Banca centrala a Bulgariei a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a luat masuri pentru a limita cresterea creditelor, considerata principalul factor care alimenteaza deficitul de cont curent record, transmite Mediafax. Reprezentantii bancii cen
Banca centrala a Bulgariei a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a luat masuri pentru a limita cresterea creditelor, considerata principalul factor care alimenteaza deficitul de cont curent record, transmite Mediafax. Reprezentantii bancii centrale si cei ai Fondului Monetar International (FMI) au convenit recent sa reduca cresterea creditelor, in acest an, la 17,5%, comparativ cu avansul de 32,9% consemnat anul trecut.
Deficitul de cont curent a atins nivelul record de 14,9% din Produsul Intern Brut, in 2005, din cauza preturilor ridicate ale energiei si a unui val de importuri, numerosi bulgari contractand credite de consum pentru a achizitiona produse fabricate in strainatate.
In cursul unei reuniuni organizate vineri, banca centrala a decis ca bancile trebuie sa detina un capital egal in proportie de 100% cu creditele ipotecare la care finantarea acordata a fost de peste 50% din valoarea activelor, comparativ cu nivelul anterior de 70%. Institutia a extins, de asemenea, definitia creditului, pentru a include si obligatiunile si alte instrumente de indatorare pe care bancile le-au achizitionat de la inceputul anului.
Banca centrala a mai anuntat ca obligatiunile garantate de alte state, banci centrale sau banci locale, precum si de firme al caror rating acordat de Moody's depaseste calificativul "Baa3" sau "BBB minus", in cazul Standard&Poor's, vor fi exceptate de la noua reglementare.
Autoritatile de la Sofia, care aplica una dintre cele mai stricte politici fiscale din Europa, s-au angajat sa vizeze un excedent bugetar de 3% din PIB, pentru a compensa deficitul de cont curent record, care s-ar putea diminua la 12,7% din PIB, in acest an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.