De la procesul lui OJ Simpson s-au dezvoltat o serie de teorii si scheme de comunicare publica si lobby prin care, in mod legal, deciziile justitiei sunt influentate. Chiar daca sistemul judiciar american este diferit de cel romanesc, si la noi exist
De la procesul lui OJ Simpson s-au dezvoltat o serie de teorii si scheme de comunicare publica si lobby prin care, in mod legal, deciziile justitiei sunt influentate. Chiar daca sistemul judiciar american este diferit de cel romanesc, si la noi exista astfel de scheme de influentare a justitiei prin intermediul mijloacelor si tehnicilor de comunicare. Numai ca spre deosebire de SUA, la noi ai mare nevoie si de lobby politic.
Constatarea noastra pleaca de la faptul ca cei care comunica public sunt in general inculpatii si purtatorii lor de cuvant, incercand sa demonstreze abuzuri, lipsa de procedura, cereri nefondate ale procurorilor, motive politice etc.
Efectele acestor discursuri publice, in paralel cu atacul mediatic si politic asupra centrelor de decizie judiciara pot duce la efecte semnificative in planul proceselor.
Aceasta schema de gandire si actiune, legitima pana la un punct, poate aduce mari deservicii in primul rand institutiilor statului si in al doilea rand unor componente media care se plaseaza cu partizanat de o parte sau alta a discursului, limitandu-le credibilitatea pe termen mediu. Este momentul ca autoreflexia sa modereze discursurile partizane si sa conduca la moralizare, fara de care nu vom mai crede mare lucru din discursurile mediatice, iar printre victimele "telejustitiei" vor fi foarte multe colaterale.
Ce a fost saptamana trecuta
* Nastase nu se lasa
* Pelerinaj la DNA
* Pensii barosane
* Taranistii ar putea accede in Parlament
* Englezii ne vor in U.E.
De ce?
Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, nu s-a lasat perchezitionat. S-au gasit chichite de ordin procedural si astfel a fost barat accesul musafirilor nedoriti care ar fi urmat sa ciocaneasca termopanele vilelor din Cornu si Zambaccian. Ne-am intrebat daca, aflat in aceeasi situatie, un om fara demnitate publica ar putea refuza perchezitia, si mai ales ne-am intrebat ce ar avea de ascuns in vilele sale celebre dl. Nastase. Comoara lui Ali Baba sau numai niste documente cu valoare istorica? La sfarsitul acestui exercitiu juridico-telenovelistic dl. Nastase ar putea fi decretat victima sau inamic. Iar dupa cat de convingator a reusit sa fie, cel mai probabil nimeni nu va crede ca domnia sa este o victima inocenta a unui <<marinar turbat>>.
Pelerinajul la Parchete s-a amplificat, in contextul apropierii evaluarii finale a luptei anticoruptie de catre UE. Au defilat prin fata procurorilor oameni de afaceri, politicieni si jurnalisti. Propus pentru arestare, omul de afaceri Dinu Patriciu l-a acuzat direct pe presedintele Basescu de faptul ca ar instrumenta din umbra ancheta in dosarul "Rompetrol". In paralel, disputele pe tema ordonantei de transformare a PNA in DNA au continuat. Intr-un final, seful statului a decis sa nu promulge legea de respingere a ordonantei DNA si sa trimita actul normativ inapoi Parlamentului, in speranta ca aceasta institutie si toate cercetarile declansate de aceasta vor continua.
Dupa o seara si o noapte de telenovela "si bogatii plang", in care lobby-ul a fost dus la cote stratosferice, Traian Basescu a folosit Bilantul DNA pentru a elimina posibilele timorari ale Justitiei.
Senatorii si deputatii au adoptat noul statut al parlamentarului, din care si-au mai taiat unele privilegii. Ei au renuntat la pasapoartele diplomatice pentru rubedenii, dar si-au mentinut pensiile barosane de peste 1000 de euro si consistentele <<ajutoare de somaj>>, accentuand astfel antipatia populara. Refacerea imaginii serios sifonate a parlamentarilor romani tinde sa devina din ce in ce mai mult un obiectiv utopic. De remarcat este faptul ca pana la acest incident, cea mai vehementa impotriva privilegiilor parlamentarilor a fost Mona Musca. De data aceasta nu a avut absolut nimic de povestit.
Partidul Popular Crestin Democrat (fostul PNTCD) ar putea patrunde in Legislativ, cu o garnitura de minimum zece parlamentari. Fostii taranisti ar urma sa-i "absoarba" pe alesii Uniunii Crestin Sociale, partid provenit din centrala sindicala BNS si votati pe listele PRM. O alta achizitie importanta a popularilor este fostul senator PSD, Ioan Talpes. Acesta, impreuna cu seful PPCD, Gheorghe Ciuhandu au fost in Germania si au fost primiti chiar de catre cancelarul german Angela Merkel, ceea ce a atras atentia analistilor politici autohtoni. Mai ales pentru ca autoritatile romane nu au reusit pana la acest moment niciun fel de promisiune ca ar fi posibila o vizita oficiala.
Saptamana a fost marcata de promulgarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la U.E. de catre regina Marii Britanii. Anglia devine astfel a 12-a tara europeana care ne da viza pentru lumea civilizata. Piatra de incercare ramane in continuare Germania spre ale carei zari se uita cu scepticism o mare parte dintre responsabilii romani.
Ce va fi
* Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat va audia membrii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Evaluarea vizeaza evolutiile recente din piata de capital.
* Pe 24 februarie, liberalii trebuie sa ia o decizie cu privire la fuziunea cu PD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.