Catedrala Mantuirii Neamului va fi cea mai inalta cladire din Romania, fiind proiectata in asa fel incat sa anihileze imaginea cladirii megalomanice a Casei Poporului, cu care se identifica, din pacate, Capitala si chiar tara noastra. "Constructia va
Catedrala Mantuirii Neamului va fi cea mai inalta cladire din Romania, fiind proiectata in asa fel incat sa anihileze imaginea cladirii megalomanice a Casei Poporului, cu care se identifica, din pacate, Capitala si chiar tara noastra. "Constructia va fi mai inalta decat Casa Poporului, nu va fi acoperita de actualul sediu al Parlamentului, fiind vizibila din orice punct al Bucurestiului", a anuntat Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei. Potrivit primarului general Adriean Videanu, Planul Urbanistic Zonal (studiul care prevede detaliile tehnice pentru zona Palatul Parlamentului - 13 Septembrie, unde va fi amplasat viitorul edficiu de cult) va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti in prima sedinta de la inceputul lunii martie. Fiind, prin definitie, un plan de modificare zonala a Planului Urbanistic General (PUG) al orasului, PUZ-ul a fost realizat de arhitectii Centrului de Cercetare Proiectare Expertiza si Consulting din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu". Potrivit studiului, catedrala va avea o inaltime de 114 metri - fata de Parcul Izvor, considerat cota zero - va avea 80 de metri latime in zona absidelor (bratele crucii), cu o cupola mai inalta decat Casa Poporului si constructii anexe, la aceeasi inaltime cu sediul Ministerului Apararii. Catedrala va fi vizibila din orice punct al orasului, solutia arhitecturala pentru acest edificiu fiind rezultatul unui concurs national pe aceasta tema. Mai mult, potrivit proiectantilor, amplasamentul identificat pentru catedrala - respectiv, curtea Casei Poporului, intre sediul ministerului Apararii Nationale si Parlament - are o insemnatate aparte, reunind cele mai importante institutii ale statului "intr-o acropola".
"Construirea Catedralei pe amplasamentul propus va da zonei o insemnatate aparte. Din punct de vedere urbanistic, obtinem o frumoasa alaturare a celor mai importante institutii ale statului, care fomeaza un fel de acropola: Armata, Biserica si Parlamentul", a spus arhitectul-sef Adrian Bold.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.