Aflat, sambata, printre grevistii foamei de la Calan, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, le-a cerut acestora sa renunte la protest, promitandu-le ca situatia lor se va rezolva.
"Cred ca protestul dumneavoastra si-a atins scopul din perspectiva

Aflat, sambata, printre grevistii foamei de la Calan, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, le-a cerut acestora sa renunte la protest, promitandu-le ca situatia lor se va rezolva.
"Cred ca protestul dumneavoastra si-a atins scopul din perspectiva sensibilizarii autoritatilor. Va solicit sa renuntati la greva foamei, deoarece va puneti viata in pericol", le-a spus protestatarilor ministrul Muncii, dupa ce inca trei persoane au intrat, vineri seara, in greva foamei.
Dupa ce s-a intalnit la Primaria orasului Calan cu autoritatile locale, ministrul Barbu s-a deplasat la Casa de Cultura din localitate, unde unii disponilizati de la AMIDIP Calan fac greva foamei de aproape doua saptamani.

Solutii miraculoase pentru grevisti

Ministrul Barbu le-a prezentat protestatarilor patru masuri pe care le poate lua. "Am venit la Calan doar dupa ce instanta s-a pronuntat in legatura cu recuperarea sumelor restante pe care le aveti de primit. Cand am vazut ca disponibilizatii se afla pe locul al treilea pe lista creditorilor, atunci am hotarat sa vin aici, sa vedem ce masuri sociale putem lua. Nu vom putea lua, insa, masurile juridice. Vreau sa va spun ca am discutat sa cream in zona Calanului noi locuri de munca pe proiecte comunitare. Adica, sa dublam numarul acestor locuri de munca, care acum sunt de 138", a spus ministrul, potrivit Mediafax.
El a adaugat ca, incepand de marti, prin Oficiul de Migrare a Fortei de Munca, se va face o preselectie pentru ca unii dintre disponibilizati sa poata sa plece la munca in strainatate. "Ne gandim la munca in Spania sau Germania, urmand ca dupa preselectia de la Calan sa facem o selectie, la Bucuresti, cu angajatorii. Apoi, am demarat efectuarea de anchete sociale la familiile cu venituri reduse din Calan, pentru a stabili care nu au din ce trai si care sa fie ajutate cu o suma de bani. Au fost cautate deja 72 de familii, dar din acestea 30 nu au fost gasite acasa. Apreciem ca aceste anchete se vor finaliza in doua saptamani, iar la 1 martie sa se poata acorda aceste ajutoare, prin mandat postal", a completat Barbu. In plus, a spus acesta, a patra varianta este aceea de a suplimenta fondurile pentru persoanele beneficiare ale venitului minim garantat.

"Daca trebuie sa fie cineva injurat, atunci sa fiu eu acela"

Grevistii foamei s-au plans ministrului Muncii ca toate sperantele si le pun in el si ca Guvernul trebuie sa gaseasca o solutie pentru a le da banii care li se cuvin. La finalul discutiilor, grevistii au spus ca vor continua greva foamei.
Cand a vrut sa paraseasca Casa de Cultura din Calan, ministrul Gheorghe Barbu a fost asteptat afara de aproximativ o suta de persoane care l-au intrebat despre cum se va rezolva situatia de la Calan. "Suntem la capatul puterilor!", "Hotii!", "Gazul l-ati scumpit!", au strigat oamenii la ministrul Muncii. Ministrul Barbu le-a raspuns protestatarilor ca nu a venit acasa (ministrul este din zona Calanului - n.r.) sa se faca de rusine."Eu am venit aici sa fac ce pot. Daca trebuie sa fie cineva injurat, atunci sa fiu eu acela", a adaugat Barbu.

Prefectura: "Aici s-a facut un adevarat jaf!"

La randul sau, prefectul de Hunedoara, Cristian Vladu, a declarat ca va sesiza DNA in legatura cu situatia privatizarii societatii AMIDIP Calan. "Voi sesiza DNA in legatura cu situatia de la AMIDIP Calan. Aici s-a facut un adevarat jaf! Am facut deja un intreg film al situatiei de la aceasta societate, de la constituirea AMIDIP si pana in prezent. Anul trecut, am trimis sesizari privind AMIDIP Calan la PNA, dar acum voi sesiza DNA. Lucrurile nu stau deloc bine aici. Colaboram si cu serviciile secrete, pentru a ne ajuta sa deslusim increngatura de la AMIDIP", a declarat prefectul, potrivit Mediafax.

25 de miliarde ROL, salariile restante

Cativa protestatari de la Calan au declansat greva foamei in urma cu aproape doua saptamani. Potrivit vicepresedintelui sindicatului "Victoria" din Calan, Emil Cristian Anghel, oamenii sunt nemultumiti deoarece nu s-a respectat protocolul incheiat in 19 decembrie 2005 cu autoritatile locale si centrale. Potrivit contractului colectiv de munca, persoanele disponibilizate de la AMIDIP Calan trebuie sa primeasca, la lichidarea societatii, 16 salarii medii nete pe firma, in total 25 de miliarde de lei vechi. Protestatarii de la AMIDIP Calan - societate desprinsa din Combinatul Siderurgic Sidermet - au mai fost sase zile in greva foamei, renuntand la protest in 19 decembrie, dupa ce reprezentantii lor, ai Directiei de Munca si Solidaritate Sociala, ai conducerii si lichidatorului firmei si ai Primariei orasului au incheiat un protocol privind modul de acordare a restantelor salariale. Documentul prevede ca termene de plata a salariilor 20 decembrie 2005 (chenzina pe noiembrie) si 23 decembrie 2005 (chenzina pe decembrie). Totodata, era prevazuta plata a 50 la suta din salariile restante pe ianuarie si februarie 2005 pana la data de 31 ianuarie 2006, iar a diferentei de 50 la suta pana in 28 februarie 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.