Cateva spicuiri din presa de ieri, 17 februarie 2006, sunt suficiente pentru a ilustra ca, in ciuda unor progrese, Romania se afla, din punct de vedere moral, pe marginea prapastiei.
Presedintele Camerei Deputatilor s-a prezentat joi in fata pr
Cateva spicuiri din presa de ieri, 17 februarie 2006, sunt suficiente pentru a ilustra ca, in ciuda unor progrese, Romania se afla, din punct de vedere moral, pe marginea prapastiei.
Presedintele Camerei Deputatilor s-a prezentat joi in fata procurorilor Departamentului Anticoruptie in calitate de invnuit pentru fapte de coruptie... Tribunalul Bucuresti a amanat cererea de arestare a lui Dinu Patriciu... O noua cerere de perchezitie in cazul Nastase... Recursul lui Dan Ioan Popescu (fost ministru in Guvernul Nastase) a fost respins "Ping-pong cu cererea de perchezitie la casele presedintelui Camerei", etc. etc. Nici in America de Sud nu exista vreo republica bananiera in stare sa ne faca concurenta.
Sub aceste scandaluri se afla totdeauna si o realitate sociologica, nu doar una morala. Realitatea sociologica poate fi definita ca o impletire fara precedent intre putere si economia (sa-i zicem) interlopa. Ca urmare, a aparut o adevarata bursa a puterii, la care mita si favoritismul sunt monezi curente, unde banii se transforma cu usurinta in putere si puterea in bani, in pofida legilor. Este ceea ce simte si omul mijlociu, dupa cum arata recentul sondaj Insomar: peste jumatate din romani considera ca politicienii lor s-au indreptat spre politica pentru a face bani, iar nu pentru a face mai bine, precum se rationeaza in occident.
Sa nu ne miram, deci, daca principala arma legislativa impotriva coruptiei, ordonanta de infiitare a Departamentului Anticoruptie, a fost respinsa saptamana trecuta de Senat si daca aprobarea ei intr-un viitor apropiat este incerta. Motivul real este ca acest departament - un fel de stat in stat - ii deranjeaza pe coruptii cu pozitii influente. Adversari ai acestui departament se afla cam in toate partidele, chiar daca in proportii diferite. Cetateanului nu-i ramane decat sa ajute astfel ca hidrei sa i se taie capetele unul dupa altul (deodata e imposibil).
Este meritul presedintelui Basescu si al ministrului Justitiei, Monica Macovei, de a fi declarat acestei hidre razboi; par sinceri si sub acest raport trebuie sprijiniti indiferent de culoarea politica, prin manuirea Justitiei, desigur, in primul rand.
Ca partidul domnului Adrian Nastase si al domnului Ion Iliescu se simte mai vizat de campania anticoruptie decat altele, a cui e vina? In sondajele de opinie, partidul si presedintele lui executiv trec si unul si celalalt drept campioni nationali. Daca domnii Iliescu si Nastase tin insa atat de mult la onoarea proprie, solutia cel mai putin rea ar fi sa se desparta fie dumnealor de partid, fie partidul de dumnealor. Cat priveste strategia combaterii ordonantei anticoruptie - la care dumnealor par sa se fi oprit - ea nu poate decat sa-i compromita aditional, mai ales ca face tot mai problematica admiterea Romaniei in Uniunea Europeana, dupa cum dumnealor au aflat zilele acestea chiar de la un reprezentant autoritar al socialistilor in Parlamentul European...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.