Fostul om de casa al lui Ion Iliescu, senatorul Ioan Talpes (foto stanga), vrea sa-si refaca influenta politica pierduta, odata cu matrasirea lui Ion Iliescu. Talpes are ganduri mari. Vrea sa se foloseasca de toate resursele si relatiile pe care l
Fostul om de casa al lui Ion Iliescu, senatorul Ioan Talpes (foto stanga), vrea sa-si refaca influenta politica pierduta, odata cu matrasirea lui Ion Iliescu. Talpes are ganduri mari. Vrea sa se foloseasca de toate resursele si relatiile pe care le are pentru a face un veritabil pol politic din PPCD (PNTCD). La cateva luni dupa ce a demisionat din PSD a incercat sa isi ofere serviciile presedintelui Basescu, considerand ca steaua politica a Tatucului Iliescu a apus definitiv. Iliescu nu mai are forta sa dea un puci in PSD si nici simpatizantii de odinioara cu care sa construiasca un nou partid la stanga stangii politice. Talpes a pus pe hartie toate amanuntele, a tras linie si a actionat in consecinta. De la Iliescu la Basescu, si-a spus fostul sef al SIE, implicat intr-o suita de scandaluri de afaceri, politice si de servicii secrete. A fost, insa, refuzat brutal. Cel putin pentru public. Totusi, analistii, ca si o parte din sursele noastre ne-au dat de inteles ca o intelegere Talpes-Basescu ar putea exista. Dar nu cu Talpes la Cotroceni. Si fara un Talpes in sanul PD. Imaginea de "cal troian" ar putea compromite PD, ca si planurile locatarului de la Cotroceni. Dar un Talpes, ca artizan al unui pol politic destul de puternic si care sa contreze nesupunerea PNL ar fi pe placul lui Basescu. Cum tot pe placul lui Basescu e o constructie politica in jurul lui Gigi Becali, care sa contracareze ascensiunea PRM. Scandalul Becali-Vadim e cel putin dovada ca diversiunea din laboaratoarele de la Cotroceni a inceput sa functioneze. Gigi Becali deja se agita ca va forma un partid puternic pe scheletul descarnat al crestin-democratiei. Infiltrarea lui Becali la PRM a esuat, fapt pe care patronul de la Steaua l-a recunoscut.
Revenind la Talpes, maestrul manevrelor oculte este ca si inscris in PPCD. Si nu intamplator. PPCD profita de mostenirea PNTCD si ar fi singurul partid care, daca ar dispune de suficiente fonduri, ar putea avea o ascensiune fulminanta. Polul de putere al PPCD este la Timisoara, unde Ciuhandu, seful partidului, este si primar. Tot la Timisoara sunt fratii Iancu, implicati adanc in scandalul RAFO, in afacerile VGB si BkP. Fratii Iancu stau pe o gramada de bani deturnati din zona Moldovei, din fiefurile Iacubov, Hrebenciuc si Sechelariu. Nume cu rezonanta de scandal, ajunse coperti de dosare la DNA si Parchetul General. Talpes nu este strain acestei filiere legata de afaceri cu petrol. Ba chiar este considerat unul dintre capii acestei retele, iar ziarul ZIUA, in dezvaluirile legate de "Elefanti" a devoalat acest lucru.
Ca e trimis sau nu de Basescu, ori ca evolueaza pe cont propriu, Talpes, pe langa faptul ca-si va oferi postul de senator - transformand partidul lui Ciuhandu intr-unul cu acces direct la Parlament - va fi nodul gordian al axei Hrebenciuc - Iancu - Ciuhandu, asa cum Gigi Becali e nodul de influenta al axei Hrebenciuc - PNG. Observam cum, dintr-o data, maestrul combinatilor, Hrebenciuc se afla la capatul ambelor trasee, dar si bine infipt in PSD. Despre Hrebenciuc, nu de putine ori s-a spus ca s-a inteles cu Basescu, iar un semnal a fost "spargerea" redactiei ziarului Adevarul, amendata cu un editorial al lui Cristian Tudor Popescu.
