Zilele acestea nervozitatea in mediile publice a crescut pana la vacarm: la Radio s-au declansat concomitent o greva japoneza si greva foamei sustinuta de Valeriu Stefan de la Radio Iasi, incetate intre timp. Sindicatele si Initiativa Profesionala R
Zilele acestea nervozitatea in mediile publice a crescut pana la vacarm: la Radio s-au declansat concomitent o greva japoneza si greva foamei sustinuta de Valeriu Stefan de la Radio Iasi, incetate intre timp. Sindicatele si Initiativa Profesionala Radio Romania semnaleaza mari nereguli ale managementului actual. Exista si un proces pe rol pentru anularea organigramei si a concursurilor initiate de Consiliul de Administratie. Nemultumiri similare se aud si din TVR unde oamenii, mai putin vocali dupa anii de politica a "ciocului mic" impusa de Nicolau, vorbesc despre nereguli similare. Grupul pentru Reformarea TVR a pus din nou la o dezbatere organizata de GDS sub titlul "SRR si SRTV, institutii in colaps?" Cateva neajunsuri ale televiziunii publice: lipsa cronica de transparenta in cheltuirea banului public, conflict de interese, concursuri cu cantec. Neasteptata pentru cei care au sperat in reformarea celor doua "Sidex-uri" ale mass media este similitudinea dintre "managementul" noilor veniti, care s-au inconjurat de oamenii lui Seuleanu, respectiv ai lui Nicolau, au decretat ca putin ii intereseaza rezultatele Comisiei parlamentare de ancheta si umbla de brat pe la usi politice pentru a cere sa fie lasati in functii. Un indiciu moral ar fi ca amandoi au pastrat contestatele salarii ale predecesorilor care incalcau Legea 41, adica binisor peste o suta de milioane de lei.
Interesul poarta fesul
Dupa loteria formarii noilor Consilii de Administratie la SRR si SRTV din care s-au recuzat personalitatile publice ("N-am inteles inteles de ce sa faci un Colegiu daca membrii lui n-au nici o legatura unii cu altii, daca unii dintre ei sunt la inceputul carierei lor publice sau in preziua inceputului. Un colegiu din asta trebuie sa aiba o greutate, sa aiba puterea de a convinge, trebuie sa-si sustina cu o anumita anvergura punctul de vedere" declara Andrei Plesu intr-un interviu dat ziarului ZIUA), reforma a inceput "in forta": Tudor Giugiu, presedintele director general al TVR a plecat pentru doua luni si jumatate sa-si faca filmul, iar la intoarcere s-a grabit sa cumpere filme de la propria firma, Transilvania Film. Este adevarat ca a iesit din firma la 30 septembrie 2005 (sediul ramanand comun cu cealalta firma a sa, Libra Film), iar contractul de 52000 de Euro s-a incheiat la doua saptamani dupa, dar conflictul moral de interese ramane. Presa a pus sub semnul intrebarii sumele cheltuite pentru un audit de 100.000 Euro platit catre Deloitte, pentru un consilier strain platit gras, cat si alegerea firmei care sa administreze spatiul publicitar al TVR. Sub semnul intrebarii ramane si diferenta intre faptele penale grave puse pe seama directoarei economice, anuntate intr-o conferinta de presa, si motivele administrative de desfacere a contractului ei de munca.
Maria Toghina si-a facut si ea aranjamentele de familie: in ianuarie , ca din intamplare, i s-a marit salariul sotului ei si cel al sotului consilierei sale, printr-o chestionabila avansare interna. IPRR a marcat contracte dubioase, avansari controversate, toate depuse intr-un dosar la DNA cu nr.3/2006.
Competitii cu usile ferecate
Concursurile pentru formarea noilor echipe de management au inflamat spiritele in ambele institutii, pana intr-acolo incat Sindicatul din Radio a chemat in instanta conducerea pentru a anula aceste concursuri. N-au avut nici o sansa oameni de la Europa Libera sau BBC cum este Sabina Fati, fiindca au castigat invariabil "oamenii lui Seuleanu", dintre care Doru Ionescu, fost demnitar PSD este cazul cel mai graitor. La TVR concursurile au fost la fel de subtile: desi nereguli ale Departamentului de Comunicare fusesera semnalate in Raportul parlamentar de ancheta, iar cheltuielile de protocol de peste doua miliarde ale Departamentului, pe 2004, au fost penalizate de Curtea de Conturi (s-au cumparat, insumat, o cisterna de whisky, cateva zeci de litri de parfum Paco Rabbane, J'adore, Envy, Dior, Carolina Herrera, Elisabeth Arden, articole de marochinarie, sute de cravate), a castigat concursul de director aceeasi Cristina Constantinescu, cu un CV subtire dar cu spate gros.
La aceasta ora, spun oamenii din TVR, Constantinescu tatal (si el consemnat in Raportul de ancheta) si fiica taie si spanzura in TVR mai abitir decat pe vremea lui Nicolau. O confirmare este angajarea pe post de consilier tehnic a lui Horia Cazan, patronul firmei Convergence srl, una dintre firmele preferate de Directia IT&C a lui Constantinescu, care are cel putin 3 contracte active cu TVR, din cele cateva zeci incheiate din 2002 pana in prezent. Conducerea TVR raspunde la semnalarea conflictului de interese cu faptul ca dl. Cazan nu va mai avea alte contracte cat e consilier, pozitie pe care va sti s-o fructifice ulterior.
