Nivelul inflatiei este principalul motiv de ingrijorare pentru Comisia Europeana, alaturi de politica fiscala si bugetara adoptata de Romania, a aratat ieri, la sfarsitul vizitei la Bucuresti, comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare
Nivelul inflatiei este principalul motiv de ingrijorare pentru Comisia Europeana, alaturi de politica fiscala si bugetara adoptata de Romania, a aratat ieri, la sfarsitul vizitei la Bucuresti, comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, Joaquin Almunia. Potrivit acestuia, autoritatile trebuie sa adopte, cat mai curand posibil, o serie de masuri pentru largirea bazei de impozitare si pentru majorarea veniturilor bugetare, avand in vedere ca, pe termen mediu, Romania are nevoie de bani mai multi pentru cofinantarea proiectelor derulate cu fonduri europene, dar si pentru finantarea altor cheltuieli, cum ar fi cele legate de imbunatatirea sistemului educational si a infrastructurii.
Aceeasi idee a fost lansata recent si de Fondul Monetar International, care propunea, pentru majorarea veniturilor, fie majorarea TVA sau a cotei unice, fie cresterea impozitului pe proprietate. Comisarul european a atras atentia, de asemenea, ca Romania este statul cu cel mai redus nivel de venituri bugetare din Europa si declara ca "trebuie vazut cati cetateni care ar trebui sa plateasca impozite nu o fac". El a precizat, insa, ca nu forul comunitar este cel care trebuie sa spuna ce masuri trebuie adoptate, ci oficialii romani. "Nu voi spune care taxa trebuie crescuta pentru ca stabilirea impozitelor este atributia autoritatilor si nici ca majorarea cotei unice este o preconditie pentru un raport bun in mai. Voi spune numai ca, in raportul din 16 mai (n.r. - raportul de tara elaborat de Comisia Europeana) vom acorda o atentie deosebita politicilor fiscale si impactului acestora in domeniul macroeconomic", a precizat Almunia. Cu numai o zi in urma, insa, oficialul Comisiei Europene sublinia ca reducerea impozitelor nu a fost o masura buna si are efecte negative, iar Romania va avea dificultati daca nivelul de colectare si cel al taxelor nu vor fi puse in acord cu necesarul de venituri la buget. Romania a adoptat, la 1 ianuarie 2005, cota unica, de 16%.
Joaquin Almunia a apreciat,ieri ca nivelul actual al deficitului bugetar, de sub 1% din PIB (n.r. - 0,8% in 2005) este favorabil, dar s-ar putea majora in lipsa unor actiuni de politica bugetara, chiar in conditiile obtinerii unei cresteri economice prognozate de Comisie in cazul Romaniei de 5,3% in 2006 si 5% in 2007. Potrivit lui Almunia, care citeaza prognozele Comisiei Europene, deficitul bugetar ar putea urca in 2006 la 1,4% din PIB si la 2,2% in 2007, aproape de limita de 3% impusa de reglementarile Uniunii Europene. Autoritatile de la Bucuresti au stabilit pentru acest an o tinta de deficit bugetar de 0,5% din PIB.
Pe de alta parte, comisarul Almunia a aratat ca evolutia inflatiei este ingrijorarea principala a institutiei, in conditiile in care procesul de reducere a acestui indicator s-a oprit anul trecut. Rata inflatiei a scazut anul trecut la 8,6% fata de 9,3% in anul 2004, depasind obiectivul Bancii Nationale a Romaniei. Pentru acest an banca centrala a anuntat recent ca a decis sa nu revizuiasca in crestere obiectivul privind inflatia, de 5% plus/minus un punct procentual, desi anticipeaza o deviatie peste limita superioara a intervalului de variatie, pana la 6,5%.
UE acorda atentie deosebita FMI
In finalul conferintei de ieri, Joaquin Almunia a mentionat ca exista riscul amanarii aderarii, refuzand, insa, sa arate cat este de ridicat acest risc.
Cat priveste relatia Romaniei cu Fondul Monetar International, Almunia a precizat ca forul european acorda o atentie deosebita analizelor institutiei financiare internationale, care sunt serioase si riguroase. "In octombrie, moment in care FMI a anuntat deraierea acordului cu Romania, mi-am exprimat ingrijorarea. Acum, insa, suntem mai optimisti, pentru ca relatiile cu FMI se imbunatatesc", a aratat Almunia.
Pe de alta parte, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a aratat ieri, dupa intalnirea cu Joaquin Almunia, ca va prezenta o strategie fiscala pentru urmatorii 3-5 ani la sfarsitul lunii martie. "Discutia pe marginea efectelor cotei unice de impozitare nu trebuie purtata in termeni de bine sau rau, ci de nivelul acesteia. Cu siguranta, cota unica de impozitare va avea ca efect in urmatorii ani o crestere a investitiilor, iar, pe de alta parte, a dus la o crestere a consumului atat in randul populatiei, cat si la marile companii. Cresterea consumului este un indicator foarte important pentru marii investitori care decid sa-si deschida o facilitate de productie intr-o anumita tara, numai dupa ce consumul depaseste un anumit prag", a spus Vladescu. Ministrul l-a asigurat pe comisarul european ca se cauta modalitati pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat la peste 30% din PIB. Oficialul Comisiei Europene s-a aflat la Bucuresti pentru a se informa asupra situatiei si perspectivelor economiei romanesti, pe baza carora isi va formula opinia pentru raportul de tara din luna mai. El a avut intalniri cu premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Traian Basescu si ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.