Talpes si PPCD, uniti de o cauza comuna
Timisoara este locul unde afacerile lui Talpes si ale partenerului sau de taina, Ovidiu Tender, au prosperat intotdeaua. Nu trebuie neglijata nici relatia, acum putin mai rece, dintre fratii Marian si Octavian Iancu si fostul consilier prezidential. Din relatia dubioasa creata intre Talpes si PPCD au de beneficiat ambele parti. Talpes incearca sa recupereze capitalul de influenta pierdut dupa caderea guvernarii Nastase inscriindu-se intr-un partid cu traditie istorica in Romania si un nume foarte cunoscut in afara. PPCD are tot atat de multe de castigat. Exista o teorie probata, conform careia un partid cazut in anonimat poate sa castige la capitolul imagine prin aducerea in randurile sale a unei figuri foarte puternice. Cu atat mai bine este daca acea figura este controversata. Cu cat mai controversata este persoana, cu atat mai mult discutiile despre partid vor fi mai aprinse. Mai mult, PPCD poate beneficia, intr-un fel sau altul, atat de informatiile pe care le detine Talpes in calitate de fost sef al SIE si fost procuror general, dar si de sponsorizarea generoasa a acestuia. Miza pe care o urmaresc cele doua parti este aceeasi. Crearea unui pol crestin-democrat exclusiv in jurul PPCD, Talpes fiind un pion important in acest proiect, pentru ca vine cu banii, informatiile si, de ce nu, calitatea de senator. Ambitia comuna a celor doua parti este aceea de a marginaliza PD.
Calul troian
Potrivit unor surse din cadrul (PPCD) PNTCD, primirea lui Talpes in randurile fostilor taranisti este un prim pas in demararea proiectului de construire a unui pol crestin-democrat. Acesta este motivul pentru care Ciuhandu l-a luat de mana pe Talpes si l-a dus la cancelarul german Angela Merkel. Dupa ce PD a tratat cu dispret anul trecut incercarea PPCD de a apropia cele doua partide, crestin-democratii au profitat de faptul ca sunt membri cu drepturi depline ai PPE si au pus bete in roate democratilor, propunandu-le popularilor europeni ca democratii sa fie tratati doar cu statutul de observatori. Ceea ce s-a si intamplat. La fel cum PPCD a propus PPE ca partidul conservator sa nu fie primit in randurile popularilor europeni si nu a fost primit. Surse din cadrul crestin-democratilor spun ca PPCD nu va accepta niciodata construirea unui pol popular in jurul PD, ci doar in jurul PPCD. De aceea, incercarea dubioasa a lui Gigi Becali de a face un pol asemanator, dar cu patronul Steaua in frunte, nu este vazuta ca o varianta de lucru de crestin-democrati. La randul sau, Ioan Talpes are de platit politele sale fostului partid al lui Traian Basescu. Anul trecut, dupa ce a demisionat din PSD, prima vizita pe care Talpes a facut-o a fost la Palatul Cotroceni, propunandu-i acestuia o colaborare in folosul amandurora. Propunere pe care Basescu a refuzat-o brutal si in bataie de joc. In conditiile in care Talpes este in posesia multor informatii interesante legate de politicienii tarii si poate chiar legate de Basescu, el nu are nimic de pierdut si nu poate fi prins cu nimic. In acest sens, deloc de neglijat este faptul ca sefii serviciilor secrete au ramas aceiasi care erau pe vremea cand Talpes conducea Departamentul Securitatii Nationale de la Cotroceni. Exista insa tot soiul de zvonuri politice ca, de fapt, Talpes ar putea fi un cal troian infiltrat de Basescu prin Hrebenciuc la PPCD din doua motive. Primul ar fi ca PPCD sa accepte pana la urma formarea unei axe populare la PPE cu PD cap de afis. Al doilea ar fi crearea unui partid puternic care sa fie opus PNL in eventualitatea ca Alianta se va rupe.
Cine este Ciuhandu?
Gheorghe Ciuhandu este primar al Timisoarei din 1996. Personaj discret pana la colapsul PNTCD din 2004. La inceputul lunii iulie 2004, Victor Ciorbea si-a dat demisia din functia de lider al partidului, pentru ca, o luna mai tarziu, sa fie validat in aceasta functie discretul primar al Timisoarei. La cateva luni dupa ce intra in atentia opiniei publice, Ciuhandu intra in cursa pentru Presedintie. Castiga cu aceasta ocazie un important capital de simpatie. La Timisoara, Ciuhandu a reusit sa castige trei mandate consecutive de primar, independent de partidul in care se afla si de faptul ca acesta aproape ca a intrat in anonimat dupa pierderea alegerilor in 2000. De profesie inginer constructor, Ciuhandu nu a fost membru al PCR, a fost participant activ la Revolutia din decemrie 1989 si, in general, nu a fost banuit de a fi comis vreo ilegalitate. Gheorghe Ciuhandu se afla in relatii destul de apropiate cu fratii Iancu.
