Cabinetul Tariceanu a adoptat ieri o Ordonanta de modificare a Legii 187/1999 privind deconspirarea Securitatii ca politie politica si accesul la propriul dosar. La elaborarea Ordonantei de Urgenta au contribuit Constantin Ticu Dumitrescu, initiator
Cabinetul Tariceanu a adoptat ieri o Ordonanta de modificare a Legii 187/1999 privind deconspirarea Securitatii ca politie politica si accesul la propriul dosar. La elaborarea Ordonantei de Urgenta au contribuit Constantin Ticu Dumitrescu, initiator al Legii 187/1999, Marius Oprea, Claudiu Secasiu, Stejarel Olaru, Ionut Dogaru, Cristian Parvulescu. "Au fost aduse modificari ce permit accesul mai usor la propriul dosar al persoanelor cu cetatenie romana dupa 1945, al cetatenilor din NATO si al cetatenilor din tarile membre ale Uniunii Europene, dupa integrarea in UE", a declarat ieri, primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu. El a precizat ca persoanele ce detin demnitati publice alese sau numite si care au ascuns ca au avut relatii cu fosta securitate isi vor pierde mandatul. Se va extinde categoria celor care vor fi verificati de CNSAS din oficiu. Astfel, vor fi verificati presedintele, primul-ministru, ministrii - membri ai Guvernului, secretari generali si secretari generali adjuncti ai celor doua Camere, directorii de departamente in Camere, prefecti, subprefecti, primari, viceprimari, sefi de servicii descentralizate, ofiterii superiori din Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie din cadrul Ministerul Justitiei si Directia Generala de Informatii si Protectii Interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor - la seful institutiei din care acestia fac parte.
Ticu Dumitrescu, reprezentantul Guvernului
Consilierul de stat Marius Oprea a spus ca modificarile aprobate de Guvern au tinut cont de analiza tuturor deficientelor inregistrate in ultimii sase ani in functionarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). El a mai spus ca au fost incluse definitii mai exacte a agentilor de politie politica. "Activitatea de politie politica priveste toate institutiile si persoanele care au facut ceva ce a lezat drepturile omului. Competentele CNSAS se extind asupra militiei, procuraturii. In actul normativ securitatea este integrata sistemului de politie politica. Ramane sa se individualizeze vinovatiile in functie de ce se descopera CNSAS in dosar", a afirmat Marius Oprea. El a precizat ca, potrivit reglementarilor actului normativ, vor fi deconspirati si agentii acoperiti, cu exceptia celor activi inca. Oprea a mai spus ca din Consiliu vor face parte, pe langa noua persoane numite potrivit procedurilor anterioare, un membru numit de Guvern si unul numit de presedinte. Oprea a precizat ca membrul CNSAS numit de Guvern va fi insusi Constantin Ticu Dumitrescu, initiatorul acestei legi. "Legea este foarte aproape de a fi redenumita legea Ticu", a mai spus Oprea.
Liber la propriul dosar
Noile reglementari faciliteaza accesul la propriul dosar pentru persoanele care au avut cetatenie romana dupa 1945, precum si orice cetatean al unei tari membre NATO. De acelasi drept vor beneficia si cetatenii statelor membre ale UE, incepand cu data aderarii Romaniei. Acest drept se exercita la cerere si consta in studierea nemijlocita a dosarului, eliberarea de copie dupa actele dosarului si de inscrisuri ce privesc propria persoana. Accesul vizeaza toate tipurile de informatii stranse de organele de securitate, indiferent de suportul pe care se afla acestea - hartie, microfilm, discheta, banda audio sau video. Beneficiari ai acestor drepturi sunt, conform deciziei Guvernului, sotul supravietuitor si rudele pana la gradul al patrulea, inclusiv ale persoanei decedate.
Accesul la functii publice, limitat
Primul ministru Calin Popescu Taricenu a explicat: "Am limitat accesul la functiile publice a persoanelor care au avut relatii cu fosta Securitate. Persoanele care ocupa functii de demnitate publica alese sau numite, care au ascuns adevarul in legatura cu relatiile avute cu fosta Securitate isi vor pierde mandatul". Potrivit actului normativ, falsul in declaratia pe propria raspundere privind apartenenta, ca agent sau colaborator, la politia politica comunista, constatat in justitie, atrage pierderea demnitatii sau functiei publice a persoanei care a facut declaratia. Persoanele care candideaza pentru functia de presedinte al Romaniei sunt obligate sa faca o declaratie pe propria raspundere privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al politiei politice comuniste. Declaratiile se depun la Biroul Electoral Central care, in termen de 24 de ore de la inregistrare, le inainteaza Consiliului.
Atributiile Colegiului
Colegiul se pronunta din oficiu ori de cate ori apar noi probe cu privire la activitatea de politie politica a unei persoane asupra careia s-a pronuntat anterior. De asemenea, Colegiul sesizeaza Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu neconcordanta dintre declaratie pe propria raspundere si rezultatul verificarii. O alta modificare vizeaza largirea dreptului de acces la informatie in legatura cu calitatea de agent sau de colaborator al politiei politice. Astfel, pe langa persoanele mentionate de actuala legislatie, vor mai fi verificati la cererea mass-media, partidelor politice, organizatiilor neguvernamentale sau a oricarui cetatean roman, persoanele care ocupa urmatoarele functii: procurorii din cadrul Departamentului National Anticoruptie; persoanele cu functii de conducere in Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului si in Agentia Nationala a Functionarilor Publici; prodecanii, secretarii stiintifici de facultate si sefii de catedra din institutiile de invatamant superior de stat si private; membrii ai organelor de conducere statutare ale partidelor politice la nivel local; directorii in institutiile de cultura la nivel local.
Predarea arhivei in 60 de zile
Actul normativ prevede, sub incidenta sanctiunii, predarea, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei, a tuturor tipurilor de documente intocmite de fosta Securitate: acte, dosare, registre, inregistrari foto, video, audio si informatice, baze de date, inclusiv dosarele de cadre ale ofiterilor de securitate, cu exceptia celor care privesc siguranta nationala. Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Justitiei, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor de Externe, Arhivele Nationale si orice alte institutii sau private, precum si persoanele fizice care detin asemenea documente sunt obligate sa le predea Consiliului, in termen de 60 de zile. Nerespectarea acestor obligatii atrage raspunderea penala, administrativa, civila sau disciplinara a conducatorilor institutiilor sau persoanelor fizice respective. Membrii Colegiului au obligatia sa sesizeze Parchetul in situatia in care ii este blocat dreptul de acces la documente.
Chiulangiii, inlocuiti
Ordonanta stabileste un nou mod de numire a celor 11 membriii ai Colegiului CNSAS. Acestia vor fi numiti in continuare de Parlament, insa spre deosebire de legislatia in vigoare, presedintele Romaniei si primul-ministru vor putea propune cate un reprezentant. Noua membri ai Colegiului vor fi numiti la propunerea grupurilor parlamentare, potrivit configuratiei politice a celor doua Camere. Membrii CNSAS sunt numiti pe un mandat de sase ani, ce poate fi reinnoit o singura data. Actul normativ contine reglementari care conduc la evitarea blocajelor in functionarea CNSAS, printr-o mai clara precizare a obligatiilor ce revin membrilor sai. Noile reglementari precizeaza ca in cazul absentei nemotivate la mai mult de 3 sedinte consecutive a unuia dintre membri, majoritatea simpla a Colegiului va sesiza Parlamentul, care, in termen de 30 de zile de la sesizare va initia procedura de inlocuire a acestuia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.