Familia focsaneana Ilinca si Constantin Cristea a cerut ajutorul ziarului ZIUA pentru a denunta public faptul ca este pe cale sa ajunga victima unei retele de trafic de copii prin adoptii internationale, retea deservita in judetul Vrancea de avocati,
Familia focsaneana Ilinca si Constantin Cristea a cerut ajutorul ziarului ZIUA pentru a denunta public faptul ca este pe cale sa ajunga victima unei retele de trafic de copii prin adoptii internationale, retea deservita in judetul Vrancea de avocati, functionari de la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DASPC) Vrancea, procurori, judecatori, executori si politisti.
Familia Cristea (care l-a infiat in mod legal pe nou -nascutul Madalina Raducanu) ne-a declarat ca se simte distrusa de "efectele subterane ale traficului de copii". "Toate necazurile noastre de oameni corecti, cinstiti, au aparut imediat dupa ce adoptia minorei Raducanu Madalina ne-a fost incuviintata de Tribunalul Vrancea, la data de 19 mai 2003, dupa sedinta de judecata. Atunci mama naturala, (Raducanu Adina, din comuna Banca, Vaslui) ne-a cerut autoturismul nostru drept recompensa, pentru ca a consimtit la adoptia minorei, abandonata in Spitalul Judetean Vrancea, imediat dupa nastere (venita pe lume la 11 aprilie 2002 - n.n.)", explica Ilinca Cristea. In denuntul adresat personal lui Traian Basescu, la Focsani, cu ocazia zilei Unirii (24 ianuarie 2006), Ilinca Cristea a sesizat Administratia Prezidentiala asupra unor fapte criminale, musamalizate de procurori: "Intrata insa pe filiera traficului de copii, prin intermediul juristei Rodica Sambotin (de la DASPC - n.n.) si al avocatului Ion Ioanovici, cu copii vanduti la export pe sume mari, cuprinse intre 10 - 40.000 de euro, mama naturala a incasat deja 10.000 de euro (...), in conditiile in care aceasta femeie nu are nici un sentiment pentru copilul pe care l-a purtat in pantece si pe care il priveste ca pe o sursa de bani si nimic altceva".
"Pierderea copilului inseamna pentru el moarte"
Administratia Prezidentiala mai era sesizata de Ilinca Cristea asupra unui fapt uluitor, de-a dreptul criminal (fapt confirmat ulterior si de anumite autoritati de la Bucuresti, dupa cum vom vedea): "Informatiile noastre sunt clare: copilul Madalina Raducanu, nascut la 11 aprilie 2002, pe care il crestem de cand l-am luat din Spitalul Judetean, in data de 23 aprilie 2002, a fost vandut unor cetateni straini, care fac acum presiuni pentru a lua fetita. (...) Desi am intuit mereu ca sunt implicate persoane importante din cadrul autoritatilor publice, nu am realizat pana acum dimensiunea dezastrului care ne paste, intrucat predarea copilului nostru este datorata pentru o suma de 10.000 euro, deja incasata. Pierderea copilului ar insemna pentru noi si pentru el moarte".
Dosar cu nereguli, returnat in Spania
In timpul dubioaselor procese (derulate, la Focsani, Galati si Targoviste, intre 2003-2006), prin care mama biologica a micutei Madalina a incercat sa anuleze infierea legala efectuata de familia Cristea, s-a afirmat mereu ca faptul adoptiei internationale cu implicarea ilicita si chiar penala a unor functionari nu este real. Insa prin ancheta ceruta de Administratia Prezidentiala, secretarul de stat de la Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) a confirmat, in adresa oficiala nr.1360 din 22 februairie 2006, ca "in evidenta institutiei ORA exista o cerere inregistrata si un dosar de adoptie internationala, cu nr. 2781/2 aprilie 2003, depus de catre o familie de cetateni spanioli, domiciliati in Spania (...)Nu detinem informatii legate de persoanele care au furnizat familiei de cetateni straini informatiile si datele de identificare ale acestui copil, pentru ca familia respectiva sa formuleze si sa transmita in Romania cerera de adoptie internationala". Constatand erori si viciu grave in dosarul de adoptie internationala, asteptat cu atat interes financiar de mama biologica, ORA a raspuns familiei de cetateni spanioli ca "in prezent nu se poate da curs cererii de adoptie internationala, urmand a i se returna dosarul". In consecinta, abia dupa interventia prompta a Administratiei Prezidentiale si ORA, s-au confirmat indicii clare ale existentei unor grave ilegalitati si fapte de coruptie, reclamate de familia Cristea, dar musamalizate la Parchetul Vrancea si la DNA.