PNTCD l-a pus pe Talpes pe lista rusinii inainte de a-l racola
Cu ceva vreme inainte de a-l considera un crestin-democrat veritabil, PNTCD l-a pus pe fostul sef al PSD, Ioan Talpes pe o lista a rusinii de pe site-ul www.pntcd.ro-usa.com. La capitolul "Texte omagiale scrise de demnitarii de azi", dedicat comunismului, Ioan Talpes apare la loc de cinste cu un citat din tineretea sa "de aur": "Nicolae Ceausescu, personalitate de exceptie". Crestin-democratii ii fac fostului pesedist o biografie care il desfiinteaza practic, cu atat mai mult nu-l califica sa intre in randurile celor care sustin o lege a lustratiei. "A facut parte (n.r.-Talpes) din cercul de intimi ai generalului Ilie Ceausescu, fratele dictatorului. In 1986 il gasim cu un articol de fond in Scanteia, organul CC al PCR- "onoare" care nu putea fi facuta oricarui muritor de rand, ci numai oamenilor de maxima incredere ai regimului". Articol din care PPCD preia pasajele cele mai relevante pentru personalitatea lui Talpes. "Almanahul "Flacara" din 1989 ne rezerva o alta pagina antologica din opera istoricului militar Ioan Talpes. "In mai cand rozele infloresc" nu este, asa cum ar fi de asteptat, titlul unui volum de versuri inchinate dragostei, ci al unui articol omagial consacrat sarbatoririi zilei de 1 mai 1939, data mitologica in istoria comunista. Dar iata ce scria Ioan Talpes, nu cu mult timp inaintea rasturnarii de regim din decembirie 1989: "Ca intotdeauna in momentele de rascruce ale istoriei moderne a neamului romanesc, evenimentele ce s-au desfasurat sub semnul zilei de 1 Mai 1939 au purtat amprenta unei personalitati de exceptie, care si-a impletit destinul cu al poporului din care facea parte, dedicandu-si intreaga viata slujirii si propasirii intereselor majore ale patriei sale-tovarasul Nicolae Ceausescu", se arata in capitolul destinat de taranisti lui Talpes.
Fostul sef al SIE isi redescopera radacinile taraniste
"Sunt taranist de cand m-am nascut". Afirmatia ii apartine senatorului Talpes care, la 16 ani dupa ce ii scria poeme in proza dictatorului Ceausescu, si-a redescoperit valentele crestin-democrate. In momentul in care si-a anuntat intentia de a intra in PPCD, Talpes a aratat ca intreaga sa familie, originara din Toplet, Caras-Severin, a fost taranista.
"In 1985 era sa fiu dat afara din armata, fiindca eram considerat taranist", se lauda Talpes, in ciuda evidentelor. Mai mult, el sustinea ca in 1991 a fost singurul om de la Palatul Cotroceni cu care a vrut sa discute Corneliu Coposu.
Afacerile lui Talpes in Timisoara
In afara de crestin-democratie, Ilie Ceausescu si Ion Iliescu, Ioan Talpes a mai avut si ale pasiuni la viata sa. Printre acestea, afacerile cu cele mai dubioase personaje din Romania. Impreuna cu controversatul sau consilier de la Palatul Cotroceni, Paul Sarbu, si din pozitia de sef al Departamentului Securitatii Nationale pe care a avut-o la Palatul Cotroceni, Talpes i-a atacat sistematic pe adversarii politici ai lui Iliescu si pe proprii dusmani de afaceri. Ca detaliu, Sarbu are si el legaturi cu crestin-democratia, fiind consilier ministerial in timpul guvernarii PNTCD.
