Directiile de sanatate publica (DSP) trebuie sa treaca rapid la organizarea de licitatii electronice pentru procurarea de lapte praf pentru bebelusii ce nu pot fi alaptati de catre mame, Ministerul Sanatatii (MS) alocand in acest sens 20% din fonduri
Directiile de sanatate publica (DSP) trebuie sa treaca rapid la organizarea de licitatii electronice pentru procurarea de lapte praf pentru bebelusii ce nu pot fi alaptati de catre mame, Ministerul Sanatatii (MS) alocand in acest sens 20% din fondurile destinate programului national. Secretarul de stat din MS Virgil Paunescu a declarat ieri, pentru Mediafax, ca MS a semnat cu Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) un acord potrivit caruia DSP-urile vor putea organiza licitatii electronice rapide pentru achizitionarea laptelui praf pentru sugari. Acordul va fi publicat saptamana viitoare, in Monitorul Oficial. Reprezentantul MS recunoaste ca ministerul a intarziat licitatiile si precizeaza ca laptele ce va fi achizitionat de directiile judetene va ajunge timp de cateva luni. De asemenea, MS va organiza licitatia in acest sens la inceputul lunii aprilie, sustine Paunescu. Incercand sa dea o explicatie noii crize a laptelui praf, de altfel devenita o practica obisnuita a MS de patru ani de zile, secretarul de stat al MS afirma ca s-a intarziat licitatia pentru laptele praf pentru ca specialistii ministerului trebuie sa reconfigureze programul pentru bebelusi, program care in prezent este unul "mai mult social decat medical". Reprezentantul MS sustine ca situatia din Romania trebuie modificata, in sensul ca numarul copiilor alaptati natural trebuie sa creasca, alaptatul la san avand o serie de avantaje atat pentru sugari, cat si pentru mame. Secretarul de stat a tinut sa precizeze ca Romania a primit observatii din partea UNICEF si a altor organizatii internationale pentru ca ar descuraja alaptatul natural, alocand sume mult prea mari pentru furnizarea laptelui praf. Romania aloca lapte praf pentru 60% din sugari, in timp ce, pe plan mondial, ponderea copiilor hraniti cu lapte praf nu depaseste 20%, afirma secretarul de stat.
Potrivit Legii 321/2001, laptele praf se ofera pentru sugarii de pana la 12 luni care nu beneficiaza de lapte matern. Lunar, in functie de varsta, un sugar primeste gratuit intre patru si sase cutii de lapte praf. Medicii sustin ca situatia creata prin suspendarea distribuirii de lapte praf gratuit pentru sugari este grava si neplacuta. "Marea majoritate a celor care beneficiau de lapte praf gratuit vor cumpara de acum inainte cel mai ieftin produs de pe piata sau vor alimenta sugarii chiar cu lapte de consum", declara medicii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.