Ani in sir Cinemateca bucuresteana (s-ar putea ca si prin alte orase ale tarii sa fi functionat asa ceva, vag ne aducem aminte de ceva similar la Cluj, cred ca Sandu Vlad si Ion Muresan ar putea aduce precizari corecte) a fost o sursa buna de cultura
Ani in sir Cinemateca bucuresteana (s-ar putea ca si prin alte orase ale tarii sa fi functionat asa ceva, vag ne aducem aminte de ceva similar la Cluj, cred ca Sandu Vlad si Ion Muresan ar putea aduce precizari corecte) a fost o sursa buna de cultura cinematografica. Ba chiar se mai ratacea si cate un film mai nou, care nu avusese sansa sa intre pe piata.
Descoperim astazi ca mai exista Cinemateca in Bucuresti, ca este activa si are o sumedenie de programe/filme dintre cele mai interesante. Dupa anii in care regizorul Savel Stiopul a reusit sa mentina Arhiva Nationala de Filme si Cinemateca pe linia de plutire (luptele intestine din interiorul breslei au facut si aici ravagii), e bine ca in 2006 o astfel de institutie mai exista, chiar si in conditii de supravietuire. Concurenta acerba a televiziunilor, accesul la filme de ultima ora - "inainte" se mergea la Cinemateca si din lipsa de oferte alternative mai atragatoare -, dar si inundarea pietei cu casete si DVD-uri care aduc filmele acasa au condus la scaderea dramatica a numarului celor care frecventeaza cele doua locatii ale Cinematecii bucurestene. Si e pacat. E regretabil ca filmele propuse, lunar, nu sunt mediatizate cum se cuvine si programele Cinematecii nu sunt mai bine cunoscute si promovate, pentru a avea un impact corespunzator. Mai ales asupra celor mai tineri, pentru o buna educatie cinefila. Dar sa-i si atraga pe cei maturi, carora cate un film de "altadata" le poate genera dintre cele mai frumoase reverii-amintiri. Sau se pot recupera filme pe care n-am avut posibilitatea sa le vedem la vremea lor si intre timp au ajuns pelicule de "cinemateca".
Arhiva Nationala de Filme si Cinemateca romana (director - Anca Mitran, redactor-sef - Valentin Gheonea si sef serviciu Cinemateca - Marin Mitru) ofera, cum spuneam, la cele doua locatii bucurestene, Eforie - "Sala Jean Georgescu" si Union - "Sala Paul Calinescu", o remarcabila selectie de filme din istoria cinematografiei mondiale si romanesti. Parcurgand oferta din ianuarie si februarie 2006 nu avem cum sa nu ne oprim macar la cateva pelicule, de ieri sau chiar mai vechi. Am revazut si noi, cu nostalgiile de rigoare, "Duelistii" lui Ridley Scott, dar si "Sclava iubirii", cu inegalabila si frumoasa Elena Solovei, iubita de odinioara a lui Nikita Mihalkov, am fi vrut sa vedem si "Portocala mecanica" a lui Stanley Kubrick, dar nu am apucat, ca si "Tanarul Torless" al lui Volker Schlondorff sau mai recentul (1987) "Wall Street" al lui Oliver Stone, din vremea cand se pregatea pentru si mai acuzatoarele sale filme de mai tarziu. Ne-a facut mare placere sa revedem "La Est de Eden", unde rebelul si inadaptatul James Dean din anii '60 pare o dulce vestala a razvratirii si inadaptarii sociale pe langa "furiosii" agresivi de azi. Ne-ar face mare bucurie sa reusim sa vedem "Cowboy-ul de la miezul noptii" al lui Schlesinger, dar si "Muntii albastri", un film georgian de Eldar Senghelaia, de pe vremea cand Nona Gogoberidze, Abuladze si Paradjanov erau nume mai cunoscute si prizate decit politicienii Gamsahurdia si Saakasvili, iar Marea Neagra oferea guvizi, stavrizi, calcan si palamida si nu era o zona de "interes geostrategic".
In fine, recomadam celor dispusi sa-si refaca parte din trecut sa revizuiasca agenda cinefila a ultimelor decenii. Salile Cinematecii au fost renovate si publicul sa nu se sperie cu gandul la atmosfera vechilor sali de pe vremuri. Am sugera conducerii Cinematecii sa incerce diverse combinatii cu scolile si facultatile bucurestene pentru a aduce cat mai multi tineri la spectacole. Dar si programe speciale, in colaborare cu diverse organizatii de tineret, asociatii de pensionari, ONG-uri etc. pentru a promova marile filme din istoria cinematografiei si a completa, daca nu cultura noastra de zi cu zi, macar parte din timpul liber. Finalul din "Zorba Grecul" (programat pentru sfarsitul lui februarie), cu energia si increderea in viata propuse de Anthony Quinn, ar face bine la toata lumea. Ne-ar face bine sa-i vedem la iesire pe Basescu, Dinu Patriciu, Iliescu, Copos si Tariceanu comentand surazatori pelicula si fredonand "Sirtaki"-ul atat de popular nu doar in Grecia. Unde si premierul Caramanlis are probleme cu ascultatul telefoanelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.