Creditele pentru populatie vor fi considerate mai putin riscante incepand cu 1 ianuarie 2007, datorita dispersiei mari care diminueaza riscul. Potrivit regulamentului Basel II, care va intra in vigoare la acea data, la expunerile pe retail riscul aso
Creditele pentru populatie vor fi considerate mai putin riscante incepand cu 1 ianuarie 2007, datorita dispersiei mari care diminueaza riscul. Potrivit regulamentului Basel II, care va intra in vigoare la acea data, la expunerile pe retail riscul asociat poate fi diminuat de la 100% la 75%. In aceeasi situatie favorabila se vor afla plasamentele bancilor in titluri ale societatilor de brokeraj, a caror pondere de risc scade de la 100% la 20%, pe termen scurt, respectiv la 50%, pe termen lung, si creditele garantate cu proprietati imobiliare, a caror pondere de risc se va diminua de la 50% la 35%. La polul opus, creditarea va fi mai severa pentru administratia centrala, in alta moneda decat cea locala, ponderea de risc crescand de la 0 la 50%, si pentru administratia regionala si locala (de la 20% la 100%). De asemenea, ponderea riscului asociat plasamentelor in titluri ale entitatilor necotate la bursa creste de la 100% la 150%. In aceste conditii, bancherii propun Bancii Nationale a Romaniei (BNR), modificarea reglementarilor privind gradul de risc asociat microintreprinderilor si autoritatilor locale, pentru a diminua costurile institutiilor de credit cu aceste finantari. Printre propuneri se numara includerea microintreprinderilor in categoria clientilor de retail si o ponderare a riscului pentru autoritatile locale sub nivelul propus in regulamentul Basel II, a declarat ieri vicepresedintele Bancii Comerciale Romane (BCR), Ilie Mihai, la un seminar organizat de FinMedia privind introducerea Basel II. Gradul de risc asociat unui credit are o influenta directa asupra costurilor bancilor comerciale, intrucat un nivel ridicat al riscului presupune constituirea de provizioane mai mari si un supliment de capital propriu pentru acoperirea expunerii institutiei de credit. Potrivit oficialului BCR, necesarul de capital in conditiile aplicarii Basel II va fi mai mare la nivel general fata de cerintele actuale. Viceguvernatorul BNR Florin Georgescu s-a aratat de acord cu varianta introducerii microintreprinderilor in categoria de retail, dar si-a exprimat rezerva fata de incadrarea autoritatilor locale intr-o clasa de risc mai scazut decat cel prevazut de regulament. In opinia lui Georgescu, comunitatile locale din Romania au o forta financiara mult mai redusa decat cele din tarile Uniunii Europene, intrucat procesul de descentralizare s-a realizat numai la nivel de obligatii, fara a fi asigurate si resursele necesare. El a precizat ca banca centrala deruleaza impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor o analiza asupra impactului introducerii Basel II, care se va incheia pana la mijlocul acestui an. Potrivit lui Georgescu, legislatia aferenta, armonizata cu directivele europene, urmeaza sa fie finalizata pana in luna octombrie si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007. Prevederile acordului Basel II in domeniul bancar au fost preluate si in directivele Uniunii Europene si vor fi aplicate in statele membre, din anul 2007.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.