Ilie Botos a explicat ca miza acestui transfer de personal dintre MAI si MP este aceea ca ministeriatul Blaga va asigura celor 1200 de politisti finantarea posturilor de procuror in cadrul MP. Secretarul de stat in Ministerul Justitiei (MJ), Kataly
Ilie Botos a explicat ca miza acestui transfer de personal dintre MAI si MP este aceea ca ministeriatul Blaga va asigura celor 1200 de politisti finantarea posturilor de procuror in cadrul MP. Secretarul de stat in Ministerul Justitiei (MJ), Katalyn Kibedy, a pregatit oarecum terenul discutiei acestui subiect, care a inflamat multe spirite. Kibedy a atentionat ca "numarul posturilor vacante din Parchete creste in loc sa scada", afirmand ca preluarea celor peste o mie de politisti de la MAI trebuie avuta in vedere ca o solutie ce ar putea rezolva criza grava de procurori din Ministerul Public. Chiar s-a intrebat retoric Kibedy daca s-a ajuns ca generatiile de licentiati in drept sa fie atat de slab pregatite incat nu se poata selecta numarul necesar de procurori.
Secretarul de stat a considerat necesare anumite schimbari, rapide, in legislatia si normele referitoare la accederea juristilor in breasla procurorilor. Vizate au fost Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si Institutul National al Magistraturii (INM) carora Kibedy le-a sugerat sa actioneze urgent pentru eficientizarea concursurilor si examenelor de intrare in breasla procurorilor. Oficialul MJ s-a aratat surprins de rezultatele dezastruoase ale ultimelor concursuri organizate de INM si CSM in urma carora s-au selectat extrem de putini candidati pentru profesia de procuror.
Doar 164 admisi in anul 2005
Cristian Deliorga, vicepresedintele CSM, a atentionat si el asupra crizei de resurse umane din MP, aratand ca in anul 2005 au fost selectati doar 164 de candidati, care au devenit procurori prin absolvirea INM, prin asimilare directa sau prin concursuri organizate pentru juristi de catre CSM si INM. "Vor continua procedurile de numire directa a candidatilor pentru functia de procuror, cu avizul sectiei de procurori si acordul plenului CSM", a spus Deliorga. Dar vicepresedintele CSM a lasat sa se inteleaga faptul ca prin acest tip de selectie nu se va acoperi rapid numarul de procurori necesar sistemului. Potrivit ultimilor date statistice publicate de MP anul trecut, Parchetele din toata tara functioneaza cu un deficit de cel putin 600 de procurori (exista chiar unitati de parchet care functioneaza cu un singur procuror!). Deliorga a dat o veste buna candidatilor la functia de procuror. Problematica avizului psihologic a intrat in atentia CSM pentru a se da posibilitatea candidatilor picati sa-si vada contestatiile solutionate de sectia CSM. In plus, a mai anuntat Deliorga, pentru a se elimina orice suspiciune legata de obiectivitatea sau profesionalismul psihologului examinator, se va recurge la modificarea procedurii de testare prin introducerea in comisie si a psihologului de la Curtea de Apel din care provine candidatul.
Metoda concursului direct pe post
Dan Chiujdea, membru CSM, reprezentant - in inaltul for - al procurorilor de pe langa judecatorii, s-a aratat foarte ingrijorat de existenta acestui deficit de personal. "Nu inteleg de ce nu se poate acoperi acest deficit de procurori, cand avem atatea facultati de drept si atatia absolventi?", s-a intrebat si a intrebat Chiujdea. Ca solutie rapida de rezolvare, Chiujdea a pus in discutie, mai bine zis a propus metoda concursului direct pe postul de procuror, optat de un candidat licentiat in drept, dupa sustinerea la INM, cu acordul plenului CSM, a unui examen de capacitate profesionala. Chiujdea si-a sustinut metoda propunand ca acei candidati trecuti de examenul de capacitate sa efectueze stagii de pregatire sub supravegherea unor procurori cu vechime si a unor experti a INM si CSM.
Anul 2006 cu 3800 de procurori?
Procurorul general Ilie Botos a insistat asupra ofertei facute de MAI, care este dispus sa "injecteze" in Ministerul Public un numar de 1200 de politisti, care actualmente deservesc, ca licentiati in drept, directiile de cercetari penale din IJP-uri si IGPR. Botos a avertizat auditoriul ca intr-un stat de drept procurorul are rolul activ in urmarirea penala si ca DCP-ul este o "institutie de sorginte sovietica". Mesajul lui Ilie Botos a fost si mai clar atunci cand a pus problema finantarii celor 1200 de posturi de catre MAI. Seful MP a atentionat ca el are raspunderea rezolvarii urgente a acestui deficit de procurori in conditiile in care sistemul merge im avarie, iar INM si CSM nu reusesc sa rezolve aceasta criza de personal. In acest context, Botos a intrebat: "Discutam pe schema cu 2600 de posturi ale Ministerului Public sau pe o schema de 3800 de posturi de procurori (2600 ale MP plus 1200 ale MAI - n.n.) prin preluarea acestor politisti?"
Cal troian in statutul procurorilor romani"
Pragmatismul (disperat) al lui Botos a provocat rumoare si discutii in sala, majoritatea sefilor de Parchete fiind de parere ca solutia cu politistii-procurori de la MAI este una periculoasa pentru corpul profesional al magistratilor de cariera. Tanarul Dan Cristian Popovici, prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani, a avut curajul de a-si exprima public ingrijorarea fata de posibilele consecinte ale "injectarii" celor 1200 de politisti DCP-isti-n structurile MP. "Ce garantii avem ca prin asimilarea acestor politisti nu va fi afectat statutul profesional al procurorului?", a intrebat Popovici. "Ce garantii avem ca acesti 1200 de politisti vor fi niste procurori buni?", a fost a doua intrebare a lui Cristian Popovici, care a taiat respiratia auditorilui, timorat de situatia creata prin exprimarea libera a opiniei unui magistrat tanar. "Consider ca avem de a face cu un cal troian introdus in statutul procurorului roman", a adaugat magistratul botosanean. Acesta a indraznit chiar sa declare public cum gandeste, personal, rezolvarea crizei de resurse umane: "Poate ar fi mai bun acel concurs, sustinut de licentiatii in drept, direct pe postul optat!"
Mai mult ca sigur, solutia pragmatica, disperata, adoptata de MP si MJ va irita lumea procurorilor, incepand chiar de astazi, cand sefii de parchete au ajuns im orasele unde lucreaza, unde colegii de breasla ii asteapta ca sa le aduca de la Bucuresti si MAI noutatile reformei in Justitie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.