Cainele suspectat ca, la sfarsitul lunii ianuarie, ar fi provocat moartea unui japonez pe care l-ar fi atacat pe o strada din centrul Bucurestiului, a reprezentat, in fata instantei Judecatoriei Sectorului 3, subiectul unor pledoarii impresionante pe
Cainele suspectat ca, la sfarsitul lunii ianuarie, ar fi provocat moartea unui japonez pe care l-ar fi atacat pe o strada din centrul Bucurestiului, a reprezentat, in fata instantei Judecatoriei Sectorului 3, subiectul unor pledoarii impresionante pentru luarea in custodie.
Avocatul Paula Iacob, reprezentantul asociatiei "Cutu-Cutu", a descris patrupedul ca fiind "femela, cu ochi blanzi si cu inima sensibila". Iacob si-a incheiat pledoaria prin a spune ca animalul "ar putea ceda in cazul unui verdict nedrept al instantei". Declaratia reprezentantului asociatiei a fost cu atat mai induiosatoare pentru magistrati, cu cat "miza" acesteia era adoptarea patrupedului, impreuna cu alti cativa maidanezi.
"Noi suntem vinovati ca amaratii au ajuns in strada"
Paula Iacob a sustinut ca "este obligatoriu" ca maidanezul "retinut" sa fie dat spre adoptie, fiind "o femela blanda", a carei viata ar putea fi pusa in pericol daca instanta nu decide incredintarea sa petitionarilor. Magistratii Judecatoriei Sectorului 3 au ramas in pronuntare sub acest aspect. Chiar daca judecatorii au ramas in pronuntare vizavi de preluarea catelusei, dezbaterile pe aceasta tema au fost aprige, mai ales dupa ce mai multe nume ale vieti, artistice autohtone au cerut "custodia" animalului. In fata importantei problemei, simpla identificare a catelului a devenit un element de rutina, nominalizarea sa drept "Coco" sau "Boschito" fiind elemente insignifiante raportat la argumentele privind dreptul la viata al animalului, astfel cum este prevazut in Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor. Din aceasta perspectiva, prevederile constitutionale privind drepturile cetatenesti au capatat conotatii polivalente. Astfel, Paula Iacob a mentionat ca "trebuie apelat la Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor. Face parte din drepturile omului de a avea un animal, in primul rand. Constitutia ne da dreptul la viata si la a avea un animal. Noi suntem vinovati de faptul ca acesti amarati au ajuns in strada. Toti ar trebui sa avem cate un animal".
"Nu da lapte, nu da oua, dar ne serveste cu credinta"
De asemenea, importanta patrupedelor in viata oamenilor a fost un argument din pledoaria lui Iacob, aceasta subliniind faptul ca prezenta cainelui in cat mai multe case ar reduce rata infractionalitatii, mai precis a furturilor din apartamente, dat fiind instinctul cainelui de aparare a teritoriului. "Este adevarat, nu da lapte, nu da carne, nu da oua, dar ne serveste cu buna credinta. Cainele este un animal inteligent. Trebuie sa deschidem un drum care sa arate ca noi, romanii, nu suntem hingheri", a sustinut Paula Iacob in fata instantei. Avocatul a mai precizat ca, asa cum exista posibilitatea formularii unei plangeri in cazul furtului unei vaci, spre exemplu, ar trebui sa se ia in calcul si dreptul la aparare al unui caine. In acest sens, Paula Iacob a aratat ca, potrivit hotararilor Consiliului General al Municipiului Bucuresti, persoanele fizice care nu detin un adapost special amenajat sunt gata sa plateasca suma de 150 de lei noi, taxa ceruta pentru incredintarea cainelui. Dupa terminarea sedintei de judecata, Iacob a declarat presei ca, desi l-a identificat in mod diferit pe maidanez sau a adus in fata instantei argumente legale abrogate, dreptul animalului primeaza. "Si totusi... eu nu pot sa apar un caine. Apar niste fundatii", a concluzionat aceasta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.