La fel de opace au fost competitiile pentru programe, unde Soloc, angajat in TVR, vine din exterior cu o firma infiintata "pe picior" de fiu sa faca o emisiune cu familia in interior.
Toate selectiile in SRR sI TVR s-au facut in absenta unei strategii clare de programe, pe care concurentii si publicul sa o poata cunoaste.
Organizatiile media cred ca o schimbare de lege siimpunerea unor criterii clare ar fi o solutie de a incepe reforma in mediile publice. Dar asta e o chestiune de vointa politica.
Exista vointa politica pentru depolitizarea printr-o noua lege a SRTV si SRR?
Valentin Iliescu, deputat PD
"Din punctul de vedere al PD exista toata sustinerea pentru acest demers. De altfel, dupa discutiile cu societatea civila din ultimele luni, noi ne-am insusit o varianta a acestei legi care asigura depolitizarea celor doua institutii. Suntem insa in situatia de a lucra intr-o coalitie de guvernare cu un scor strans la adoptarea oricarei decizii. Mi-as fi dorit ca si conducerea PNL sa sustina varianta de start propusa de Raluca Turcan, Cristian Radulescu si de mine in care partidele sa aiba mai putin, reprezentanti in Consiliul de Administratie, iar Guvernul deloc, in schimb sa existe mai multi reprezentanti ai societatii civile si ai salariatilor din cele doua institutii, toti alesi dupa criterii de competenta, moralitate, prestigiu inscrise in lege. Am facut unele concesii in ultima varianta pentru a putea negocia trecerea legii, dar, din pacate, UDMR practica un santaj total conditionand modificarea Legii de Organizare si Functionare a SRTV si SRR de Legea minoritatilor. Dl. Frunda nu este dispus sa dea nici un pas inapoi. PSD nici nu se gandeste sa admita altfel decat declarativ depolitizarea mediilor publice. Noi nu vom renunta, vom porni impreuna cu organizatii ale societatii civile actiuni prin care sa convingem lumea de necesitatea acestei legi. Nu putem lasa sa se deterioreze si mai mult situatia din SRR si SRTV cu actualele conduceri care nu-si indeplinesc rolul chiar dupa vechea lege".
Raluca Turcan, deputat PNL
"Alianta DA si-a afirmat deschis vointa politica de a sustine o noua lege a SRR si SRTV pentru a crea premise mai ferme pentru independenta lor. Tocmai de aceea a fost alcatuita in ianuarie o Comisie mixta din care fac parte ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, si cu mine din partea PNL si Valentin Iliescu si Cristian Radulescu din partea PD, pentru a discuta proiectul initial, al meu si al domnului Valentin Iliescu. In urma discutiilor din aceasta comisie s-a ajuns la o forma cu foarte mici modificari, care a fost apoi discutat cu UDMR prin reprezentantul desemnat de ei. Asa s-a ajuns la actuala forma a Proiectului de modificare a Legii SRR si SRTV. Noi, ca initiatori, am considerat ca este mai important sa obtii sustinere politica pentru trecerea unei legi care are, in afara unor criterii de selectie bune, mai are si alte prevederi care imbunatatesc functionarea institutiilor si le responsabilizeaza in implinirea misiunii lor in servicii publice, decat sa o blocam complet. Mi-as dori din tot sufletul o lege ideala, insa orice lege are nevoie de sustinere politica pentru a fi votata, iar sustinerea se obtine prin negociere."
Dan Mihalache, deputat PSD
"Am depus chiar astazi, joi, o noua lege integrala a SRR si SRTV. Din pacate promisiunea Aliantei PNL-PD nu a fost respectata, sau nu in beneficiul publicului, ci mai degraba in beneficiul unei campanii electorale continue, pe care nici n-o inteleg. Proiectul nostru scade, in premiera, ponderea reprezentantilor partidelor, eliminand complet reprezentantul Guvernului sI al Presedintiei sI crescand reprezentantii societatii civile la trei. Ei vor fi nominalizati prin combinarea unei grile care contine criterii de experienta in mass media etc. sI a tragerii la sorti, dupa selectie. Am renuntat la a mai nominaliza organizatii in lege, pentru a da deplina libertate de selectie."
Hunor Kelemen, deputat UDMR
"Incep prin a pune o intrebare: ce inseamna "depolitizare"? Din punctul nostru de vedere, depolitizare inseamna ca managementul si administrarea televiziunii si radioului, cat sI politica editoriala sa nu sufere influente politice. De aceea am si propus separarea imediata a functiilor de presedinte al Consiliului de Administratie de cea de director general. Indiferent de cine face propunerea pentru CA - partidele, sindicatele, societatea civila ( si aici apare intrebarea societate civila) sau orice alta entitate din Romania, din moment ce acesta primeste legitimitate prin votul Parlamentului tot control politic se cheama, sau nu? Cat priveste faptul ca UDMR ar santaja Alianta DA impunand Statutul minoritatilor contra Legea SRR -SRTV, pot intreba daca Raluca Turcan sau Valentin Iliescu reprezinta Alianta, or nu stiu ca ei sa fie desemnati ca purtatori de cuvant. Nu exista nici un santaj. Am avut o intelegere acum mai mult de un an, cand am scris eu insumi din partea UDMR, impreuna cu oamenii Aliantei, programul de guvernare, unde era trecut Statutul minoritatilor. Nu cuplam cele doua legi. Am sustinut de la inceput o schimbare rapida de management, cu separarea functiilor, care se putea face de anul trecut, urmand ca dezvoltarea unei conceptii mai largi sa se faca ulterior. Ei nu au dorit atunci si trece timpul."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.