Apicultorii romani solicita diminuarea taxei de drum, motivand ca vehiculele folosite de ei circula doar cateva zile intr-un an pe drumurile nationale, dar platesc o taxa echivalenta cu pretul unei tone de miere. "Anual ne deplasam pe drumurile natio
Apicultorii romani solicita diminuarea taxei de drum, motivand ca vehiculele folosite de ei circula doar cateva zile intr-un an pe drumurile nationale, dar platesc o taxa echivalenta cu pretul unei tone de miere. "Anual ne deplasam pe drumurile nationale doar sase zile, dar platim o taxa de drum situata intre 24 si 36 de milioane lei vechi, in functie de capacitatea mijlocului de transport, taxa pe care o acoperim numai daca vindem o tona de miere", a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Eugen Zorici. Apicultorii sustin ca nu doresc o scutire de la aceasta taxa, ci doar plata acesteia in functie de perioada de utilizare a drumurilor publice.
"Apicultorii folosesc drumurile publice numai in perioada in care isi transporta stupii in pastoral spre zonele cu paduri de salcam sau de floarea-soarelui, de aceea dorim ca taxa de drum sa fie calculata proportional cu numarul de zile in care ne deplasam spre locurile cu potential melifer", a sustinut presedintele ACAR. Taxa este prea mare, in conditiile in care afacerile cu miere nu mai sunt rentabile de cand piata a fost invadata de miere de calitate inferioara, la preturi de dumping, produsa in China, Brazilia si Argentina, a subliniat Eugen Zorici.
Daca in urma cu un an doar 35 de tari exportau miere in Uniunea Europeana, in prezent peste 135 de state "se bat" pentru a castiga un loc in aceasta piata. "Desi in 2006 subventiile acordate de Ministerul Agriculturii pentru familia de albine s-a dublat fata de anul trecut (200.000 lei/familie), acestea sunt insuficiente daca tinem cont de toate taxele si impozitele pe care trebuie sa le plateasca apicultorii si de concurenta neloiala din piata", a spus presedintele ACAR. Practic, pentru a face apicultura rentabila in Romania, in opinia ACAR, trebuie sa ai cel putin 70 -100 de familii de albine si sa valorifici mierea la un pret de trei euro pe kilogram, nu la 1,1 - 1,5 euro/kilogram, pretul pe care il obtinem pe piata externa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.