Marius Dan Mitu (foto stanga) a fost concediat ieri de Anderlecht Bruxelles, dupa ce presa belgiana a dezvaluit ca este implicat in cazul de coruptie in care sunt vizati componenti ai fostei sale echipe, Lierse SK, informeaza site-ul oficial al grupa
Marius Dan Mitu (foto stanga) a fost concediat ieri de Anderlecht Bruxelles, dupa ce presa belgiana a dezvaluit ca este implicat in cazul de coruptie in care sunt vizati componenti ai fostei sale echipe, Lierse SK, informeaza site-ul oficial al gruparii belgiene. De asemenea, pe langa Mitu, Anderlecht l-a concediat si pe Laurent Delorge, un alt fost jucator la Lierse (cei doi au fost transferati in vara anului trecut la gruparea din Bruxelles). "Alertata de informatiile referitoare la interogarea, la 16 februarie, a fotbalistilor Laurent Delorge si Marius Mitu, conducerea RSC Anderlecht a discutat cu jucatorii vizati, care au confirmat ca au adoptat, in timpul evolutiei la Lierse, atitudini incompatibile cu etica sportiva", se arata intr-un comunicat pe site-ul oficial al lui Anderlecht. "Royal Sporting Club Anderlecht considera ca aceste fapte sunt de natura sa rupa increderea indispensabila care trebuie sa existe in cadrul relatiilor profesionale dintre club si jucator si a decis sa puna capat, din aceasta zi, colaborarii existente", mentioneaza site-ul citat. Decizia a fost luata ieri dupa-amiaza, desi cu cateva ore mai devreme, tot intr-un comunicat publicat pe site-ul oficial, sefii lui Anderlecht au precizat ca nu doresc sa comenteze cazul celor doi jucatori, lasand justitia sa actioneze pentru clarificarea cat mai rapida a cazului. Totusi, managerul lui Anderlecht, Herman Van Holsbeek, spune ca "fotbalistii sunt doar niste victime in tot acest scandal. Au gresit si, probabil, cariera lor este terminata. Dar adevaratii vinovati trebuie sa plateasca si ei", a spus Van Holsbeek, care a adaugat ca Mitu nu a fost implicat in astfel de situatii si la Anderlecht.
5.000 de euro pentru un blat
Mitu a aparut joi in fata judecatorului de instructie Silviana Verstreken, cea care ancheteaza actele de coruptie in care au fost implicati mai multi fotbalisti de la Lierse SK in sezonul trecut. Conform presei belgiene, Mitu ar fi recunoscut ca, in perioada in care a evoluat la Lierse, ar fi primit bani pentru a influenta rezultatele unor meciuri din campionatul Belgiei. Audierea romanului nu a fost singura, alaturi de Mitu fiind anchetati Delorge (ajuns si el la Anderlecht) si bosniacul Ninoslav Milenkovic (transferat la Germinal Beerschot). Publicatiile "Le Soir", "De Standaard", "Het Volk" si "Het Nieuwsblad" sustin ca cei trei jucatori ar fi confirmat ceea ce fostii lor coechipieri, Patrick Deman, care este si antrenor secund, Cliff Mardulier (portar) si Laurent Fassotte ar fi marturisit deja miercuri. "Cei cinci jucatori si antrenorul secund Deman ar fi primit 10.000 de euro pentru fiecare meci aranjat. Ei nu ar fi primit acesti bani doar pentru contul personal, ci si in ideea ca Lierse isi va imbunatati situatia financiara", a scris presa belgiana, "La Derniere Heure" sustinand ca "pretul pentru un meci trucat a fost de 5.000 de euro". Mitu a participat joi dupa-amiaza la antrenamentul lui Anderlecht, dupa ce a fost interogat in cadrul afacerii de coruptie, spre deosebire de Delorge. Potrivit cotidianului "La Derniere Heure", Mitu le-a spus ziaristilor prezenti in fata politiei federale din Bruxelles ca se afla acolo deoarece "si-a adus un prieten".
