Oamenii ar putea iesi la pensie abia la 75 de ani, peste aproximativ doua decenii, si chiar la 85 de ani, in cea de-a doua jumatate a acestui secol, datorita prelungirii duratei medii a vietii, au anuntat oamenii de stiinta citati de editia online a
Oamenii ar putea iesi la pensie abia la 75 de ani, peste aproximativ doua decenii, si chiar la 85 de ani, in cea de-a doua jumatate a acestui secol, datorita prelungirii duratei medii a vietii, au anuntat oamenii de stiinta citati de editia online a ziarului britanic "Daily Telegraph".
In cadrul intalnirii anuale a Asociatiei Americane pentru Avansarea Stiintei, biologul american Shripad Tuljapurkar de la Universitatea Stanford a precizat ca progresele realizate in lupta impotriva imbatranirii ar putea creste durata de viata cu un an, in fiecare an, in urmatoarele doua decade. Astfel, multi dintre tinerii din ziua de azi vor trai, cel mai probabil, pana in pragul varstei de 100 de ani gratie "medicamentelor minune" care vor rezolva afectiuni precum cele cardiace sau cancerul, dar si datorita manipularii genetice care s-a aratat deosebit de eficace in cazul animalelor si care va functiona, in curand, la fel de sigur si in cazul oamenilor.
In 2004, speranta de viata pentru barbati era de 77 de ani, iar pentru femei 81, in timp ce, in urma cu un secol, aceasta era de numai 45, respectiv 49. "In ultimul secol, speranta de viata aproape s-a dublat. Multi dintre colegii mei sunt convinsi ca suntem pe punctul de a prelungi durata de viata in mod semnificativ pentru ca dispunem de mijloacele tehnologice de care avem nevoie", spune biologul american.
Acest lucru insemna insa o povara destul de mare pentru economiile nationale, daca actuala varsta de pensionare este mentinuta, a avertizat acesta. Tuljapurkar mai este de parere ca imprumuturi cu ipoteca facute la 50 sau la 75 de ani s-ar putea sa nu mai fie neobisnuite in viitor. "Oamenii vor incepe sa faca lucruri pe care nu au apucat sa le faca in vremea in care munceau. Institutiile actuale nu sunt pregatite sa faca fata unor vieti atat de lungi", afirma Tuljapurkar.
Cercetatorul a studiat relatia dintre tendintele istorice in ceea ce priveste imbatranirea, cresterea populatiei si activitatea economica. Bazandu-se pe aceste date, a realizat un scenariu potrivit caruia medicina moderna va creste speranta de viata cu cate un an in fiecare dintre anii din perioada 2010 si 2030.
Doctorul Tuljapurkar a aplicat acest scenariu la patru tari: SUA, China, Suedia si India. Cercetatorul este de parere ca aceste perspective in privinta cresterii duratei de viata vor avea un efect profund asupra economiei si a stilului de trai. In SUA, costul asigurarilor sociale si medicale s-ar dubla daca varsta de pensionare ar fi mentinuta la 65 de ani. Dar o crestere a varstei de pensionare la 85 de ani ar aduce costurile la nivelul de azi. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.