Surpriza de proportii la CSM: procurorul militar Gheorghe Cornescu (foto), candideaza astazi pentru functia de secretar general adjunct al inaltului for al magistraturii desi a fost subiectul unor socante dezvaluiri in presa centrala, referitoare la
Surpriza de proportii la CSM: procurorul militar Gheorghe Cornescu (foto), candideaza astazi pentru functia de secretar general adjunct al inaltului for al magistraturii desi a fost subiectul unor socante dezvaluiri in presa centrala, referitoare la implicarea sa in "afacerile judiciare" ale unor clanuri de infractori periculosi
Pentru locul lasat liber de magistratul Ilie Piciorus, se lupta astazi, la CSM, patru candidati. Printre acestia, l-am descoperit pe controversatul procuror de la Parchetul General, Gheorghe Cornescu. Numele lui Cornescu a fost descoperit cu dificultate, deoarece pe ordinea de zi a sedintei plenului CSM, la punctul doi, sunt consemnate doar aceste cuvinte "seci": "Numirea in functia de secretar general adjunct al CSM". Probabil ca vreun functionar din aparatul tehnic al CSM s-a jenat de aparitia unor nume de magistrati controversati pe lista cu candidaturi, care - in mod normal - trebuia sa apara si pe site-ul inaltului for al magistraturii.
Magistrat santajabil?
Biografia si CV-ul procurorului militar Gheorghe Cornescu sunt marcate de fapte, date si acuzatii publice care i-au construit deja o imagine de magistrat compromis, chiar aflat in postura de a fi santajat de anumiti capi ai lumii interlope. In consecinta, potrivit dezvaluirilor din presa ultimilor ani, magistratul Cornescu are o reputatie compromisa de implicarea sa in "afacerile" mafiei conduse de celebrul Fane Capatana, in jocurile murdare ale clanurilor de infractori. Ziarul ZIUA publica in editia din 13 februarie 2001 (exact acum cinci ani), declaratiile incendiare ale lui Fane Capatana, in care celebrul cap al lumii interlope afirma cum anumiti oameni ai legii au impus in randul mafiilor romanesti "taxa de protectie penala" (NUP-uri sau SUP-uri aranjate, anchete penale directionate - spre anumite personaje - chiar la nivelul Parchetului General, dosare penale asezonate cu rechizitorii premeditat viciate de procurori corupti, care sa atraga achitarea sau condamnari simbolice etc.).
Interlopul Fane Capatana, adapostit de procurori
Dat in urmarire generala, interlopul Fane Capatana a reusit sa se ascunda de politisti, avand si sprijinul unor procurori militari. Fane Capatana declara: "Dupa bataia dintre noi si clanul lui Belmondo, eu am fugit, iar fratele meu si cei doi cumnati s-au predat. Toata perioada asta, cat eram urmarit general, m-am intalnit cu fostul ofiter SPP Gheorghe Velea (devenit, ulterior procuror militar, apoi plecat "cu probleme"din magistratura, refugiat in avocatura la Braila si, din toamna anului 2005, candidat... permanent, la CSM, pentru reocuparea unui post de procuror la Braila cu transfer la Parchetul General, la Sectia parchetelor Militare - n.n., S.A.). M-am intalnit si cu magistratul Gheorghe Cornescu (la acea data ocupa functia de adjunct al sefului Sectiei Parchetelor Militare - n.n.,S.A.). Ei mi-au sugerat ca daca voi inceta cu acuzele la adresa lui Mocuta, va iesi totul bine".
"Ma vedeam la sprituri cu Cornescu"
Declaratia acestui cap al infractorilor periculosi cuprinde si amanunte picante probabil pentru opinia publica, dar extrem de grave pentru ceea ce ar trebui sa insemne "moralitate" sau "buna reputatie" la un magistrat cu pretentie de a ocupa un post important in CSM. Fane Capatana declara: "Pe Gheorghe Cornescu il cunosc din 1992. Mi l-a prezentat Teodor Dinu (fost maior la DCP din IGP si nasul de cununie al lui Fane Capatana), cand era capitan la Parchetul Militar. Ne leaga multe amintiri. Deocamdata, va pot spune doar atat: ne-am ajutat reciproc! Prieten atat cu mine, cat si cu Gigi Boieru; ne vedeam la sprituri, la restaurantul Odobesti al lui Raducan. Perioada cat m-am ascuns, am stat la Braila cateva luni, la un prieten de-al lui Velea, un fabricant de alcool; nu-mi amintesc numele lui, care la acel moment era arestat. Copiii si sotia acestuia erau acasa si mi-au dat cheia de la o garsoniera. Ei pot confirma..."
Gheorghe Cornescu este considerat un magistrat cu multe relatii politice si apolitice, sustinut in diverse functii la Parchetul General de catre vechile structuri ceausiste care dominau, inainte de 1989, Ministerul Public. Chiar si sub guvernarea CDR, procurorul Gheorghe Cornescu a fost impins in fata pentru a ocupa postul de adjunct al sefului Sectiei Militare din Parchetul general, gen.Dan Voinea. In perioada 2001-2006, Cornescu s-a permutat, cu abilitate si experienta, in diverse birouri si servicii de la PG, actualmente ocupand functia de "sef serviciu" in cadrul Sectiei Militare (sectie scufundata in incompetenta, impostura si coruptie politico-judiciara de "generalul NUP" Samoila Joarza).
Prezent la sedinta de bilant a MP si abordat de reporterul ZIUA, procurorul militar Gheorghe Cornescu nu a vrut sa-si dezvaluie candidatura la CSM, evitand orice comentariu asupra faptului ca ar fi o persoana care doreste, cu orice pret, mereu functii de conducere in sistem. In schimb, Cornescu s-a lasat pozat de fotoreporterul ZIUA, alaturi de colegii sai, Joarza si Piciorus.
Ilie Botos: "Exista procurori aflati la mana interlopilor"
Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a sustinut, ieri, in fata membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca exista procurori care au legaturi cu personaje din lumea interlopa sau cu "persoane sus-puse", care au interese in investigatile derulate de anchetatori. In acest sens, Botos a explicat ca "anumiti colegi de-ai nostri au legatura cu anumite elemente din lumea interlopa sau cu persoane care sunt sus-puse sau au interese in investigatiile pe care le deruleaza".
El a adaugat ca rezolvarea acestei chestiuni este una din prioritatile pe care le are Ministerul Public. "Avem o structura specializata si toate aceste date vor fi predate in cel mai scurt timp CSM, bineinteles pe principiul necesitatii de a cunoaste si cu respectarea normelor privind informatiile clasificate. Nu stam deloc pe roze din acest punct de vedere, trebuie sa intelegem ca, dincolo de rezultatele pe care unii dintre colegii nostri le au, exista o serie intreaga de probleme si de neajunsuri pe care va trebui sa le depasim", a afirmat procurorul general al Romaniei. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.