Concedieri si la Lierse
Afacerea legata de cazul lui Mitu a fost declansata miercuri, cand trei jucatori ai lui Lierse, portarii Cliff Mardulier si Patrick Deman, si fundasul Laurent Fassotte, au fost interogati. Potrivit presei belgiene, acestia au marturisit ca au fost cumparati de reprezentantii unei retele mafiote chineze pentru a influenta rezultatele unor meciuri din campionatul Belgiei. In acest context a fost publicat numele omului de afaceri chinez Ye Zheyun, banuit ca s-ar afla la originea unor pariuri trucate pe internet cu meciuri din fotbalul belgian. Scandalul meciurilor trucate in Belgia a aparut in toamna anului trecut si a vizat, la inceput, clubul La Louviere. Astfel, doua meciuri din prima liga au fost suspectate de a fi fost aranjate, in urma inregistrarii unei mize imense la o casa de pariuri britanica. Societatea britanica de pariuri pe internet Betfair a inregistrat mize de 600.000 de euro pentru jocul St. Trond - La Louviere, scor 1-3, din 29 octombrie, si de 230.000 de euro la meciul FC Bruges - St. Trond, scor 2-1, disputat pe 5 noiembrie (media mizelor la Betfair pentru campionatul Belgiei oscila, in general, intre 10.000 si 25.000 de euro). O ancheta a presei belgiene, extinsa chiar la Shanghai, a relevat faptul ca mafia chineza a pariurilor sportive pe internet ar fi la originea mai multor acte de coruptie din campionatul Belgiei. Lierse a pierdut patru meciuri (cu RK Genk, Charleroi, FC Bruxelles si Standard Liege) in care adversarii aveau mize foarte mari la victorie, la doua dintre partide pariurile fiind facute pe internet. Daca Fassotte sustine ca nu a fost implicat in acte de coruptie, tatal lui Mardulier a declarat pentru ziarele belgiene ca fiul sau a recurs la astfel de fapte deoarece cazuse in patima jocurilor de noroc. Acum 10 zile, Mardulier negase orice implicare in trucarea unor partide din campionatul belgian. Cei trei fotbalisti au fost pusi in libertate dupa ce au facut aceasta mar turisire. Parchetul din Bruxelles a precizat ca cei trei jucatori, ale caror locuinte au fost perchezitionate, nu au fost inca inculpati. Joi, presedintele lui Lierse SK, Leo Theyskens, a anuntat concedierea celor trei jucatori. (MIG)
Vedeta in Belgia
Mitu (30 de ani) a fost declarat in sezonul trecut al treilea fotbalist ca valoare din campionatul belgian si cel mai bun pasator din prima liga (19 pase de gol!). De asemenea, romanul a fost cel mai bun jucator al lui Lierse SK, unde avea un salariu anual de 60.000 de euro, la care se adaugau casa si masina primite de la club. In Romania, Mitu s-a lansat ca fotbalist la Steaua, debutand la doar 19 ani in Divizia A. A mai jucat in tara la Steaua Mizil, Chindia Targoviste, FC Farul Constanta, Rocar Bucuresti si Univ. Craiova. In strainatate a evoluat doar in Belgia, pentru La Louviere (1996), RWD Molenbeek (2000-2001), Lierse SK (2002-2005) si Anderlecht Bruxelles (2005-2006).i
Reghecampf a scapat in 2005
Anul trecut, intr-o alta ancheta de acest gen demarata in Germania, a mai fost anchetat un fotbalist roman, Laurentiu Reghecampf, aflat sub contract cu Alemannia Aachen. Reghecampf, care n-a scapat nici de o perchezitie la domiciliu, a fost declarat nevinovat intr-un scandal legat de mafia croata a pariurilor din 2. Bundesliga. Romanul a fost banuit ca ar fi fost implicat in trucarea unor meciuri in scopul obtinerii unor castiguri impresionante la pariuri, fiind cercetat in celebrul caz de coruptie din campionatul german supranumit "Afacerea Hoyzer". Ancheta in cazul lui Reghecampf a demonstrat ca romanul este "curat", iar procuratura din Berlin a oprit ancheta demarata impotriva fotbalistului in varsta de 29 de ani. "Ancheta s-a incheiat. Baiatul este <<curat>>", a declarat avocatul lui Reghecampf, Helmut Reitz, la sfarsitul lunii iunie 2005. De asemenea, Mitu este al doilea jucator roman concediat de un club din Vest, dupa Adrian Mutu, dat afara de la Chelsea, in octombrie 2004 pentru consum de cocaina. (MIG)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.