Oferta financiara ultrasecreta
Mama biologica a copilului (cu tata "natural", mai precis cu un tata care era concubinul mamei numitei Raducanu Adina!) si-a exprimat, initial, consimtamantul la infierea realizata de familia Cristea, conform declaratiei autentificate. Numai ca, dupa nasterea micutei Madalina, "mafia adoptiilor internationale", cu tentacule puternice in baroul Vrancea si la DASPC Vrancea a pus ochii pe acest copilas. Uitand ca si-a abandonat nou-nascutul si ca si-a dat consimtamantul infierii, la Focsani, mama biologica s-a lasat ispitita de interesele financiare ale "afacerii", si a atacat in instanta cu recurs, la Curtea de Apel Galati, sentinta civila corecta a Tribunalului Vrancea (nr.118/19 mai 2003, dosar 557/2003). Anul 2003 parea a fi unul fructuos, banos, pentru mama biologica si avocatul sau, Ion Ioanovici. Dupa cum s-a vazut, din Spania venise oferta ultra secretizata, pe filiera traficului de copii, pentru o adoptie internationala a unui prunc pe care statul roman, prin hotarare judecatoreasca il daduse spre infiere legala familiei Cristea. O instanta a Tribunalului Vrancea (jud.Doina Jelea si jud.Rodica Savin) a constatat in mod corect ca acea cerere de infiere a formulata de familia Cristea este legala, incredintandu-i copilul.
Documente false, oficializate de CA Galati
Nenorocirea familiei Cristea avea sa vina de la o instanta a Curtii de Apel Galati. Mama biologica, Adina Raducanu, a solicitat instantei de recurs sa respinga cererea de infiere a familiei Cristea. Juristul Rodica Sambotin de la DASPC Vrancea a devenit brusc interesat de preluarea copilului. In mod absolut bizar, instanta CA Galati a dispus admiterea recursului formulat de mama biologica, prin decizia civila nr. 1192/R din 2 octombrie 2003, luand in calcul un morman de documente false prin care numita Adina Raducanu si-a prezentat o situatie sociala, finaciara si familiala nereala. Intr-o plangere adresata autoritatilor judiciare, familia Cristea denunta sforile trase in instanta: "Am vazut cum judecatorii CA Galati, in dosarul 1098/C/2003, au intors toate argumetele, pana la acea data legale (...). Tarziu am inteles ca magistratii au facut exact ceea ce le dicteaza interesul, fie material (mai exact banul pe care il primesc pe hotarari judecatoresti), fie cel relational (rezultat din indeplinirea unor ordine de sus sau al structurilor de putere politica) si nu ceea ce le cere legea".
Favorizarea mafiei: cate 10-20 de dosare pe zi!
