Presupusa capturare a generalului Ratko Mladici (foto), neconfirmata pana in prezent de cei in masura sa faca acest lucru - Guvernul de la Belgrad si responsabilii Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie - ramane in atentia presei in
Presupusa capturare a generalului Ratko Mladici (foto), neconfirmata pana in prezent de cei in masura sa faca acest lucru - Guvernul de la Belgrad si responsabilii Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie - ramane in atentia presei internationale si a celei din Romania, devenind subiectul major al unor diversiuni si scenarii putin credibile. Dupa ce in editia de joi, ziarul Evenimentul Zilei se intreba, retoric, "Mladici, prins in Romania?", informandu-si cititorii despre faptul ca generalul sarb-bosniac ar fi fost prins, in vestul tarii, in urma unei operatiuni desfasurate de un comando britanic, ieri, cotidianul amintit a intors-o ca la Ploiesti, titrand, pe prima pagina "Diversiunea Ratko Mladici" si dand vina pe controversatul personaj-sursa Orhan Dragas. Publicatia sustinea, insa, joi, citand, "in exclusivitate" "surse militare si guvernamentale" romanesti ca "generalul sarb bosniac Ratko Mladici a fost prins de fortele speciale britanice, in zona Drobeta Turnu-Severin, in apropierea granitei cu Serbia". "Doua surse guvernamentale de la Bucuresti au confirmat informatia (n.r - arestarii in Romania), insa nici o autoritate nu s-a pronuntat oficial. <<A fost capturat in vestul Romaniei, de fortele britanice>>, au spus sursele citate.", scria joi Evenimentul Zilei. Pentru ca, a doua zi, fara a face macar vreo referire la aceste surse si fara a se mentiona dezmintirile SRI si MApN privind presupusa capturare a generalului, toata responsabilitatea lansarii dezinformarii referitoare la actiunea comandourilor britanice din Romania sa fie pusa pe seama lui Orhan Dragas, directorul pentru Serbia Muntenegru al Institutului National de Securitate. Cel care, intr-adevar, a afirmat ca Mladici ar fi fost arestat de comandouri britanice SAS, intr-un exercitiu comun al fortelor de securitate britanice si romane. Dar care a fost contrazis atat de Londra cat si de Bucuresti. Si ziarul Adevarul cade in acelasi pacat deontologic. Adevarul titra, ieri, pe prima pagina cu supratitlul "Pentru a participa la capturarea generalului Mladic" si titlul mare "Trupele Delta au actionat pe Dunare", creand cititorului senzatia relatarii asupra unui caz real. Titlul nu este sustint insa de articol, in care apar o multime de "poate" si "ar fi": "o astfel de operatiune (n.r - a serviciilor secrete britanice), daca ar fi avut loc pe teritoriul Romaniei, ar fi trebuit aprobata de seful statului". "O posibila actiune in Romania a trupelor speciale britanice SAS putea sa aiba loc impreuna cu Brigada speciala Delta, din cadrul SIE", sustinea ziarul, citandu-l pe fostul sef al SIE, Catalin Harnagea. Jurnalul National punea totusi un semn de intrebare in coada titlului principal al ziarului: "Comandouri straine in Romania?". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.