Cu ocazia unei vizite intreprinse la sfarsitul saptamanii trecute la Berlin, ministrul de Interne francez, Nicolas Sarkozy, a lansat propunerea ca negocierile de aderare ale Turciei si Croatiei sa fie controlate de catre Parlamentele tarilor membre,

Cu ocazia unei vizite intreprinse la sfarsitul saptamanii trecute la Berlin, ministrul de Interne francez, Nicolas Sarkozy, a lansat propunerea ca negocierile de aderare ale Turciei si Croatiei sa fie controlate de catre Parlamentele tarilor membre, informeaza EUObserver. In paralel, oficialul de la Paris a cerut si o rectificare a Constitutiei Europene care sa faca posibila adoptarea sa, in sensul eliminarii mai multor capitole si pastrarea unui minim capabil sa impulsioneze dezvoltarea Europei.
O implicare a Parlamentelor nationale in problemele de politica externa ale UE si, in principal, in cele referitoare la extinderea Uniunii ar garanta, in opinia politicianului francez, depasirea nemultumirilor care se observa la nivelul cetatenilor, dar si obtinerea unanimitatii in chestiunile esentiale, precum stabilirea bugetului Uniunii ori a granitelor acesteia, si asta fiindca, observa Sarkozy, nici un stat nu vrea sa apara ca fiind cel care impune o blocada impotriva altuia.
''Esecul referendumurilor din Franta si Olanda a fost determinat de ostilitatea cetatenilor fata de o Europa fara granite precise'', a subliniat el. In contextul unei cresteri simtitoare a nemultumirii europenilor fata de efectele extinderii din 2004, si a posibilitatii reizbucnirii acestor probleme dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei, cea mai buna modalitate de a garanta ''linistea'' la nivelul Uniunii va ramane, dupa Sarkozy, intarirea principiului ''capacitatii de absorbtie'' al UE, adica al capacitatii de a integra noi membri. Acest fapt i-ar asigura pe europeni ca extinderea nu este un proces necontrolat ori periculos.

Mini-Constitutia Europeana

In discursul sau de la Berlin, noteaza EUObserver, politicianul francez a atras totodata atentia ca UE ar trebui sa caute alternative la actualul proiect constitutional. ''Pentru mine, si regret lucrul asta, tratatul constitutional nu va intra in vigoare in actuala forma'', a declarat Sarkozy. Mai mult decat atat, sublinia acesta, va fi necesara introducerea unei reforme in trei trepte pentru a asigura o mai buna functionare a UE.
In primul rand, nota Sarkozy, UE ar putea opta imediat pentru o transparenta deplina a intalnirilor ministeriale, pentru introducerea posibilitatii ca cetatenii sa propuna legi europene (dupa cum este prevazut si in Constitutie) si sa ridice veto-ul national in problemele penale.
Intr-un al doilea moment UE ar putea integra in Constitutie un numar de propuneri care se bucura de un ''larg consens'', precum sistemul de vot, limitarea veto-ului national, crearea unui minister de externe pentru UE, si cresterea controalelor in cazul Parlamentelor care incalca regulile. ''Toate aceste reforme ar putea lua forma unui text compus din cel mult 10-15 articole, care ar putea fi negociate cat mai repede cu putinta cu scopul de a-i oferi Uniunii imboldul de a deveni eficienta'', a spus Sarkozy. Intr-un al treilea rand, Uniunea ar trebui sa formuleze problematici fundamentale precum regandirea finantarii si stabilirea granitelor viitoare, a completat Sarkozy.

Cehia si Polonia sustin o noua Constitutie

Presedintele Republicii Cehe, Vaclav Klaus, si cel al Poloniei, Lech Kaczynski, si-au exprimat la sfarsitul saptamanii trecute dorinta ca Uniunea Europeana sa elaboreze o noua Constitutie si sa renunte la stradaniile de salvare a actualului text. ''Nici unul dintre noi nu este un sustinator al acestui document'', a declarat presedintele ceh, Vaclav Klaus, in cadrul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu omologul sau Lech Kaczynski, la Praga, informeaza Associated Press. Vaclav Klaus a pledat pentru elaborarea unei Constitutii care ''sa defineasca mult mai bine si de-o maniera mai reflexiva viitorul continentului european''. ''Trebuie sa incepem sa lucram la un nou proiect, si cu cat va fi gata mai repede, cu atat va fi mai bine'', a subliniat Lech Kaczynski.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.