Europarlamentarul Emma Nicholson a fost instiintat de comiterea falsurilor grosolane in dosarul de la Galati si, mai mult, i s-au dezvaluit o serie de nereguli si ilegalitati savarsite de instanta galateana, cu scopul de a favoriza mafia adoptiilor intenationale: "Sentinta Tribunalului Vrancea a fost schimbata de instanta CA Galati prin acte false, pe care niste judecatori cu experienta nu le pot lua in considerare. Acei judecatori galateni au acceptat actele false prezentate de avocatul Ion Ioanovici pentru mama biologica din care a rezultat ca aceasta nu si-ar fi abandonat copilul in spital. Tot prin acte false a sustinut ca are serviciu si ca ar avea terenuri agricole. Juristul Sambotin Rodica a recunoscut ca DASPC Vrancea a comis abuzuri in dosarul civil, dar a negat acest fapt in dosarele penale in care Parchetul Vrancea i-a dat NUP, in conditiile in care a iesit la suaprafata implicarea juristei in traficul de copii, prin intermediul Fundatiei <<O viata fericita>> , in care un membru al familiei avocatului Ioanovici a avut calitate de angajat. Aceasta realitate precum si faptul ca acest avocat a avut cate 10-20 de dosare de adoptii internationale pe zi, sunt lucruri care rezulta din dosarele si condicele de sedinta ale Tribunalului Vrancea".
Erori judiciare confirmate oficial
Alarmat de continutul acuzatiilor existente in documentatia anexata plangerilor familiei Cristea, Oficiul Roman pentru Adoptii a investigat neregulile comise de instanta care a favorizat pe exponentii filierei traficului de copii din Vrancea: "Sub nici un aspect juridic - se arata in comunicatul ORA din 22 februarie a.c. - nu se justifica prezenta mamei biologice a copilului la procesul privind incuviintarea adoptiei. Este evident faptul ca aceasta a fost citata din eroare (...) S-a dat dovada de superficialitate, ignorandu-se un aspect fundamental, acela ca prin prezenta simultana la proces a parintelui biologic si a parintelui adoptator, ei iau cunostinta unii de altii , mai ales cu privire la domiciliile lor, fapt care in speta de fata a generat grave repercusiuni asupra copilului". "Incompetenta sau coruptie?", se intreaba Ilinca Cristea, neputandu-si explica erorile comise de o instanta compusa din trei judecatori platiti din banul public sa aplice legea. "Este dubios faptul ca procurorii anticoruptie, carora le-am denuntat acest caz nu vor sa efectueze cercetari cu adevarat competente pentru descoperi infractiunile de coruptie comise de anumiti functionari ai statului in acest dosar plin cu falsuri intelectuale, abuzuri in servicu si trafic de influenta", declara, disperata, Ilinca Cristea.
"Avocat cu tata procuror DNA"
Potrivit denuntului de la DNA -structura centrala, in filiera vranceana a mafiei adoptiilor internationale intra numele unui avocat cu tata procuror la PNA, avocat care si-ar fi traficat influenta pe raza instantelor din Targoviste. Acolo au ajuns prin stramutare dosarele cu plangerile familiei Cristea formulate impotriva scandaloaselor rezolutii NUP , primite de capii filierei din Focsani de la Parchetul Vrancea. O tentacula a filierei duce si la Consiliul Judetean Vrancea, inca patronat de urmaritul penal Marian Oprisan, conform denuntului de la DNA in care se arata ca "mama biologica a copilului a fost sprijinita de diverse personaje locale - avocati, procurori si judecatori din Judecatoria si Tribunalului Vrancea etc - dar si de directorul Toader Ghetu (vicepresedinte al Comisiei pentru Protectia Copilului din cadrul CJ Vrancea - n.n.), a carui sotie, prim grefier la Tribunalul Vrancea ar fi exercitat presiuni in vederea respingerii unor cereri formulate (...)".Am incercat in zadar sa luam legatura cu numita Adina Raducanu, mama biologica acuzata de fapte extrem de grave. La domiciliul sau declarat,(asa cum rezulta din dosarul 4144/2005), cel din satul Gara Banca din judetul Vaslui, nu a fost de gasit. In documentatia de la DNA se arata insa ca "ar locui clandestin in zona Focsanilor, impreuna cu un concubin, intr-o locuinta din comuna Carligele, in vecinatate cu casa parintilor juristei Sambotin si a secretarului general al Prefecturii, presedintele Comisiei pentru Protectia Copilului Vrancea".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.