Procurorul sef al Tribunalului ONU pentru crime de razboi, Carla del Ponte, a infirmat, ieri, informatiile conform carora generalul Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, ar fi fost capturat, marti, informeaza BBC. Ponte a preciz
Procurorul sef al Tribunalului ONU pentru crime de razboi, Carla del Ponte, a infirmat, ieri, informatiile conform carora generalul Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, ar fi fost capturat, marti, informeaza BBC. Ponte a precizat ca "aceste zvonuri false nu au avut nici un temei" si a negat faptul ca, in prezent, s-ar negocia predarea lui Mladici. Clarificarile au aparut dupa ce, marti seara, informatii contradictorii privind arestarea lui Ratko Mladici, inculpat de Tribunalul Penal International pentru acte de genocid si crime impotriva umanitatii, au fost transmise de agentiile de presa straine. Initial arestarea lui Mladic a fost anuntata de un post de televiziune din Republica Srpska, stirea fiind preluata de agentia Taniug si de postul de radio B92 care sustineau ca acesta a fost arestat la Belgrad, dupa care ar fi fost transferat in orasul bosniac Tuzla. Ulterior, autoritatile sarbe au dezmintit oficial stirea, calificand-o drept "incorecta". "Este o manipulare care afecteaza Serbia si nu contribuie la eforturile Guvernului de dezvoltare a cooperarii cu TPI", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului de la Belgrad. Informatiile privind capturarea fostului lider militar au fost negate de politia sarba, dar si de responsabili din cadrul UE si TPI.
Comandantul sarbilor bosniaci
Sursele neoficiale citate de postul de radio B92 sustineau ca operatiunea de arestare a lui Mladici ar fi inceput in cursul diminetii de marti si s-ar fi incheiat la Belgrad in cursul dupa-amiezii. Generalul Mladici a fost inculpat de TPI in 1996 pentru rolul jucat in asedierea orasului Sarajevo si pentru masacrarea, in 1995, a 8000 de musulmani, la Srebrenita, considerata cea mai mare atrocitate comisa in Europa, de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. Generalul, un apropiat al lui Radovan Karadzici, a condus armata sarbilor bosniaci in perioada 1992-1995.
Arestarea si extradarea sa catre TPI este una din principalele conditii pentru integrarea Serbiei in UE, noteaza Reuters. Predarea lui Mladici este pereceputa de cea mai mare parte a sarbilor drept un sacrificiu necesar, in vreme ce altii considera ca generalul a fost doar un soldat care a executat niste ordine.
Zvonurile privind eventuala sa arestare au luat amploare in conditiile in care Belgradul urmeaza sa reia, saptamana viitoare, negocierile cu UE in vederea semnarii unui acord de asociere si stabilizare, primul pas spre integrarea europeana. A devenit insa aproape o regula ca, inaintea unor evenimente de acest gen, zvonuri intense privind o posibila arestare a lui Mladici sa inceapa sa circule in tara. De data aceasta, zvonurile au castigat in greutate dupa ce un oficial apropiat al premierului Vojislav Kostunita a declarat, luni, ca Mladici se va preda curand. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.