Sfarsitul de saptamana a adus noi focare de gripa aviara in judetele Tulcea si Constanta. Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Laboratorul National de Referinta a izolat virusul gripei aviare
Sfarsitul de saptamana a adus noi focare de gripa aviara in judetele Tulcea si Constanta. Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Laboratorul National de Referinta a izolat virusul gripei aviare (H5N1) in localitatea Lunca, judetul Tulcea. Toate pasarile din Lunca (peste 12.000 de pasari din 326 de gospodarii) au fost eutanasiate, actiunea fiind urmata de o ultima verificare a localitatii, pentru a nu ramane nici o pasare, astfel incat virusul sa poata fi raspandit. Ieri, medicii veterinari au depistat, la testul rapid, suspiciune de gripa aviara intr-o gospodarie din comuna Topalu, judetul Constanta. Au fost eutanasiate pasarile din curtea respectiva, Laboratorul National de Referinta din Bucuresti confirmand prezenta virusului aviar la Topalu. In aceasta comuna exista 600 de gospodarii cu aproximativ 15.000 de pasari.
Masuri la Topalu
Acesta este al saselea focar de gripa aviara descoperit in numai doua saptamani in judetul Constanta, motiv pentru care Comandamentul Antiepizootic Judetean s-a intrunit ieri, de urgenta, informeaza Mediafax. Autoritatile au intocmit o harta a zonei si au instituit filtre formate din jandarmi si politisti inca de vineri seara, iar politistii de frontiera supravegheaza si interzic transportul pasarilor pe Dunare in zona localitatii Topalu. Prefectul Danut Culetu a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca in zona au inceput deja pregatirile pentru interventie, foarte posibil urmand sa se treaca la eutanasierea celor 17.000 de pasari din cele 470 de gospodarii din Topalu. Potrivit prefectului, actiunea de eutanasiere ar putea fi terminata in cel mult trei zile, cand se va incepe despagubirea localnicilor, iar intre timp vor fi trimise si alimente din rezerva de stat. Marius Enescu, seful Directiei de Sanatate Publica, a precizat ca, inca de la primele ore ale diminetii de ieri, echipe de epidemiologi au ajuns in zona cu vaccin antigripal si medicamente antivirale (Tamiflu), pentru imunizarea populatiei. Pana la sfarsitul zilei de ieri, autoritatile urmau sa finalizeze catagrafierea copiilor de pana la zece ani, pentru a se incepe vaccinarea acestora.
Radiografie americana
Exporturile americane de carne de pasare catre Romania au scazut cu 70% in luna decembrie a anului trecut comparativ cu nivelul din septembrie 2005, ca urmare a aparitiei cazurilor de gripa aviara, potrivit unui raport al Departamentului american pentru agricultura (USDA), informeaza Mediafax. Raportul a fost elaborat de catre reprezentantii Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti. Cheltuielile autoritatilor romane pentru despagubirea proprietarilor de pasari au ajuns la 1,4 milioane de dolari, iar circa 170.000 de pasari au fost eutanasiate, se spune in raport.
Toate cazurile au aparut in gospodarii individuale si nu in crescatorii. In 2005, Romania a importat circa 160.000 de tone de carne de pasare, dintre care circa 58%, respectiv 93.000 de tone, au provenit din Statele Unite, mentioneaza USDA.
In ultimul trimestru al anului anterior scaderea consumului de carne de pasare, provocata de aparitia gripei aviare, a determinat reducerea importurilor cu 30-35% in fiecare luna, incepand cu luna octombrie, se afirma in raport.
In consecinta, exporturile americane de carne de pasare pe piata romaneasca au scazut cu 70% in luna decembrie comparativ cu valoarea din septembrie 2005, spun oficialii americani. Astfel, valoarea exporturilor din luna decembrie 2005 a fost de 3500 de tone, comparativ cu un nivel mediu de 8000 de tone in primele opt luni ale anului. USDA mai arata ca producatorii romani de carne de pasare au acuzat pierderi de 41 de milioane de dolari in ultimul trimestru al anului precedent, in principal in urma scaderii pretului carnii, intarzierilor in popularea fermelor si costurilor de depozitare.
Pierderile din luna ianuarie au fost de 15,6 milioane de dolari. Departamentul Agriculturii apreciaza ca exporturile romanesti de carne de pasare catre Uniunea Europeana nu se vor redresa semnificativ in 2006, intrucat majoritatea unitatilor producatoare se afla in zonele in care au fost interzise vanzarile catre UE, dupa aparitia gripei aviare. (L.M., A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.