Ioan Talpes a fost cel care si-a asumat public in 2004 rolul de initiator al memorandum-ului care a stat la baza acuzatiilor aduse omului de afaceri Dinu Patriciu in dosarul Petromidia, memorandum alcatuit de Sarbu. Acelasi document avizat de Talpes a stat la baza santajului comis de Marian Iancu si Ovidiu Tender, partenerii traditionali de afaceri ai lui Talpes, asupra patronului de la Petromidia. Aceste actiuni au fost pregatite cu mult timp inainte, de pe vremea cand RAFO Onesti se dorea competitorul Petromidiei, fratii Iancu se visau concurentii lui Patriciu, iar Talpes spera sa devina un magnat al industriei romanesti. Memorandumul a fost facut ulterior public prin intermediul papusarului Corneliu Vadim Tudor. Dupa cum ziarul ZIUA a relatat, aparitia lui Vadim cu acest memorandum a venit la doua saptamani dupa ce Marian Iancu si Ovidiu Tender i-au facut o vizita lui Dinu Patriciu, cerandu-i fuzionarea RAFO cu Petromidia. In caz contrar, au amenintat cei doi, Dinu Patriciu urma sa aiba "mari probleme". Tot ZIUA a scris ca atat Marian Iancu, cat si Ovidiu Tender stiau de documentul pe care Vadim urma sa-l faca public, acesta fiind chiar instrumentul santajului. In fapt, prioritatea grupului dirijat de Talpes in toata perioada 2000-2004 a fost controlarea si obtinerea banilor din petrol. Pentru indeplinirea acestui plan, Talpes, Tender, Sarbu si foarte multi altii au conceput si aplicat un plan nu numai pentru obtinerea banilor, dar si pentru zdrobirea concurentei. In acest sens a fost pus Sarbu sa conceapa celebrul "memorandum Petromidia" in care Dinu Patriciu era acuzat nereguli legate de privatizarea si gestionarea companiei. Tot ZIUA a dezvaluit la acea vreme ca omul lui Talpes, Paul Sarbu, se intalnea cu Marian Iancu la un hotel din Timisoara pentru a pune la cale detaliile planului de preluare a Petromidia. In ceea ce-l priveste pe Tender, in ciuda faptului ca Talpes a negat cu obstinenta de-a lungul timpului ca ar avea vreo legatura cu acesta, este de notorietate faptul ca acestia obisnuiau sa-si petreaca vacantele impreuna, iar Tender a fost invitat la nunta fiului lui Talpes, atat la Snagov, cat si in Bulgaria. Si tot ziarul ZIUA a relatat ca, la interventia si aprobarea data direct de Talpes, printr-o firma a lui Tender, au fost facute zece legitimatii SIE pentru a fi folosite in interiorul tarii in actiuni de influenta. Cei pe numele carora s-au facut legitimatiile nu erau angajati ai SIE ci doar oameni aserviti structurii informative a grupului Talpes - Tender - Timofte. In acest moment, Ovidiu Tender si Marian Alexandru Iancu sunt cercetati pentru savarsirea unor fapte ce ar fi cauzat un prejudiciu de 270 de milioane de lei la Rafo Onesti. Noile acuzatii sunt legate de spalare de bani, initiere si constituire de grup infractional organizat, complicitate la inselaciune si instigare la abuz in serviciu, faptele vizand activitatea SC RAFO Onesti si SC Carom SA.
Becali cumpara fostele inchisori comuniste de dragul PPCD
Liderul PNG, Gigi Becali, vrea si el crearea unui pol crestin-democrat, dar nu stie exact ce vrea. Singurul lucru de care este convins Becali e ca viitorul lider al acestui pol va fi el. Este singurul mod in care Becali intelege ca accepte orice negocieri. Singurii politicieni care ar adera, de princpiu, la polul lui Becali sunt Marian Petru Milut, acum simplu membru al PPCD, si deputatul independent Aurelian Pavelescu. Dar nici pe cei doi nu se poate baza Becali. Potrivit unor surse, cei doi nu vor sa il urmze pe Becali atat timp cat acesta nu are o idee clara despre ce vrea sa faca. In tot acest timp, patronul Steaua ii considera pe cei doi ca fiind "cu el". Gigi Becali poarta negocieri de-a valma, pe orice filiera. Ne-a declarat ca are de gand sa cumpere fosta inchisoare de la Ramnicu-Sarat unde au fost incarcerati politic lideri istorici ai crestin-democratiei. Aceasta dupa ce vicepresedintele PPCD Mihai Marinescu declarase ca inainte de a vrea sa faca un pol crestin-democrat, Gigi Becali trebuie sa demonstreze ca este crestin-democrat. In rest, Becali vrea sa se intalneasca cu liderul AP, Emil Constantinescu, pentru a pune capat razboiului dintre ei doi si a incerca o colaborare politica. Pana la Constantinescu, Becali s-a intalnit deja cu fostul lider taranist Victor Ciorbea, care pare deja interesat de o colaborare cu patronul Steaua. De altfel, cei doi au mai purtat negocieri in anul 2003, cand Ciorbea era liderul PNTCD si se zvonea ca doreste o fuziunea a taranistilor cu PNG. In alta ordine de idei, Becali spune ca planurile sale politice vizeaza distrugerea PRM si a PSD. Despre faptul ca vrea sa distruga PSD l-a anuntat si pe prietenul sau, Viorel Hrebenciuc. Prietenia dintre cei doi este in continuare stransa, dar, in ciuda faptului ca este din ce in ce mai putin vizibil in PSD, Viorel Hrebenciuc l-a anuntat pe Becali ca nu vrea sa intre in PNG.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.