Peste 500 de persoane si-au pierdut viata, iar alte 1500 sunt date disparute in doua sate din centrul Filipinelor, in urma unor catastrofale alunecari de teren produse ieri, au anuntat responsabili locali ai Crucii Rosii, citati de CNN si Reuters.
Peste 500 de persoane si-au pierdut viata, iar alte 1500 sunt date disparute in doua sate din centrul Filipinelor, in urma unor catastrofale alunecari de teren produse ieri, au anuntat responsabili locali ai Crucii Rosii, citati de CNN si Reuters.
Acesta este bilantul provizoriu al tragediei din insula filipineza Leyte, unde ploile abundente, care dureaza de aproape de doua saptamani, au provocat puternice alunecari de teren, in urma carora in jur de 500 de case si o scoala primara s-au prabusit, dupa cum informeaza agentiile de presa straine.
Imaginile difuzate de televiziunile locale arata satul Guinsaugon acoperit cu noroi rosiatic, vizibile fiind doar varfurile arborilor de cocos si unele acoperisuri.
Eforturile echipelor de salvare sunt ingreunate de drumurile blocate, de podurile rupte si intreruperea comunicatiilor, la care se adauga si lipsa echipamentelor.
"S-a auzit ca si cum a explodat muntele, apoi totul s-a cutremurat. Dintre cele trei sute de case din zona, mai sunt in picioare doar trei" a povestit Dario Libatan, unul dintre putinii supravietuitori. "Apreciem ca sub daramaturi au fost prinse circa 2.500 de persoane", a declarat colonelul Raul Farnacio, coordonatorul operatiunilor militare de salvare. La randul sau, Guvernatorul provinciei Leyte, Rosette Leryas, a explicat la postul de radio DZBB ca "ploile au inmuiat atat de tare pamantul incat copacii s-au desprins si pluteau in noroi cu radacinile in sus". El a mai precizat ca in scoala acoperita de pamant se aflau foarte multi copii si femei care participau la un eveniment local. "Nu se mai vede nici o casa, nici o cladire. Este numai noroi. Doamne, este o situatie cu adevarat tragica!". Pana in prezent, au fost descoperite 16 cadavre in satul Guinsaugon, o comunitate cu 3.000-4.000 de locuitori situata la poalele muntilor si unde ieri dimineata a fost inregistrat si un cutremur de intensitate redusa. Echipele de interventie, mobilizate la locul catastrofei, incearca sa recupereze eventualii supravietuitori de sub daramaturi, dar se tem ca nu vor putea salva prea multi oameni de sub tonele de moloz si caramizi. Presedintele Gloria Macapagal Arroyo a anuntat ca echipe de salvare suplimentare se indreapta spre zona sinistrata, adaugand ca in zona vor fi trimise si nave militare.
Orasul Saint Bernard "a disparut"
Senatorul filipinez Roger Mercado a estimat ca numarul persoanelor care si-au gasit moartea sub daramaturi ar putea sa creasca pana la 2000. Dintr-un sat cu o populatie de 2500 de oameni au ramas intacte doar trei case. Sase supravietuitori din aceasta localitate au fost spitalizati. "Speram totusi ca macar 1000 din cei 2500 sa fi ramas in viata", mai spera inca un edil local. Alunecarea de teren s-a produs la ora 10.45 (04.45 ora Romaniei) in satul Guinsaugon, situat in apropiere de orasul Saint Bernard, in sudul Insulei Leyte, din centrul tarii. Un reprezentant al Fundatiei pentru Operatiuni de Urgenta si Salvare, o organizatie privata, a declarat ca exista informatii neconfirmate care arata ca zona din jurul orasului Saint Bernard a fost acoperita in proportie de 90 la suta de stratul de noroi. Insulele Filipine sunt afectate anual de circa 20 de taifunuri, iar furtunile inregistrate in 2004 au provocat moartea a 1.800 de persoane in provinciile situate la nord-est de capitala Manila. Cel putin 16 persoane au murit la inceputul acestei saptamani in urma unor ploi torentiale urmate de inundatii in provinciile sud-estice din Filipine. Cu cateva zile in urma, la 12 februarie ac, circa opt persoane si-au pierdut viata, dupa ce au nesocotit avertismentul autoritatilor de a nu calatori pe un drum afectat de alunecarile de teren. In anul 1991, circa 6000 de persoane au murit in insula Leyte, in urma alunecarilor de teren provocate de o furtuna tropicala. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin