liberale. Ramane de inteles la care doctrina liberala se refera - la cea a Bratienilor care acum este perceputa ca fiind conservatoare si care se regaseste in PPE sau la cea liberala moderna ai carei reprezentanti au fost de curand in vizita la Bucuresti si care este catalogata ca fiind de stanga? Daca zbaterile anticoruptie ale Bucurestiului au impresionat in cele din urma Bruxelles-ul, data fiind notorietatea persoanelor anchetate si avantul fara precedent al procurorilor, nu acelasi lucru se poate spune despre situatia economica a tarii, unde specialistii europeni lanseaza avertismente clare de reducere a inflatiei, de crestere a veniturilor (prin renuntare la cota unica sau majorare a impozitelor) si de micsorare a deficitului de cont curent. Daca vor fi puse in practica, aceste solicitari vor genera mari nemultumiri populare si ale mediului economic indreptate spre autoritati.
Ce va fi
* Camera Deputatilor va dezbate in plen cererea de perchezitie a apartamentului lui Adrian Nastase din Zambaccian
* Fiscul vinde la licitatie o centrala a Termoelectrica
* Miron Cozma va fi adus din nou in fata instantei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.